Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TMMOB: Özgün Ürün Yapamayan Firmaların Ayakta Kalması Zor

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, özgün ürün yapamayan, imalat sürecinde veya ürün geliştirmede yenilikçi buluşları geliştirmeyen firmaların ayakta kalmasının oldukça zor göründüğünü belirtti.

Dünya Gazetesi



b>Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, özgün ürün yapamayan, imalat sürecinde veya ürün geliştirmede yenilikçi buluşları geliştirmeyen firmaların ayakta kalmasının oldukça zor göründüğünü belirtti.

Koramaz, yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın ülkenin sanayileşmesi, sanayide Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi ve küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ) Ar-Ge teşviki verilmesi amacını taşımadığını savundu.

Ulusal Ar-Ge altyapısı ve yeteneklerinin gerçekleştirilmesine yönelik organizasyonlar ile üniversiteler ve bilim kurumlarına tasarıda gereken yerin verilmediğini öne süren Koramaz, Ar-Ge merkezleri için teşvik esaslarında 'en az 50 tam zamana eşdeğer Ar-Ge personeli istihdamı' zorunluluğu ile kurumlar vergisi ve gelir vergisi indirimlerinin, '500 ve üzerinde tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam eden Ar-Ge merkezlerine' yapılacak olmasının, ülke sanayisinin dışlanmasına yol açacağını iddia etti.

Tasarının, dışa bağımlı sanayileşme, teknoloji ve Ar-Ge faaliyetlerinde tekellere ve yabancı sermayeye teşvik sunacak yapıda olduğunu savunan Koramaz, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Türkiye genelinde Ar-Ge'ye sanayi GSMH'sinin ortalama binde 7'si, KOBİ'lerde ise binde 3'ü ayrılmaktadır. Bu düzey ile sanayinin teknolojik gelişme içinde olması, ürün geliştirme veya yeni ürün çalışmasında başarıya ulaşması zordur. Özgün ürün yapamayan, imalat sürecinde veya ürün geliştirmede yenilikçi buluşları geliştirmeyen firmaların ayakta kalması oldukça zor görünmektedir. Avrupa Yenilikçilik Endeksi'nde en son sırada yer alan Türkiye'de sanayinin fasonlaşma olgusundan kurtulabilmesi, bağımsız bir Ar-Ge kurumsallaşmasından geçen, kamu yararına oluşturulacak ve planlı bir kalkınmayı öngören sanayi ve bilim politikaları ile mümkündür."

Koramaz, bu noktada "Ar-Ge faaliyetlerine devlet tarafından büyük destekler ve mali fonlar sağlanacak mı? KOBİ'ler vergi muafiyetleri ile sanayileşme sürecinde büyük destekler mi alacaklar?" gibi soruların önem taşıdığını belirterek, "Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yarınki TBMM gündeminde bulunan 'Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nı incelediğimizde tasarının bu özelliklerden yoksun olduğu görülmektedir" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tmmob-ozgun-urun-yapamayan-firmalarin-ayakta-kalmasi-zor_59157.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!