Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2011 eVolo Gökdelen Yarışması'nın Kazananları Belli Oldu

eVolo Dergisi tarafından düzenlenen "Gökdelen Yarışması 2011" (2011 Skyscraper Competition)'in sonuçları açıklandı. Yarışmanın birincisi, "LO2P Recycling Skyscraper" (LO2P Geri Dönüşümlü Gökdelen) projesi ile Fransız mimarlık pratiği Atelier CMJN (Julien Combes, Gaël Brulé)...

yapi.com.tr
2011 eVolo Gökdelen Yarışması'nın Kazananları Belli Oldu

eVolo Dergisi tarafından düzenlenen "Gökdelen Yarışması 2011" (2011 Skyscraper Competition)'in sonuçları açıklandı. Yarışmanın birincisi, "LO2P Recycling Skyscraper" (LO2P Geri Dönüşümlü Gökdelen) projesi ile Fransız mimarlık pratiği Atelier CMJN (Julien Combes, Gaël Brulé)...

2006 yılından bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen yarışma; küreselleşme, esneklik, uyarlanabilirlik ve dijital devrim gibi kavramları da dikkate alarak, yeni teknolojiler, malzemeler, programlar, estetik ve mekansal düzenlemeler üzerinden, gökdelen tasarımını yeniden tanımlayan projeleri ödüllendirmeyi amaçlıyor.

Kamusal ve özel alan ile bireyin / topluluğun, dinamik ve uyarlanmış bir düşey yerleşim yaratmadaki rolünü de sorgulayan yarışma; mimarlığın doğal ve yapılı çevre ile kurduğu ilişkiyi anlama biçimimizi değiştirecek genç yeteneklerin ortaya çıkarılmasını hedefliyor.

Gökdelen Yarışması 2011 Jürisi'nde yer alan isimler şöyle sıralanıyor:

Juan Azulay [Matter Management; Güney Kaliforniya Enstitüsü Mimarlık Bölümü profesörü]
CarloMaria Ciampoli [Live Architecture Network]
Mario Cipresso [Studio Shift; Güney Kaliforniya Üniversitesi profesörü]
Ted Givens [10 Design]
Eric Goldemberg [Monad Studio; Uluslararası Florida Üniversitesi profesörü]
Jose Gonzalez [Softlab; Pratt Institute profesörü]
John Hill [Archidose]Mitchell Joachim [Terreform One; New York Üniversitesi profesörü]
Andrew Liang [Studio 0.10.; Güney Kaliforniya Üniversitesi profesörü]
Javier Quintana [Taller Basico de Arquitectura; IE Mimarlık Okulu dekanı]
Rezza Rahdian [Mimar, Gökdelen Yarışması 2009 ikincisi],
Michel Rojkind [Rojkind Arquitectos],
Michael Szivos [Softlab; Pratt Institute profesörü]

Jüri, 95 ülkeden toplam 715 projenin başvurduğu yarışmada, üç büyük ödülün yanı sıra 32 projeyi de mansiyona değer buldu. 


Fransız mimarlık pratiği Atelier CMJN (Julien Combes, Gaël Brulé), Yeni Delhi için tasarladıkları "LO2P Recycling Skyscraper" (LO2P Geri Dönüşümlü Gökdelen) projesi ile birincilik ödülünün sahibi oldu. Geniş ölçekli bir rüzgar türbini şeklinde tasarlanan proje, parçacık toplayıcı membranları ile kirli havayı filtrelerken, yükseltilmiş yeşil evler ve minaralizasyon küvetleri de bu geri dönüşümlü kompleksin diğer bileşenlerini oluşturuyor.



Yarışmaya Fransa'dan başvuran bir diğer ekip Yoann Mescam, Paul-Eric Schirr-Bonnans, Xavier Schirr-Bonnans ise kubbemsi yatay gökdelen projeleri ile ikinciliğe değer görüldü. Güneş enerjisi ve yağmur suyundan faydalanan yapı; geniş tavan penceresi ve küçük "ayakizi" ile zemin kotunda mevcut kentsel dokuyu aynen koruyor.  



Birleşik Krallık'tan yarışmaya katılan Yheu-Shen Chua, ABD'deki Hoover Barajı'nı, içinde yaşanılabilir bir gökdelen olarak yeniden tasarladığı projesi ile üçüncülük ödülünü kazandı. Chua'nın gökdelen projesi, mevcut hidroelektrik santralini, düşüş halindeki su ile doğrudan bağ kuran galeri, akvaryum ve manzara platformu ile birleştiriyor.

Mansiyona değer görülen projeler arasında; petrol sızıntılarını temizleyen "sudelenler" (waterscraper), yüzen Olimpik villa şeklindeki tepetaklak gökdelenler, geridönüşüm kuleleri, yıldırım enerjisini biriktiren araştırma gökdelenleri, düşey mezarlıklar ve eğlence parkları, spor gökdelenleri, balık çiftlikleri ve çöl iklimi için kurgulanan "canlı dağlar" yer alıyor.

Bunun dışında, yarışmaya sunulan öneriler arasında, parametrik tasarımı ve en son bina teknolojilerini kullanarak, çevre bilincine sahip kendine yeten binaların ağırlıkta olduğu bildiriliyor.

Yarışmada ödül ve mansiyon kazanan projeler hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız.

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/2011-evolo-gokdelen-yarismasinin-kazananlari-belli-oldu_86215.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!