Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Turistik Değilmiş

Tarihi özelliği bile olmayan bazı yerlerin Bakanlar Kurulu'nun Norm Kadro Yasası'nda yer almasına rağmen, bir tarih ve kültür merkezi olan Beşiktaş'ın es geçilmesi şaşkınlık yarattı.

Halka ve Olaylara Tercuman Gazetesi
Turistik Değilmiş Dolmabahçe Sarayı

stanbul'un 'tarih, deniz' kokulu 5 dev ilçesinin 'turizm, ticaret ve sanayi' unvanı bir yasayla silindi. Başkanlar şaşkın, vatandaş ise zorda. Tarihi özelliği bile olmayan bazı yerlerin Bakanlar Kurulu'nun Norm Kadro Yasası'nda yer almasına rağmen, bir tarih ve kültür merkezi olan Beşiktaş'ın es geçilmesi şaşkınlık yarattı. Yasa'da; Sakarya'nın Sapanca, Anakara Polatlı'nın Temelli, Erzurum'un Yakutiye ve Kocaeli'nin Darıca ilçeleri sanayi, ticaret ve turizm bölgeleri olarak gösteriliyor.

Dolmabahçe Sarayı, Çırağan Sarayı, Galatasaray Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve İTÜ'ye bağlı bazı fakültelerin, turizm alanlarının ve daha birçok tarihi yapıların yeraldığı İstanbul'un Beşiktaş İlçesi ile tarihi Haydarpaşa Garı'nın bulunduğu Kadıköy ve Uluslararası Lüttfi Kırdar Kongre Merkezi'nin yer aldığı Şişli'den, niteliksiz yerler konumuna konarak hiç bahsedilmiyor.

2007 yılının Ocak ayında uygulamaya girecek olan 'Norm Kadro' kararına göre, belediyeler 3 sınıfa ayrılıyor: Sanayi, ticaret ve turizm, turizm ve niteliksiz... Hangi kriterlerin uygulanacağı kesin olarak bilinmezken, bu sınıflama, belediyeye alınacak eleman sayısını belirliyor. Sanayi, ticaret ve turizm sınıfındaki belediyeler en fazla elamanı bünyesine alabilecek. Turizm sınıfında olanlar daha az, niteliksizler ise en alt sınırda elaman alımı yapabilecek. Eleman fazlası varsa da, işçi çıkarımna gidecek.

Başbakanlık'a dava açıldı
İstanbul'un en önemli bölgelerinden birisi olan Beşiktaş'ın ilçe niteliği bölümünde, sanayi, ticaret ve turizm alanı gösterilmemesi belediyeyi harekete geçirdi. Yetkililerin her fırsatta, 'Alnımızın akıyla çıktık' dedikleri uluslararası kongre ve toplantılara ev sahipliği yapan Beşiktaş'ta, belediye yürütmeyi durdurma talebiyle 20 Haziran 2006'da Başbakanlık'a dava açtı. Dava dilekçesinde; Bakanlar Kurulu'nun 22 Nisan 2006 tarihli 26147 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 29 Kasım 2005 tarihinde kararlaştırılan 2006/9806 sayılı Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esasları ile bu esaslara ekli cetveller, listeler ve kütüklerin hukuka aykırı olması nedeniyle öncelikle yürürlüğün durdurulmasına, yargılama sonunda iptaline karar verilmesi talebinde bulundu.

Unakıtan'ın ilçesine kıyak
İstanbul'da AKP'nin belediye başkanlıklarını kazandığı Eminönü, Fatih, Eyüp, Beyoğlu, Tuzla, Maltepe, Ümraniye, Beykoz'un da aralarında bulunduğu birçok belediye ticaret, sanayi ve turizm alanı olarak gösterilirken, muhalif belediyeler; Bakırköy, Kadıköy, Avcılar ve Beşiktaş ilçeleri ile ANAVATAN'lı Büyükçekmece İlçesi, 'Hiçbir özelliği olmayan, düz bir ilçe' olarak gösterildi. İsminin açıklanmasını istemeyen ANAVATAN'lı bir belediye başkanı, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın seçim bölgesi olan Maltepe'nin, ticaret, sanayi ve turizm bölgesi olarak tescil edilmesinin, ayrım ve kayırma olduğunu belirterek şunları söyledi: 'Yıllardır İstanbul'da yaşıyorum ve kentin her bölgesini iyi bildiğimi zannediyorum. Maltepe'nin hangi turizm, kongre alanı var. Bunun izah edilmesi lazım. Aksi taktirde farklı düşüncelerin önüne geçmek mümkün olmaz.'

