Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması Sonuçlandı

47 üniversiteden 75 takımın başvurduğu DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda Erzurum Teknik Üniversitesi, finalde mücadele eden 24 takımın arasından birinci oldu.

yapi.com.tr

Yarışma Sonuçları

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması Sonuçlandı DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması Sonuçlandı

Türkiye’de depreme dayanıklı bina bilincini artırmak amacıyla Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından beşinci kez düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın ödül töreni 9 Nisan günü düzenlendi. 28 ilden 47 üniversite ve 75 takımın başvurduğu yarışmada, elemeleri geçen 24 takım, final aşamasında yaptıkları maket model tasarımlarını DASK’ın verdiği malzemelerle bina maketi haline getirerek konusunda uzman jüri üyelerine sergiledi. Finale kalan takımlara ait bina modelleri, 8 Nisan’da İstanbul Osmanlı Arşivleri Kağıthane Binası’nda yapılan finalde depremi simüle eden sarsma masasında test edildi.

Deprem testinden yıkılmadan geçen maketler, ekonomik puanlama ve estetik puanlama kriterlerine göre de değerlendirildi. Yarışmada birincilik ödülünü, fayda-maliyet hesabı sonucunda en yüksek toplam yıllık kazanç elde eden takım olmayı başaran Erzurum Teknik Üniversitesi’nin "Ejder Kule" projesi kazandı. Ödül plaketini Yarışma Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Erdik’ten alan öğrenciler, para ödülünün yanısıra üniversitelerine laboratuvar teçhizatı temini için 50.000 TL değerinde ödül kazandırdı. Yarışmada Karadeniz Teknik Üniversitesi ikinci, Bülent Ecevit Üniversitesiise üçüncü olarak para ödülü kazandılar.

 

Yarışmada ödül alan takımların listesi için tıklayın.

Yarışmanın dört özel ödülü de sahiplerini buldu
İstanbul Teknik Üniversitesi: En İyi Mimari Özel Ödülü
Erzurum Teknik Üniversitesi: En İyi İletişim Becerisi ve Sunum Ödülü
Bülent Ecevit Üniversitesi: En İyi Deprem Performansı Özel Ödülü.
Bingöl Üniversitesi ise işitme engellilere yaptığı sunumuyla takdir toplarken, yarışma katılımcılarının verdiği oylarla belirlenen Yarışma Ruhu Ödülü’nü kazandı.

DASK’tan yarışma hakkında yapılan açıklamada dayanıklı bina hassasiyetinin önemine dikkat çekildi: “Deprem bizim coğrafyamızın bir gerçeği. Depremin olmasını engelleyemeyiz, fakat alacağımız önlemlerle depremin sonuçlarını azaltabiliriz. Bu da ancak ve ancak tam bir toplumsal seferberlikle mümkün. Türkiye’nin tarihi ne yazık ki depremin yol açtığı yaralarla dolu. Bu tarihten çıkaracağımız en önemli sonuç ise depremin değil, depreme dayanıksız binaların yaşamları kararttığı. Bu nedenle depreme karşı dayanıklı bina hassasiyetinin yaygınlaşması, bu mücadelede en çok önem atfetmemiz gereken hususların başında geliyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu olarak Zorunlu Deprem Sigortası edindirme çalışmalarımızın yanında, deprem, depreme hazırlık ve sigortalılık konularında toplumsal bilinci güçlendirmek için önemli projeler yürütüyoruz. Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışmamızın bu yıl beşincisini düzenlemekten gurur duyuyoruz. 5 yıldır gençlerimizin dayanıklı bina inşa etme konusundaki başarıları ve duyarlılıkları bizlere umut veriyor. Yarışmamıza katılan geleceğin mühendisleri ve mimarlarının inşa edecekleri gelecek için heyecan duyuyoruz.”

Ayrıntılı bilgi: www.binatasarimi.dask.gov.tr

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/dask-depreme-dayanikli-bina-tasarimi-yarismasi-sonuclandi_172097.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!