Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tekfen 'Yeşil Bina'ya 150 Milyon Dolar Yatırdı

Yeşil bina konsepti şehir merkezlerindeki projelere de sıçradı. Şehir merkezinde yeralan birçok proje yeşil bina unvanı almak için harekete geçti. Bu kapsamda Tekfen-OZ, Levent'te yaptığı Levent Ofis ile Kağıthane'de dönüşüm projesi kapsamında gerçekleştirdiği Kağıthane Ofispark'a LEED sertifikası almak için başvuru yaptı.

Referans Gazetesi
Tekfen 'Yeşil Bina'ya 150 Milyon Dolar Yatırdı

Yeşil bina konsepti şehir merkezlerindeki projelere de sıçradı. Şehir merkezinde yeralan birçok proje yeşil bina unvanı almak için harekete geçti. Bu kapsamda Tekfen-OZ, Levent'te yaptığı Levent Ofis ile Kağıthane'de dönüşüm projesi kapsamında gerçekleştirdiği Kağıthane Ofispark'a LEED sertifikası almak için başvuru yaptı.

Toplam yatırım değerleri 150 milyon doları bulan bu iki projeden Levent Ofis'in 2010, Kağıthane'nin 2011'de bitirilmesi planlanıyor. Sertifika süreçleri tamamlandığında Levent Ofis'te son kullanıcıya satılacak ofisler LEED CS kategorisinde gold sertifikasına sahip olacak.

Levent Ofis projesinin enerji maliyetleri açısından muadillerine göre yüzde 30 civarında tasarruflu olacağını belirten Tekfen-OZ Genel Müdürü Ömer Egesel, "Maliyetler konusunda henüz kesin bilgi yok. Ancak yine yeşil özellikler taşısa da sertifikası bulunmayan Tefken Tower bence en düşük işletme maliyetli bina. Burada şu anda gider metrekare başına 11 TL civarında. Buradan yola çıkarsak Levent ve Kağıthane projeleri de çok yüksek olmayacak. Zaten aksi bir durumda son kullanıcıyı ikna etmek de pek mümkün değil" diye konuştu.
Yeşil bina konseptinin halen satış için çok ciddi bir kriter olmadığını ifade eden Egesel, alıcının asıl olarak maliyete baktığını söylüyor ve ekliyor:

"Dolayısıyla alıcı sırf çevreci diye benzer lokasyondaki binaların işletme maliyetlerinden daha yüksek olan projeleri kabullenmekte zorlanıyor. Yine de işletme maliyetlerinin düşük olması ve binanın değerli olması fiyatlarda belirli bir artış yaratacaktır."
 
Simülasyon yapıldı

Her iki projenin önemli özelliklerinden birisinin enerji sarfiyatının önceden hesaplanıyor olması olduğunu vurgulayan Egesel, bu amaçla İngiltere'de simülasyon yaptırdıklarını söyledi. Egesel, şöyle devam etti: "Levent Ofis'in simülasyonu aralık ayı içinde bitecek. Simülasyonun en önemli faydası malzeme kullanımı ve çevresel etmenler dahil tüm giderleri ortaya çıkarması. Böylece bina henüz şekillenmeden yapılan testlerle malzeme seçimi ile binanın giderlerini daha da aşağı çekmek mümkün olacak. Levent projesinin simülasyonuna yaklaşık 25 bin dolar harcadık. Eğer tasarruf değerini beğenmezsek bunu simülasyon üzerinde oynayarak aşağı çekme olanağına kavuşmuş olduk. Projeyi önceden test ederek harekete geçmek, bize hem zaman hem maliyet açısından büyük avantaj getirecek."
 
Yeşil binanın avantajları nedir?

Yeşil binalar yalnızca maliyet üzerinden değer oluşturmuyor. En az tasarruf kadar insan sağlığı ve çevreye uyum da gözetiliyor. Böylece, son kullanıcıya işletme maliyeti tasarrufu yanında sağlık ve konfor da sunuyor. Örneğin, inşaatın yapımı sırasında kullanılan malzemelerin insan sağlığına uygun olması gerekiyor. Bu amaçla boya, yapıştırıcı, silikon gibi malzemelerin zararlı maddeler içermemesi gerekiyor. Kriterler ölçüsünde dönüşebilir malzemeler de kullanılıyor. Projede, çalışanların yaşam kalitesinin artırılması da ön planda. Yine projelerde ofis alanlarında kat yükseklikleri, ilgili yönetmeliklerde belirtilen en üst değerlere yükseltilmiş durumda. Binanın insan sağlığını gözetmesi bazı yan avantajlar da doğruyor. Çünkü sağlıklı binalarda çalışanlar daha az hasta oluyor ve bu da işgünü kaybını azaltıyor. Hatta bu sayede sigorta sistemine binen yük de azalmış oluyor. Bunun dışında ışık kullanımı ve ofis içi malzemenin çevreye duyarlı olması da çalışanlar üzerinde hem moral motivasyon hem sağlık açısından avantaj sunuyor.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/tekfen-yesil-binaya-150-milyon-dolar-yatirdi_74976.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!