Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yatırımcı 'Rüzgara' Kapıldı

Ekonomide yaşanan kriz nedeniyle bir çok alanda yatırımlar ertelenirken, rüzgara yapılan yatırım hız kesmedi. Türkiye'nin enerjiye olan ihtiyacının her geçen gün arttığını dikkate alan bir çok yatırımcı firma, rüzgar santralı yatırımlarına ara vermeden devam ediyor. Yatırımcıların en büyük adresi ise rüzgar ölçümleri yüksek çıkan Ege Bölgesi'ndeki

Yeni Asır Gazetesi
Yatırımcı 'Rüzgara' Kapıldı

Ekonomide yaşanan kriz nedeniyle bir çok alanda yatırımlar ertelenirken, rüzgara yapılan yatırım hız kesmedi. Türkiye'nin enerjiye olan ihtiyacının her geçen gün arttığını dikkate alan bir çok yatırımcı firma, rüzgar santralı yatırımlarına ara vermeden devam ediyor. Yatırımcıların en büyük adresi ise rüzgar ölçümleri yüksek çıkan Ege Bölgesi'ndeki iller oldu. Ege Bölgesi'nde lisans alıp yatırımı devam eden rüzgar enerji santrallarının kurulu gücü 2 bin megavatı geçti. Megavat başına düşen ortalama yatırım maliyetine göre Ege'de rüzgar enerjisine yapılacak yatırımların tutarı 2.5 milyar euroya yaklaştı.

Yapımı devam eden santralların önemli kısmının 2010 yılında faaliyete geçmesi beklenirken, projelerin çoğunun yer aldığı Çeşme Yarımadası'ndaki enerji yatırımları ise Enerji Bakanlığı'nın iletim hattı yatırımını bekliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 1 Kasım 2007'de aldığı 750 adet rüzgar enerjisi santrali başvurusunun da yarıdan fazlası Ege'de bulunuyor.

Potansiyel büyük

Alize Enerji Elektrik Üretim A.Ş. Enerji Proje Koordinatörü Ahmet Araçman, çoğu Ege'de olmak üzere toplam 430 milyon euroluk yatırımla rüzgar enerji santralları kurmayı planladıklarını açıkladı. Alize Enerji olarak Ege'de Manisa-Gelenbe, Balıkesir-Susurluk, Çanakkale-Üvecik, İzmir, Balıkesir Havran'da rüzgar santralları kuracaklarını belirten Araçman, "Bu yıl içinde Çanakkale ve Susurluk'daki santrallarda üretime başlayacağız. Diğer santralların faaliyete geçmesi ise 2010 sonunu bulacak. Alize olarak 100 milyon euroluk yatırım yapacağız. Ayrıca Polat Enerji'yle ortak olarak Soma ve Foça'da 330 milyon euroluk yatırım planlıyoruz" dedi.

Ege'nin rüzgar potansiyelinin değerlendirilmesi için daha çok yatırım yapılması gerektiğine dikkat çeken Araçman, "Bugün Türkiye'deki rüzgar enerjisi potansiyelinin ancak yüzde birini kullanabiliyoruz. Yenilenebilir enerji sektörüne özgü kredi verilirse ve ürettiğimiz enerjinin parasını tahsil edebilirsek daha çok yatırım yapabiliriz" diye konuştu.

Maliyet azalıyor

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkan Yardımcısı ve ABK Enerji'nin ortağı Barış Kocagöz, Söke ve Çeşme'ye kuracakları rüzgar santralları için altyapı çalışmalarına devam ettiklerini açıkladı. Enerji yatırımlarında maliyetin yüzde 20'ye varan oranda azaldığına dikkat çeken Kocagöz, "Rüzgar santralı yatırımı için demir-çelik ve bakır fiyatları önemliydi. Yatırım girdilerinde önemli düşüş oldu. Bu nedenle yatırıma devam etme kararı aldık. İlk rüzgar santralını Söke'de 38 milyon euro yatırımla kuracağız. Çeşme'deki yatırımımız ise 22 milyon euro olacak. Bu iki yatırım için yurtdışından ve yerli bankalardan kaynak sağlama girişimlerimiz devam ediyor" diye konuştu.

İhale bekleniyor

Çeşme Yarımadası'nda 11 firma, toplam 15 rüzgar santralı yatırımı için Enerji Bakanlığı'nı bekliyor.  Enda Enerji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri, Çeşme Yarımadası'nda 5 rüzgar enerji santralı kurmayı yatırım programına aldıklarını söyledi. Rüzgar santrallarını Karaburun-Yaylaköy, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Germiyan, Alaçatı ve Mordoğan'da kuracaklarını açıklayan Sivri, "70 metrelik ölçüm direkleri dikildi. Her türlü resmi ve teknik çalışma devam ediyor. Enerji Bakanlığı'nın Enerji Nakil Hattı yatırım ihalesini bekliyoruz. İhaleyi Enerji bakanlığı yapacak, parayı biz ödeyeceğiz. Aldığımız bilgilere göre ihale 2010 yılına ertelendi. Bizim kuracağımız santralların gücü 76 megavattan başlayıp 100 megavata  kadar çıkabilecek" dedi.

