Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2012 Schindler Mimarlık Ödülü

Türkiye, iki yılda bir düzenlenen uluslararası Schindler Mimarlık Yarışması'na bir kez daha dahil oluyor. Avrupa’nın seçkin üniversitelerinin katıldığı yarışmaya bu yıl İsviçre’nin başkenti Bern ev sahipliği yaparken, yarışmanın ana teması "Herkes için Erişim" olarak belirlendi.

yapi.com.tr
1

Ödüller

2012 Schindler Mimarlık Ödülü 2012 Schindler Mimarlık Ödülü

Türkiye, iki yılda bir düzenlenen uluslararası Schindler Mimarlık Ödülü'ne bir kez daha dahil oluyor. Avrupa’nın seçkin üniversitelerinin katıldığı yarışmaya bu yıl İsviçre’nin başkenti Bern ev sahipliği yaparken, yarışmanın ana teması "Herkes için Erişim" olarak belirlendi.


Ev sahibi Bern, eski kent merkezini yarışmayla tedavi ettiriyor

Schindler Ödülü’nün bu seneki konusu, aynı zamanda yarışmanın ev sahipliğini de üstlenen Bern kenti. 131 bin nüfusuyla 1983’den bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Bern, dünyanın en iyi yaşam kalitesine sahip ilk on şehri arasında sıralanıyor. Bern eski kenti, 15. yüzyılın başlarında yapılmış olan ve 6 kilometre boyunca devam eden bina ve pasajlarıyla, Avrupa’nın en uzun kapalı alışveriş çarşılarından birine sahip olmanın gururunu yaşıyor.

Yarışma için seçilen proje alanı, mükemmel biçimde korunmuş Ortaçağ yapılarıyla eski kentin geri kalanına tam bir tezat teşkil ediyor. Merkez tren istasyonuna iki dakikalık yürüme mesafesindeki kuzeybatı kesiminde, Güzel Sanatlar Müzesi ve Aare Nehri gibi önemli değerler bulunuyor. Fakat tüm bu güzellikler, alanı, göz zevkini bozan bir otopark ve gösterişli bir tren yolu köprüsü ile paylaşmak durumunda bırakılmış.

Yarışmanın anahtar temaları kentsel onarım, yoğunluk, kamusal alan ve entegrasyon olarak tanımlanırken, öğrencilerden, bölgede yaşayan farklı toplumsal grupları göz önünde bulundurarak, kamusal alanı daha iyi değerlendirermeleri planlarına kentsel onarım fikirlerini de dahil etmeleri isteniyor.


Başvurular Eylül'de başlıyor 

Avrupa’daki bir üniversitede ya da mimarlık okulunda lisans eğitimlerinin son senesinde olan veya yüksek lisans eğitimine devam eden mimarlık öğrencilerine açık olarak düzenlenen yarışmada, projeler profesyonel bir jüri tarafından değerlendiriliyor. Son senelerde Türkiye’deki üniversitelerin de katılım gösterdiği yarışmada, 2008 yılında ODTÜ’lü öğrencilerin almış olduğu bir üçüncülük de bulunuyor. Öğrenciler, Eylül 2011 itibariyle başvuruların kabul edileceği yarışmaya Schindler'in internet sitesinden kaydolabilecek.


Büyük ödül 25.000 Euro

Schindler Mimarlık Yarışması'nın kazananları, jürinin aday gösterdiği 10 proje arasından seçilecek. Tüm adaylar ve aday gösterilen üniversitelerin temsilcileri, konaklama ve yol giderleri Schindler tarafından karşılanarak ödül törenine davet edilecek. Bireysel ve üniversite olmak üzere iki farklı kategoride düzenlenen yarışmaya bireysel başvuruda bulunanlar için birincilik ödülü 5000 Euro olarak belirlenirken; en az 12 öğrenciyle başvuruda bulunan üniversiteler arasından birinci seçilen kurum 25.000 Euro  para ödülünün sahibi olacak. Büyük ödüllerin yanı sıra jürinin beğenisini kazanan diğer projeleri de özel ödüller bekliyor.

Yarışma Takvimi

26 Eylül 2011: Başvuru süresinin başlangıcı
30 Nisan 2012: Başvuru süresinin sonu
31 Temmuz 2012: Projelerin sunulması
25 Eylül 2012: Projelerin uzmanlardan oluşan jüri tarafından değerlendirilmesi
2 Kasım 2012:Ödül Töreni


Schindler Mimarlık Ödülü hakkında

Küresel asansör, yürüyen merdiven ve ilgili hizmetler sağlayıcısı Schindler Group tarafından 2004 yılından bu yana iki yılda bir verilen Schindler Ödülü, genç mimarları form, ışık ve materyallerin ötesinde düşünmeye ve tasarladıkları yapıları ve alanları nihai kullanıcının ihtiyaçlarına göre tasarlamaya davet ediyor.

Yarışma, yaşlarına, sosyal statülerine veya fiziksel kabiliyetlerine bakılmaksızın tüm kentliler için erişimi ve genel hareket kabiliyetini artırmayı hedefliyor. 2010 yılında, 34 Avrupa ülkesindeki 180 okuldan toplam 1.394 başvurunun yapıldığı yarışma ayrıca mimarlık okullarına da ödüller vererek "Herkes için Erişim" felsefesinin eğitim programlarına dahil edilmesini teşvik ediyor.

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/2012-schindler-mimarlik-odulu_87832.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • bu ödülü de murat tabanlıoğluna veya emre arolat'a versinler, türkiyede başka mimar yokmuş gibi... başarılar !!!!!!!!!!!!! YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!