Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Başakşehir için Kentsel Tasarım Proje Yarışması

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı Projeler Müdürlüğü, Başakşehir kent merkezi için iki aşamalı, ulusal bir kentsel tasarım proje yarışması düzenliyor.

yapi.com.tr

Yarışma Duyuruları




TESLİM TARİHİ 30 Nisan 2007
SONUÇ AÇIKLAMA TARİHİ 15 Mayıs 2007
+ Ajandama Ekle

b>İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı Projeler Müdürlüğü, Başakşehir kent merkezi için iki aşamalı, ulusal bir kentsel tasarım proje yarışması düzenliyor. Yarışma, İstanbul İl Çevre Düzeni Planı'nda öngörüldüğü gibi, İkitelli alt bölgesinde planlı bir yerel merkezin geliştirilmesini amaçlıyor.



Başakşehir Kent Merkezi Yarışması’nın birinci kademesinde yerleşim ana kararları, fiziki kurgu ve örgütlenme boyutları tanımlanacak. İkinci kademede ise uygulama süreçleri ve ayrıntılı mekânsal tasarımlar geliştirilecek. Yarışmanın birinci kademesinde, İkitelli alt bölgesinde yakın bir gelecekte yaşayacak yaklaşık 700 bin kişinin ve İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki toplam kapasite ile 320 bine ulaşacak ‘çalışan nüfus’un hizmet ihtiyacını karşılamak, canlı ve çağdaş yaşam kalitesine sahip, kimlikli, çevreye duyarlı bir yerel merkez yaratmak için ikinci kademedeki kentsel tasarım proje yarışmasına altlık oluşturacak ilke, fikir, kavram ve düzenleme yaklaşımların belirlenmasi amaçlanıyor.

Bu anlamda yarışmacılardan, bu bölgede yaşayan ve çalışan nüfusa, yönetim, ticaret hizmetleri, turizm-konaklama ile sosyal – kültürel, rekreasyonel gereksinmeleri sağlayacak alanları içeren ve uygun ulaşım sistemleriyle desteklenmiş bir kentsel yerel merkez için ayrıntılı program, mekânsal kurgu fikirleri ile düzenleme ve işleyişe ilişkin ilkesel ana kavramları ve bunlara uygun fiziki düzenlemeleri belirlemeleri isteniyor.

İstanbul metropolündeki diğer yerel merkezlerden farklı olarak, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nin bu alan komşuluğunda yer alması nedeniyle, yarışma alanında tasarlanacak olan yerel merkezin, mevcut endüstri ve teknoloji için araştırma, sergileme ve İkitelli Organize Sanayi’nin dünya pazarına açılabileceği sergileme, pazarlama işlevlerini de içermesi öngörülüyor.

Konut gelişme alanları ve İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nden başka, yarışma alanı yakın komşuluğunda Çapa Tıp Fakültesi’nin yeni kampüs alanı, Olimpiyat Köyü, İSKİ Arıtma Sistemi tesis alanı yer alıyor. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nin güneyinde, Güneşli-Yeni Bosna Aksı da bugün sanayiden hizmet sektörüne dönüşüm sürecinin başlangıcında. Yarışmacı, önereceği donatılar ile yarışma alanının yakın komşuluğundaki donatı alanları arasında oluşabilecek ilişkiyi de göz önünde bulunduracak.

Ancak tasarlanacak Başakşehir Kent Merkezi’nin bir 'yerel merkez' olarak hizmet vereceği ve önerilecek kullanımların sınırsız bir büyümeye yol açmadan ve kuzeydeki orman alanları üzerinde yeni bir baskı oluşturmayacak şekilde tasarlanması gerekliliği, yarışmacı için temel bir hedef oluşturuyor.




Danışman Jüri Üyeleri

Dr. Kadir Topbaş / İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
Mehmet Öcalan / Esenler Belediye Başkanı
Aziz Yeniay / Küçükçekmece Belediye Başkanı
Uğur Tayfur / Esenler Belediye Başkan Yardımcısı
Prof. Hüseyin Kaptan / İ.B.B. Başkan Danışmanı,İ.M.P. Proje Yürütücüsü
Murat Tuncay / İ.B.B. Etüd ve Projeler Daire Başkanı
Murat Vefkioğlu / İ.M.P. Yarışmalar Grubu

Asli Jüri Üyeleri

Mine İnceoğlu / Prof. Dr., Y. Mimar,
Erdal Aktulga / Y. Mimar,
Murat Balamir / Prof. Dr., Y. Mimar, Y. Şehir Plancısı,
Cafer Bozkurt / Y. Mühendis, Mimar,
Hande Sanem Çınar / Yrd. Doç. Dr., Peyzaj Yüksek Mimarı,
Hale Çıracı / Prof. Dr., Y. Mimar, Şehir Plancısı,
Sırma Turgut / Yrd. Doç. Dr., Y. Şehir Plancısı,

Yedek Jüri Üyeleri

Güzin Kaya / Doç. Dr., Y. Mimar, Şehir Plancısı,
Suat Apak / Dr., Y. Mimar,
Sinan Mert Şener / Doç. Dr., Y. Mimar,
Hülya Yakar / Yrd. Doç. Dr., Y. Şehir Plancısı,

