Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

ODTÜ Mimari Proje Yarışması

Duyuru: Türk Serbest Mimarlar Müşavirler Derneği' nin Kamuoyuna Duyurusu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından açılan “ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, Kampus Yönetim Binası, Kütüphane, Bilgi İşlem Merkezi Mimari Proje yarı

TSMMD Yönetim Kurulu



rta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından açılan “ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, Kampus Yönetim Binası, Kütüphane, Bilgi İşlem Merkezi Mimari Proje yarışması” ciddi sorunları barındırmaktadır. Derneğimiz yarışma şartnamesindeki sorunları saptamış ve jüri üyelerinin bilgisine soru-cevap aşamasında sunmuştur.

Ancak jüri işaret ettiğimiz sorunlara olumlu bir yaklaşım (fatura istenmesinin kaldırılması dışında) göstermemiştir.

Temel sorun yarışmanın hiçbir yönetmeliğe bağlı olmadan açılmasıdır. Jüri bu durumu

”Yarışma, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampus Yönetim Kurulu Başkanlığı tarafından, serbest ve tek aşamalı olarak, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Mimar ve Mühendis Odaları Birlikleri’nin, Mimarlar Odaları’na kayıtlı mimarları arasında yapılan özel bir uygulamadır” ifadesi ile açıklamaktadır. Çıkabilecek olası sorunların ise” yarışma ve yarışma sonucundaki projelendirme süreçleri içinde Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti mevzuatları arasında bir uzlaşma aranacaktır” sözleriyle çözme yolunu önermektedir.

Bu açıklama Yönetim Kurulumuzca yeterli görülmemiştir. TSMMD bu konuda görüşünü sürdürmektedir. Yarışmanın bir şartnameye bağlı olmadan açılması ciddi sorunları beraberinde getirme tehlikesini barındırmaktadır. Yönetmelik yarışma sürecini tarif eder ve tarafların haklarını belirler. Dolayısıyla “hukuk” sistemi yönetmelik aracılığıyla oluşur. Yönetmeliğin olmaması süreci içinde çıkacak sorunlar sonucunda mesleki hakların aşındırılmasını beraberinde getirir.

Örneğin bu yarışmada da jüri hizmet bedelini kendi saptadığı bir rakam üzerinden ödemeyi önermektedir. Kamu kuruluşlarının mimarlık hizmeti sağlarken esas alması gereken “Mimarlık ve Mühendislik Hizmeti ücret şartnamesi yok sayılmakta ve yeni bir usül yaratılmaktadır. Sonuçta hizmet bedeli azaltılmakta, ekonomik sıkıntıdan fayda umulabilmektedir.

Şaşırtıcı olan böyle bir uygulamanın, ODTÜ gibi gelenekleri olan ve toplum hayatında öncü roller üstlenmiş bir kurum tarafından gündeme getirilmesidir. Asıl tehlike budur.

Ülkemizdeki geçerli yönetmeliklerden biri (Mimarlar Odası, Kamu İhale Kurumu, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yarışma yönetmelikleri gibi) yarışmanın tabi olduğu yönetmelik olarak benimsenebilir ve sorun giderilebilirdi. Bunun yapılmamış olmasını kötü niyete asla bağlamıyoruz. Ama duyarsızlık da aynı oranda tehlike barındırmaktadır.

Meslek kamuoyunu bu yarışmada uygulanan “genel usul ve teamüller” dışı davranış konusunda uyarır, mesleki haklarımızın gittikçe tasfiye edildiği bir dönemde bu uygulamaların yaygınlaşabileceğini hatırlatırız.

TSMMD Yönetim Kurulu

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/duyuru-turk-serbest-mimarlar-musavirler-dernegi-nin-kamuoyuna-duyurusu_3427.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!