Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tuzla’nın Satışı Kuş Cenneti’nde Ekosistemi Tehlikeye Sokacak

İzmir Kuş Cenneti alanında bulunan Tekel Çamaltı Tuzlası’nın özelleştirilmesi ile birlikte doğal ekosistemin geleceğini ilgilendiren olumsuz gelişm

Ticaret



b>İzmir Kuş Cenneti alanında bulunan Tekel Çamaltı Tuzlası’nın özelleştirilmesi ile birlikte doğal ekosistemin geleceğini ilgilendiren olumsuz gelişmelerin beklendiğini açıklayan Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, "Son 20 yılda liman, tersane ve komşu alanların imara açılması gibi tehlikeleri atlatan kuş cennetini özelleştirme ile birlikte hangi tehlikelerin beklendiği bilinmiyor" dedi.

İzmir Kuş Cenneti gibi önemli bir sulak alan ve yaban hayatı koruma sahası içinde bulunan Çamaltı Tuzlasının satışının gündemde olduğunu belirten İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği Doğal Üye Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, "Çamaltı Tuzlası’nı almak isteyen yerli ve yabancı şirketler öncelikle tuzlada tuz üretirken tek amaçlarının tuz üretimini arttırmak olmamalı, bilakis tuz üretiminin yanında, mevcut ekosistemi de korumanın bilincinde olmalıdırlar.

Yine buranın sahip olduğu mevcut koruma statülerini peşinen kabul etmelidirler.

Ayrıca bugünkü Çamaltı Tuzlası yönetiminin göstermiş olduğu Kuş Cenneti’ni koruma anlayışını kendilerinin de göstereceğini şimdiden kamuoyuna açıklamalıdırlar” diye konuştu.

Çamaltı Tuzlası’nı almak isteyen yerli ve yabancı şirketlerin tuzlanın sahip olduğu doğal zenginlikleri korumak ve geliştirmenin yanında mevcut yasal koruma statülerine de saygılı olmak zorunda olduklarını kaydeden Prof. Dr. Sıkı, "Çamaltı Tuzlasını almaya istekli kuruluş, amacının tuz üretimini arttırmak olduğunda ısrar eder ve olaya sadece bu mantıkla yaklaşırsa Çevre ve Orman Bakanlığı’nı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı, yerel ve ulusal sivil toplum kuruluşları ile uluslararası doğa koruma birliklerini karşılarında bulacaklardır" dedi.

Prof. Dr. Sıkı şunları söyledi:

"Çamaltı Tuzlası, İzmir Kuş Cenneti’nin içinde olup alanın yüzde 70’ini kapsamaktadır. Türkiye’de gözlenen 450 kuş türünden 217’si İzmir Kuş Cenneti’nde gözlenmekte ve bu türlerin hemen hemen tamamı Çamaltı Tuzlasını beslenme ve barınma alanı olarak kullanmaktadır.

İzmir Kuş Cenneti içinde bulunan Çamaltı Tuzlası alanı; ulusal mevzuatımız ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile korumakla yükümlü olduğumuz önemli bir sulak alandır. Orman Bakanlığı tarafından 1982 yılından beri ‘Yaban Hayatı Koruma Sahası’ ve ayrıca Kültür Bakanlığı tarafından 1985 yılında 1.derece Doğal SİT Alanı ilan edilerek ulusal mevzuatımızla korunmaktadır."

http://www.yapi.com.tr/haberler/tuzlanin-satisi-kus-cennetinde-ekosistemi-tehlikeye-sokacak_5301.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!