Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Berkeley Mimari Makale Yarışması 2008

California Berkeley Üniversitesi Mimarlık Departmanı tarafından 1998'den beri düzenli olarak düzenlenen 'Berkeley Prize in Architectural Design Excellence' Mimari Makale Ödülü'nün 2008 ayağı için lisans öğrencilerinin kendi tpolumsal sorunlarından yola çıkarak bir mimari tasarım yarışması konusu belirlemeleri isteniyor.

Yarışma Duyuruları

Berkeley Mimari Makale Yarışması 2008 Berkeley Mimari Makale Yarışması 2008
SON BAŞVURU TARİHİ 10 Aralık 2007
TESLİM TARİHİ 25 Şubat 2008
SONUÇ AÇIKLAMA TARİHİ 23 Mart 2008
+ Ajandama Ekle

br/>




















Uluslararası veya değil, öğrenciler için her yıl düzenlenen onca yarışmanın içeriklerini düşünecek olursak belirgin bir konsepti olan yarışma başvurularının ötesinde mimarlığın kuramına dair ipucu göremeyiz. California Berkeley Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen bir yarışma işte bu eksikliğin farkına varılarak ve mimarlığın üstün körü geçildiği düşünülen bu pratiğine dikkat çekiyor. 'Berkeley Undergraduate Prize for Architectural Design Excellence' Mimari Makale yarışmasının bu yılki onuncu ayağı, her sene olduğu gibi, verilen bir konu, soru veya sorunsal üzerinden lisans düzeyindeki mimarlık öğrencilerinin düşünmesini sağlamayı ve böylelikle araştırma, yazın ve kritik yoluyla mimarlığın bir sosyal bilim olarak tanıtılmasını hedefliyor.

Her sene ödül komitesi, toplumsal ilişkiler ve yapılı çevre etkileşimlerini odağına alarak açıklık getiren bir makale konusu seçiyor. Bu seneki konu ise geçtiğimiz yıllara oranlar ufak bir farklılık taşıyor. Yarışmacılardan, yarışmanın kendi duruşuna da istinaden yeni bir tasarım yarışması konusu seçmeleri isteniyor. Fakat bu herhangi bir konu değil. Her katılımcıdan beklenen kendi ülkesindeki okulların mimarlık bölümlerinde ve hatta yan disiplinlerinde okuyan öğrencilere yönelik bir yarışma başlığı belirlemesi. Böyle bir başlık aslen, o ülkedeki mimarların üzerine düşünmeleri ve harekete geçmeleri beklenen en önemli sosyal açmaza işaret edecek. Makale dahilinde ise yarışmacıların, belirledikleri yarışma konusunun nasıl bir toplumsal soruna değdiğini ve neden bu sorunun gerçekten önem taşıdığını temellendirmeleri bekleniyor. Makalenin son olarak da, böyle bir yarışma başlığının söz konusu probleme dikkat çekilmesini nasıl sağlayacağını anlatması gerekiyor.

Dünya çapındaki resmi olarak tanınmış tüm mimarlık okullarının lisans öğrencilerine açık olan yarışmaya iki kişilik takımlar halinde katılınabilir. Bu takımlarla ilgili tek kısıtlama ise, mutlaka bir mimarlık lisans öğrencisi barındırıyor olması; mimarlık öğrencileri şehir-bölge planlama, iç mimarlık, tarih, sosyoloji veya mühendislik gibi yan disiplinlerin öğrencileriyle ortak makale hazırlayabilirler. Yazı dili İngilizce olan yarışma toplam üç aşamadan oluşuyor.

1 Kasım – 10 Aralık tarihleri arasında elektronik olarak 500 kelimelik bir makale önerisi sunması beklenen katılımcılar arasından yapılacak ilk eleme ile 25 kişi yarı finalist olmaya hak kazanacak. 15 Ocak – 15 Şubat 2008 tarihleri arasında maksimum 2500 kelimelik bir son makale hazırlayacak olan yarı finalistler arasından yapılacak değerlendirme sonunda ise, jüriden en fazla puan almış makalelerin sahipleri seyahat bursu hakkı kazanacak. Bu burs için 2 Mayıs 2008 tarihine kadar açıklanmış finalistler arasından başvuranlar son bir değerlendirmeye tabi tutulacaklar. Böylece makale yarışmasının dereceleri ve bursiyerler belirlenecek.

2008 yılı içerisinde, seyahat bursu kazanan katılımcılar, komite tarafından belirlenmiş ve sosyal bilinç, toplumsal bağıntılar ve sorunlar üzerine deneyim ve bilgi edinebilecekleri yerlere gönderilecekler. Bursiyerlerden ise gezi dönüşünde edindikleri tecrübe ve gözlemlerine dair bir makale daha hazırlamaları beklenecek.

1’den 5’e kadar bir puan sistemiyle değerlendirilecek olan makaleler için belirli inceleme kriterleri de belirlenmiş. Bunlar önerinin soruya nasıl işaret ettiği, önerinin ne kadar yaratıcı ve yaratıcı geliştirilmiş olduğu, daha büyük kitleler için ne denli anlaşılır olduğu, yazın stilinin kalitesi, önerinin sosyolojik açıdan önemi ve güçlü bir makaleye yedirilmiş bu önerinin ilerletilme potansiyeli şeklinde sıralanıyor.


Yarışma Takvimi:
1 Kasım –10 Aralık 2007: (Birinci Aşama) İnternetten üzerinden 500 kelimelik önerininin gönderilmesi.
14 Şubat 2008 : Yarıfinalistlerin duyurulması.
15 Ocak – 15 Şubat 2008 : (İkinci Aşama) Yarı finalistlerin 2500 kelimelik makalelerini göndermesi.
31 Mart 2008 : (Üçüncü Aşama) Finalistlerin Duyurulması
1 Nisan 2008 : En başarılı yarı finalistlerin seyahat bursuna davetleri
2 Mayıs 2008 : Seyahat Başvurularının Sonuçlanması
23 Mayıs 2008 : Yarışmayı ve seyahat bursunu kazananların duyurulması

Jüri Üyeleri:
Lynne Elizabeth
Marielle Richnon
E.G. Daves Rossell
Hasan Uddin-Khan

Ödüller: Toplam 7.500 Amerikan Doları değerindeki ödül, birincilik ödülü 3.500 Dolar olarak sabit tutulmak üzere diğer ödüle layık görülenler arasında paylaştırılacaktır.

Sorular ve detaylı bilgi için tıklayınız.

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/berkeley-mimari-makale-yarismasi-2008_57314.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!