 Ege Bölgesi'nde toplam 5 rüzgar enerji santralı kuracak olan Gama Enerji bünyesinde faaliyet gösteren Garet Rüzgar Enerjisi A.Ş. firmasının Proje Mühendisi Emre Orhan ise toplam 142.5 megavatlık enerji üretimi yapacaklarını söyledi. İzmir Aliağa ile Çanakkale Ezine'deki toplam 32.5 megavat büyüklükteki santrallarının lisansını aldıklarını, Manisa'da 2 ve Çanakkale'de de 1 santral için de lisanlarının kısa zamanda çıkacağını dile getiren Orhan şunları söyledi: "Biz grup olarak son dönemde enerji yatırımlarına ağırlık veriyoruz. Termik ve hidroelektrik santralı yatırımımız da var. Bu kapsamda Ege Bölgesi'nin rüzgar potansiyelini değerlendirmek için 5 proje hazırladık. Aliağa ve Çanakkale'deki 2 santralımızı 2010 yılının 3'üncü çeyreğinde üretime almayı planlıyoruz. Rüzgara 150 milyon euronun üzerinde yatırım yapacağız."

2 yılda bitecek

Çeşme'de 20 megavat, Bandırma'da da 30 megavat güce sahip olacak rüzgar enerji santralları için 50 milyon doların üzerinde yatırım öngördüklerini açıklayan Yılmaz Ulusoy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Ulusoy, Çeşme'de lisans almış 17 proje  olduğunu bu firmalardan birinin üretim lisansını almak için görüştüklerini söyledi. Lisanslı projeyi alarak yatırım yapacaklarını açıklayan Ulusoy, "İçinde İtalyan ve Hollandalı yatırımcıların da olduğu proje ile yakından ilgileniyoruz. Şu anda Çeşme'de TEİAŞ elektrik iletim hatlarını kuruyor. Bu yatırım 2 yıl içinde tamamlanacak. Biz de yatırıma yıl sonuna kadar başlayarak, iletim hatları tamamlandığında santralı devreye almayı planlıyoruz. Bandırma'daki yatırıma da kısa süre içinde başlayacağız" diye konuştu.

Enda başı çekiyor

Rüzgar enerji santralı kurmayı planlayanlar arasında İzmirli sanayici ve işadamlarının kurduğu çok ortaklı Enda Holding başı çekiyor. İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkan Vekili Barış Kocagöz, Gürel Grubu, Akça Holding, Selçuk Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Eli Alharal, Şınlak Holding, Cer Metal'in (eski Metaş) sahipleri Tanyeri Ailesi, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Atıl Akkan'ın öncülüğündeki sanayiciler, Güçbirliği Holding, İnci Holding ve Ütopya Elektrik'in sahibi Bahar Kaynakçıoğlu, rüzgar santralı yatırımı planlayan İzmirliler.



Lisans alıp yatırıma devam edenler

Yatırımcı          Yer           Kurulu güç (Mw)
Üçgen Seferihisar    Seferihisar    14
Baltepe Enerji    Çeşme-Ovacık    18
Aktepe Enerji    Seferihisar-Sığacık    16
Alentek    Susurluk        45
Bilgin Rüzgar    Soma-Kırkağaç    90
Bergama RES    Aliağa-Bergama    90
Söke RES    Uşak    54
Garet Enerji    İzmir    10
Garet Enerji    Çanakkale        22.5
Hassas Teknik    Urla    15
Egenda    Karaburun        13.8
Ortan Enerji    Çeşme    16.25
Egenda    Çeşme    16
Çalık Rüzgar    Urla    40
Egenda    Urla    13
Egenda    Çeşme    10.8
Ayen Enerji    Karaburun        30.75
Ayen Enerji    Seferihisar    24
Lodos Elektrik    Karaburun        120
Çalık Rüzgar    Karaburun        32
ABK Enerji    Çeşme    16
Yapısan Elektrik    Çeşme    49.5
Yaylaköy RES    Karaburun        15
Galata Wind    Balıkesir        93
As Makinsan    Bandırma    24
Enerjisa    Çanakkale        30
Borasco Enerji    Balıkesir        45
Doğal Enerji    Foça        30
ABK Enerji    Aydın    30
Doğal Enerji    Aliağa    30
Yapısan Elektrik    Balıkesir        30
Alize Enerji    Manisa    25.6
Sabaş Elektrik    Çine    24
Ütopya Elektrik    Bergama    15
Alize Enerji    Çanakkale        20.8
Alize Enerji    Susurluk    19
Alize Enerii    Havran    16
Soma Enerji    Soma    140.8
Poyraz Enerji    Kepsut    54.9
Alenka Enerji    Bandırma    6
Doruk Enerji    Aliağa    30
Ayres Enerji    Çanakkale        5
Kapıdağ Rüzgar    Balıkesir        34.85
Akenerji    Bandırma    15
Kores    Urla    15
Mazı-3    İzmir    22.5
Alize Enerji    İzmir    1.5
Mare Manastır    İzmir    39.5
Akhisar Rüzgar    Akhisar    43.75
Doğal Enerji    Manisa    30.6
Baki Elektrik    Balıkesir        114
Deniz Elektrik    Manisa    10.8
Anemon Enerji    Çanakkale        30.4
Balıkesir Rüzgar    Ayvalık    30
Bares Elektrik    Kepsut    142.5

Üretime başlayanlar

Demirer Holding    Çeşme    39.2
Güçbirliği Holding    Çeşme    7.2
Alize    Çeşme    1.3
Bores    Bozcaada    10.20
Anemon    Çanakkale    30.40
Gelibolu A.ş.    Çanakkale    15.20
Bangüç    Bandırma    15
Innores Elektrik    Aliağa    42.5
Ayen Enerji    Didim    31.5
Dares Enerji    Datça    28.8

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/yatirimci-ruzgara-kapildi_69416.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!