Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

U2'nun Çevre Projesi Dora-1'e Para Kazandıracak

U2 müzik grubunun çevreci sorumluluk projesi, Aydın'daki Dora-1 Jeotermal Santralı'na da gelir getirecek. Santralın gönüllü karbon piyasasına verdiği yaklaşık 30 bin ton değerindeki karbon sertifikası, U2 hayranları tarafından satın alınırsa, ortaya 450 bin dolar civarında bir para çıkacak. Dora-1 Jeotermal Santralı da bu gelirden pay alacak.

Referans Gazetesi



Aydın'daki Dora-1 Jeotermal Santralı'nın karbon piyasasına verdiği yaklaşık 30 bin ton değerindeki karbon sertifikası, U2 hayranları tarafından satın alınırsa, ortaya 450 bin dolar civarında bir para çıkacak.
 
U2 müzik grubunun çevreci sorumluluk projesi, Aydın'daki Dora-1 Jeotermal Santralı'na da gelir getirecek. Santralın gönüllü karbon piyasasına verdiği yaklaşık 30 bin ton değerindeki karbon sertifikası, U2 hayranları tarafından satın alınırsa, ortaya 450 bin dolar civarında bir para çıkacak. Dora-1 Jeotermal Santralı da bu gelirden pay alacak.

Kyoto Protokolü'nün esneklik mekanizmalarından biri olan karbon emisyonu ticaretinin prensiplerini temel alan gönüllü karbon piyasalarında kişi veya kurumlar, atmosfere saldıkları sera gazı emisyonları karşılığında bu piyasadan karbon kredileri satın alabiliyor. Böylece küresel ısınmayı engelleme çabalarına katkıda bulunabiliyor. Yenilenebilir enerji üreten şirketlerin gönüllü karbon piyasasına verdiği karbon sertifikalarını satın alma esasına dayanan sistem, bir sosyal sorumluluk projesi gibi görülse de en az yarattığı çevre bilinci kadar global ticaretin yeni boyutlarından birini temsil etmesi açısından önemli.

İşte U2 ve Aydın'daki Dora-1 Jetormal Santralı'nı buluşturan da bu piyasa oldu. Aydın'daki Menderes Geothermal Elektrik Üretim AŞ'ye ait Dora-1 Jeotermal Santralı temiz enerjiyle üretim yaptığı için oluşturduğu 30 bin ton değerindeki karbon sertifikasını bu piyasaya sundu.
Dora-1 bu sertifikayı İsviçreli South Pole adlı emisyon azaltım projeleri gerçekleştiren bir firma aracılığıyla piyasaya çıkardı. South Pole, Dora-1 Santralı için elektriği fosil yakıtlarla üretseydi doğacak emisyon miktarını Birleşmiş Milletler (BM) tarafından onaylı bir metotla hesapladı. Yine BM tarafından akredite olmuş iki firma bu rakamı denetledi. Böylece Dora-1'in atmosfere salınmasını önlediği karbon miktarı ortaya çıktı. Bir emtia haline gelen bu karbon, sertifikalandı ve Climate Friendly adlı Avustralya kökenli bir firmaya satıldı. Climate Friendly de bu sertifikayı toptan Ofset Options şirketine sattı. Bu aşamalardan geçen karbondioksit sertifikası 127 kilogramı 1.89 dolar veya 1.35 euroya fiyatlandı. Karbonun tonu ise böylece yaklaşık 10.5 euroya geldi.
 
Hayranları sertifika alacak

Konser seyahatleri sırasında atmosfere saldıkları sera gazını dengelemek için karbon satın alan U2, hayranlarına da aynı yolu önerdi. Hayranlarını konserlere toplu taşıma araçlarıyla gelmeleri konusunda uyaran U2, Ofset Options'la birlikte bir proje hazırladı.
Ofset Options'un ürettiği projeye göre U2 hayranları grubun konserini izlemek için seyahat ettiklerinde atmosfere ortalama 127 kg sera gazı salıyor. Ofset Options da internet sitesinde bu sera gazı salınımını dengelemek için karbon satıyor. Şirket karbon satın almak için dört projeyi belirledi. Çin, Hindistan, Endonezya ile birlikte Türkiye'den Dora-1 Jeotermal Santralı da bu şirketler arasında yer aldı. U2 hayranları şimdi bu dört projeden birine ait karbon sertifikalarını 127 kilo karşılığında 1.89 dolar ya da 1.35 euro bedelle alarak karbon salınımlarını dengeleyebilecek. Piyasaya 30 bin ton karbon sertifikası çıkaran Dora-1 Jeotermal Santralı ise eğer kendi sertifikaları satın alınırsa ortaya çıkacak 450 bin dolarlık değerden bir bölümünü kazanmış olacak.
 
 
Karbon sıfırlama özendirilmeli

Dora-1 için sera gazı emisyon azaltımı projesini yürüten South Pole'un Türkiye ofisinden Pınar Öztürk'e göre, karbon dengeleme ya da sıfırlama olarak adlandırılan bu işlem, çevre bilinci yaratmada ve çevreci kuruluşları özendirmede çok önemli bir yol. "Sistem bir banka şubesi için kullanılabilir. Ya da turizm şirketinin, Türkiye'ye getirdiği turistlerin uçak yolculuğundan doğacak emisyonlarını sıfırlamak için kullanılabilir. U2 projesindeki gibi, şahıslar bile satın alabilir" diyen Öztürk, yenilenebilir yani jeotermal, güneş, rüzgâr, biyokütle gibi kaynaklardan enerji elde eden santralların karbon sertifikası satabileceğini kaydediyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/u2nun-cevre-projesi-dora-1e-para-kazandiracak_76273.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!