Raportör

Banu Atasoy / Mimar,
Emine Barışkın Bilgili / Y. Şehir Plancısı, Kent. Tas.,

Raportör Yardımcısı

Berrin Özban / İç Mimar,
Utku Serkan Zengin / Şehir Plancısı,

Yarışmaya Katılım Koşulları
Yarışmaya, aralarında en az bir mimar, bir şehir plancısı ve bir peyzaj mimarı bulundurmak koşulu ile TMMOB Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası’na kayıtlı üyelerden oluşan ekipler katılabilir. Şartname bedeli olan 60.00 YTL (Altmış Yeni Türk Lirası) VAKIFLAR BANKASI Valide Sultan Şubesi 2000980 no’ lu hesabına yatırılarak, dekont, isim ve adres ile birlikte Başakşehir Kent Merkezi Kentsel Tasarım Proje Yarışması Raportörlüğü, Gençtürk Cad. Ağa Yokuşu Sokak. No: 27 Laleli - İstanbul adresine teslim edilerek şartname alınacaktır.

Yarışmacıların, yarışma alanını görerek, mesai saatleri içersinde Esenler Belediyesi’nden onaylı yer görme belgesi almaları gerekmektedir. Yarışmacılara, bu belge karşılığında 30.00 YTL (Otuz Yeni Türk Lirası) ödüller açıklandıktan sonra ödenecektir. Her ekipten bir yarışmacının bu belgeyi alması yeterli. Bu belge, üzerinde “rumuz ve Başakşehir Kent Merkezi İki Kademeli Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması Yer Görme Belgesi” yazılı bir zarf içinde ve kimlik zarfının içine konulmuş olarak teslim edilecektir.

YARIŞMA TAKVİMİ

BİRİNCİ KADEME

Yarışmanın ilanı : 31/ 01/ 2007 – 01 / 02/ 2007 ( 2 gün)
Sorular için son gün : 01 / 03 /2007
Yanıtların verilmesi : 09 / 03/ 2007
Yer görme için son gün : 23 / 03 /2007
Teslim tarihi : 30 / 04 /2007
Jüri değerlendirme : 08/ 05/ 2007 – 15 / 05/ 2007
Birinci kademede seçilen 8 projenin bildirilme tarihi : 17/ 05 / 2007

İKİNCİ KADEME

İkinci Kademe yarışmanın başlangıcı : 18 / 05 / 2007
Sorular için son gün : 06 / 06 /2007
Yanıtların verilmesi : 15 / 06/ 2007
Teslim tarihi : 16/ 07/2007
Jüri değerlendirme : 23 / 07/ 2007 – 29/ 07/ 2007
Sonuçların İlanı : 01 / 08 / 2007
Kolokyum : 03 / 08 / 2007
Sergi : 03 / 08 /2007

Yarışmacılar projeleri en geç 30.04.2007 Pazartesi günü saat 18.00'e kadar, “BAŞAKŞEHİR KENT MERKEZİ BİRİNCİ KADEME FİKİR PROJESİ YARIŞMASI RAPORTÖRLÜĞÜ” Tepebaşı Evliya Çelebi Mah. Meşrutiyet Cad. Eski Tüyap Fuar Binası Beyoğlu-İstanbul" adresine elden makbuz karşılığı teslim edeceklerdir.

Sonuçların ilanı
İlk kademede seçilen proje sahiplerine jüri raporunda yalnız kendi projelerine ait olan eleştiriler, ‘mektup ve fax’la adreslerine gönderilecektir. Ancak kimlik zarfları (açılmadan) ikinci kademenin sonuna kadar raportörlükte gizli tutulacaktır. Yarışmanın sonucu, ikinci kademe değerlendirme çalışmalarının bitiminde, idare tarafından 01.08.2007 günü ülke genelinde yayınlanan iki günlük gazetede ilan edilecek ve ayrıca jüri raporu çoğaltılarak bütün yarışmacılara posta ile gönderilecektir.

Kolokyum Tarihi ve Yeri
Kolokyum, yarışmanın İkinci Kademesi sonunda 03.08.2007 Cuma günü saat 14.00’de Tepebaşı İMP Konferans Salonu'nda yapılacaktır. Her iki kademeye ait projelerin tümü, aynı günden itibaren İMP Salonu'nda sergilenecektir.

Ödüller
Yarışmanın birinci kademesi sonucunda seçilen 8 proje, kendi aralarında sıralanmayacak ve sahiplerine eşit ödeme tutarı olan 30 000 YTL (Otuzbin Yeni Türk Lirası) ikinci kademe sonunda diğer ödüllerle birlikte ödenecektir.

İkinci Kademe ödüller

1. Ödül 120 000 YTL ( Yüzyirmibin Yeni Türk Lirası )
2. Ödül 100 000 YTL ( Yüzbin Yeni Türk Lirası )
3. Ödül 80 000 YTL ( Seksenbin Yeni Türk Lirası )
5 adet mansiyon her biri 50 000 YTL ( Ellibin Yeni Türk Lirası )

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/basaksehir-icin-kentsel-tasarim-proje-yarismasi_51329.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!