Bağımsız yargı 'dur' diyecek
Geçen ay, Didim Adliye Binası önünde basın açıklaması yapan CHP'li Belediye Başkanı Mümin Kamacı ise Yerel Yönetimlerde Norm Kadro Yasası'nın uygulanamayacağını, bu nedenle yasanın iptali için dava dilekçesini mahkemeye verdiğini söyledi. Tercüman'a açıklamalarda bulunan Kamacı, 'Norm Kadro uygulaması bizim bütün işlerimizi olumsuz etkiler. Burası turizmin gözbebeği bir ilçe. Bu Norm Kadro Yasası'ndan dolayı bizim belediyemizde çalışan arkadaşlarımızın büyük bir kısmı işten çıkarılacak. Dolayısıyla 560 olan personel sayımız 100 kişiye inecek. Bizim bu sayı ile Didim'e hizmet vermemiz mümkün değil' dedi.

İmparatorluk izleri yok sayıldı
Beşiktaş'ta 727'si SİT sınırları içinde, 1076'sı ise SİT sınırları dışında olmak üzere toplam 1803 tescilli ve tescilsiz eski eser var. Yıldız Sarayı içerisinde bulunan köşkler, kasırlar; Dolmabahçe Sarayı, Çırağan Sarayı gibi Beşiktaş'ın tarihi dokusunu oluşturan, çoğu 1. ve 2. grup tescilli eski eser olan yaklaşık 80 tarihi yapı yer alıyor. Cami, kilise ve sinagogların içiçe yer aldığı ilçede toplam 49 adet tarihi nitelikte dini yapı yer alırken, bunların 31'i cami ve türbeler, 15'i kilise, 3'ü ise sinagogdan oluşuyor. Beşiktaş'ta çeşme, ayazma, sarnıç, tonoz gibi 93 eski bulunuyor. Turizm ve kongrenin merkezi olan ilçede otel ve kongre turizm merkezleri ise şunlar: Dedeman Otel, Swissotel, Hiltonsa, Akaretler, Vapur İskelesi, Conrad Otel, Atik Paşa Yalısı, Çırağan Sarayı, Radisson Otel, Ortaköy Meydanı, Beşiktaş Sahil (Feriye Sarayları)... Kadıköy'de ise; Haydarpaşa Gar'ı, Moda İskelesi, Şehremi'ni Binası ile Moda, Caddebostan ve Erenköy'de çok sayıda yalılar, tarihi eserler yok sayıldı...

İntikam alınıyor
Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar son günlerde özellikle muhalif birçok belediyenin gündeminde. Geçen aylarda yapılan Kıyı Ege Belediyeler Birliği'nin toplantısında da gündemi oluşturan kararda, başkanlar isyan bayrağını çekti. Birçok belediye, yürütmenin durdurulması için dava açtı. Özellikle kıyı belediyeleri uygulamanın turizm bölgelerinde büyük sıkıntılar yaratacağı görüşünü savundular. Türkiye genelinde birçok belediyenin mevsimlik işçi ile çalışamayacağını, hizmetlerin tamamını satın alacağına dikkati çeken İstanbul'un en büyük ilçelerinden birisi olan Kadıköy'ün Belediye Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ise, uygulamanın sosyal demokrat belediyelerden intikam almak için yapıldığını söyledi.

Tekin sözlerini şöyle sürdürdü: 'Haydarpaşa Gar'ı, Moda İskelesi ve sahili başta olmak üzere yüzlerce tarihi eser ve yapının bulunduğu bir ilçe Kadıköy. İlçede sanayi ve ticari faaliyetlerle Emönünü, Fatih, Beyoğlu gibi ilçelerden az değil çok. Tamamen özelleştirmeye yönelik bir girişimdir. Kamuda işçi ve memuru yok etme operasyonu. Bu yasa anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Yargı en doğru kararı verecektir.'

500 bin işsiz
Norm kadro uygulamasının yürürlüğe girmesiyle birlikte belediyelerin çalışamaz duruma geleceğini belirten Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, tarihe tanıklık etmiş ilçenin 'yok' sayılmasını anlamakta zorluk çektiğini söyledi. Sıralamada Beşiktaş'ın Grup Yükselme Adımı'nı 1 olarak gösteren tabloya göre 2007 yılında ilçede sadece 36 zabıta çalıştırılabileceğine dikkati çeken Ünal sözlerini şöyle sürdürdü:

'Beşiktaş özellikle gündüz 1.5 milyon nüfusa ulaşıyor. Bu bizi oldukça zor durumda bırakıyor. İlçeye gelen vatandaşlarımız temiz, düzenli ve sağlıklı bir ortam istiyor. Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisi olan işsizliği daha da arttıracak bir uygulama olacaktır. Sistemin hayata geçmesiyle birlikte yaklaşık 500 binin üzerinde insan işsiz kalacaktır. Erzurum'un Yakutiye İlçesi'nde medrese ve çifte minareli cami, bazı taş binalar mevcut. Beşiktaş'ta ise tarihi, kültürel birçok eski eser mevcut. Bir kriter var mı? Varsa hangi kritere göre oluşturuldu? Bu soruların cevabının kamuoyuan açıklanması gerekir.'

http://www.yapi.com.tr/haberler/turistik-degilmis_46710.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!