Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yedi Yerleşim Yeri Haritadan Silindi

Muğla'nın Yatağan ve Milas ilçelerinde Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) bağlı Güney Ege Linyit İşletmesi (GELİ) tarafından 1983 yılında başlayan kömür çıkarma çalışmaları kapsamında 4 milyon 146 bin metrekare alan kazıldı, binlerce ağaç kesildi. Dev bir krater çukurunu andıran TKİ kömür havzaları nedeniyle 7 yerleşim birimi haritadan silindi.

Yeni Asır Gazetesi
Yedi Yerleşim Yeri Haritadan Silindi

Muğla'nın Yatağan ve Milas ilçelerinde Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) bağlı Güney Ege Linyit İşletmesi (GELİ) tarafından 1983 yılında başlayan kömür çıkarma çalışmaları kapsamında 4 milyon 146 bin metrekare alan kazıldı, binlerce ağaç kesildi. Dev bir krater çukurunu andıran TKİ kömür havzaları nedeniyle 7 yerleşim birimi haritadan silindi.

Tahrip edildi

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik santrallarının elektrik üretim ihtiyacını karşılaması amacıyla 1983 yılından itibaren kömür çıkarma çalışmaları başlatıldı. GELİ tarafından Yatağan Tınaz-Bağyaka, Milas Sekköy-İkizköy ve Hüsamlar-Çakıralan açık işletmelerinde yapılan kömür çıkarma çalışmaları sırasında bugüne kadar yaklaşık 4 milyon 150 bin metrekare alan kazıldı, ormanlık alanlardaki ağaçlar kesildi. TKİ, Yatağan'a bağlı Eskihisar, Karakuyu, Tınaz, Bağyaka, Sekköy, Hüsamlar ve Yeşilbağcılar köyünü istimlak etti. İstimlak çalışmalarının sürdüğü Yeşilbağcılar beldesi halkı ise hala evlerini boşaltmadı. Belde yakınlarında devam eden kömür çıkarma çalışmaları sebebiyle beldede bulunan birçok ev yıkılma noktasına geldi. Kömür rezervlerinin bulunduğu ormanlık alanlar da tahrip edildi.

Cinayet gibi

Marmaris Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, "Kanuna uyulmuyor. Bu bir cinayet. Konuyu önümüzdeki günlerde AİHM'e taşıyacağız. 27 yılda 4 milyon metrekare alan kazılmış, daha da 66 yıl yetecek kömür varmış. Bu da yaklaşık 12 milyon metrekare alanın daha kazılması anlamına geliyor" dedi. Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin ise, "2000 yılının başına kadar Muğla'da yılda 30 bin ton bal üretimi yapılıyordu. Şimdi ise 5-10 bin ton üretim yapılabiliyor. Daha önce 60 bin hektar olan Basralı çam ağacı miktarı, 40 bin hektara kadar düştü" dedi.

Kendilerini savundular

GELİ yetkilileri , "Kömür çıkarma çalışmaları sırasında doğa katliamı yapmıyoruz. Tahrip olan alanlar ağaçlandırmayla tekrar doğaya kazandırılıyor. 1 milyon 515 bin 609 adet ağaç diktik" dedi. GELİ'ye bağlı kömür ocaklarında, 27 yılda toplam 224 milyon 582 bin ton linyit kömürü üretilerek, yöredeki termik santralların yakıt ihtiyacı için verildi. Bugüne kadar çıkarılan kömürün 105 milyon tonu Yatağan Termik Santralı'na, 65 milyon tonu Yeniköy Termik Santralı'na ve 54 milyon tonu Kemerköy Termik Santralı'nın yakıt ihtiyacı için verildi.

"Bulduğun gibi bırak" kanunu

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve madencilik faaliyetleriyle bozulan arazilerin doğaya yeniden kazandırılmasın hedefleyen yönetmelik Aralık 2007'de yürürlüğe girdi. Yönetmelik kapsamına giren faaliyetlerde, işletmeci madencilik çalışmalarına başlamadan önce, bozulan doğal dengenin yeniden kurulmasına dair bir 'Doğaya Yeniden Kazandırma Planı' hazırlatıp idari makamlara onaylatacak. Çalışmalar, kazı veya döküm çalışmalarıyla 'eşzamanlı' yapılacak. Maden, işletmeci tarafından terk edildiğinde arazi düzenlenmiş, kirlilikten arındırılmış ve peyzaj çalışmaları yapılmış olacak. Aksi takdirde ceza uygulanacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yedi-yerlesim-yeri-haritadan-silindi_76266.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!