Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul Büyükkent Şubesi 2008 Yılı Ajandası Fotoğraf Yarışması: “Cumhuriyet Dönemi Mimari Mirası”

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından geleneksel olarak her sene düzenlenen fotoğraf yarışmasının dokuzuncusu bu yıl gerçekleştirilmekte.

Mimarlar Odası

Yarışma Duyuruları




SON BAŞVURU TARİHİ 9 Ağustos 2007
SONUÇ AÇIKLAMA TARİHİ 20 Ağustos 2007
+ Ajandama Ekle

img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\yarisma\54449.jpg" align="left" hspace=5 vspace=5>Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından geleneksel olarak her sene düzenlenen fotoğraf yarışmasının dokuzuncusu bu yıl gerçekleştirilmektedir. Her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü, “Dünya Mimarlık Günü” olarak kutlanmaktadır. Tüm dünyada aynı tema çerçevesinde gerçekleştirilen gün, İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından Mimarlık ve Kent Şenliği adı altında bir haftaya yayılarak kutlanmaktadır. 2007 yılında gerçekleştirilecek bu haftanın teması “Cumhuriyet Dönemi Mimari Mirası” olarak belirlenmiştir.


Kültür Mirasımız daha fazla rant uğruna tahrip ve yok olma süreci, başta yasal düzenlemeler olmak üzere alınan tüm önlemlere karşın devam etmektedir.Kültür mirasımızın en kolay ve kaygısızca tahrip ve hatta yok edilen bölümünün, Cumhuriyet Dönemi yapıları olduğu rahatça söylenebilir. Bu “kıyım” ın nedenleri arasında, bu dönem yapılarının “eski” (!) olmaması ya da yakın bir geçmişte yapılmış olmaları, herhangi bir üst düzey mimari, artistik ve estetik değer içermemeleri, çok sayıda bulunmaları vb. sayılmaktadır. Bu “kıyım”’ın önemli bir bölümü ne yazık ki, merkezi ve yerel yönetimler eliyle gerçekleştirilmektedir.


1950’li yıllardan itibaren tahrip ve yok etme süreci özellikle son yıllarda Cumhuriyetin yaratmış olduğu tüm değerlere yönelmiştir. Cumhuriyetin kuruluş sürecinin belleğini oluşturan endüstri mirasımız yanı sıra Cumhuriyet Dönemi kültürel gelişmişlik düzeyimizi yansıtan ve mimari belleğimizi oluşturan İstanbul Radyosu, Muhsin Ertuğrul, Akm, Taşkızak Tersanesi, vb. mimari mirasımızın farklı gerekçelerle aynı anda hedef seçilmesi anlamlıdır. Seçilen hedef vatandaşı olmakla övündüğümüz Cumhuriyet’in belleğidir.

Cumhuriyet’in bir kurumu olarak Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, her dönemde kültürel ve doğal mirasın korunması ve kamu yararına değerlendirilmesine yönelik olarak bir meslek odasından beklenen her türlü çabayı göstermiştir ve göstermeye devam edecektir. Cumhuriyet dönemi mimarlığının da belgelenmesi, korunması ve değerlendirilmesi yanı sıra bu dönem mimari belleğimizin içinde bulunduğu tehlikeye kamuoyunun dikkatini çekmek amacı ile “Cumhuriyet Dönemi Mimari Mirası” bu yılki fotoğraf yarışmasının teması seçilmiştir.


Yarışma Koşulları:

· Yarışmaya, Cumhuriyet Döneminde yapılmış yapılara ait en çok 6 adet olmak üzere, 5x5 cm. camlı çerçeveye konulmuş “35 mm renkli saydam” veya uzun kenarı 40 cm. olacak şekilde 300 dpi çözünürlükte tif ya da jpeg formatında ve (CMYK olarak düzenlenmiş) dijital fotoğraf ile Seçici Kurul ve Ajanda Yayın Kurulu dışında herkes katılabilir.

· Daha önce ödül almış ve yayımlanmış fotoğraflar ile bu fotoğrafların deklanşör farklılığı içerenleri yarışmaya katılamaz. Katılıp ödül almış olsa dahi ödül geri alınır. Katılımcılar yarışma koşullarını kabul etmiş sayılırlar.

· Kimlik: Fotoğraf çerçevesinin doğru bakış yönünde sol alt köşesinin renkli bir nokta ile işaretlenmesi ve arka yüzüne katılımcının 6 rakamdan oluşan rumuzunun, fotoğraf adının ve fotoğraf numarasının yazılması gerekmektedir.

· Katılım formunda katılımcının açık kimliği ve iletişim bilgilerinin yanı sıra her fotoğraf için yer, tarih ve konunun kısa bir açıklaması mutlaka yer almalıdır. Katılım formu doldurulduktan sonra bir zarfa konarak zarfın üzerine sadece rumuz yazılmalıdır.

· Fotoğrafların Gönderilmesi: Fotoğrafların ve katılım formunun bulunduğu zarf, postada zarar görmeyecek şekilde paketlenerek başvuru adresine gönderilebileceği gibi elden de teslim edilebilir. Postadaki olası gecikme, hasar ve kayıplardan Mimarlar Odası sorumlu tutulamaz.

Yarışma Takvimi:

Duyuru : 09 Mayıs 2007

Son Katılma Tarihi : 1Ağustos 2007

Seçici Kurul Değerlendirmesi : 15 Ağustos 2007

Sonuçların Açıklanması : 20 Ağustos 2007

Ödül Töreni ve Sergi Açılışı : 01 Ekim 2007, (17:00)

Fotoğrafların İadesi : 27 Şubat 2008



Seçmeler: Ajanda Yayın Kurulunun yarışmaya katılan fotoğraflar arasında (temaya uygunluk ve Türkiye ile sınırlılık açısından) yapacağı ön elemenin ardından Belgesel Film Yönetmeni Hilmi Etikan, Mimar ve Fotoğraf Sanatçısı Aras Neftçi, Mimar ve Fotoğraf Sanatçısı İlteriş Tezer, Mimar Güven Birkan ve Fotoğraf Sanatçısı Şeniz Kabadayı’dan oluşan Seçici Kurul tarafından 41 adet fotoğraf 2007 ajandası için seçilecektir.

Telif: Ajanda için seçilen 41 adet fotoğraf, ajanda dışında çeşitli yöntemlerle çoğaltılmış olarak yarışma sergisinde ve sergi duyurusunda, ayrıca Mimarlar Odası’nın öngöreceği kendisine her türlü yayın ve etkinlikte isim belirtilerek tanıtım amaçlı kullanılabilecektir.

Ödüller: Ajandanın kapağı ve içinde kullanılacak bütün fotoğraflar için 200 YTL. ödülün yanı sıra tüm katılımcılara “Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Kültürel Katkı Belgesi” verilecektir.


Fotoğrafların İadesi: Ajanda için seçilecek 41 adetin dışındaki fotoğraflar, ajanda yapımından sonra ödemeli kargo ile iade edilecektir. Postadaki aksaklık, hasar ve kayıplardan Mimarlar Odası sorumlu tutulamaz. Ayrıca, gönderildiği adreste teslim alınmadığı için geri dönen fotoğrafların, iki ay sonra iadesinden sorumlu olunmayacaktır.


Bilgi İçin:

Nilgün Uzun Uluocak

A: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası, Barbaros Bulvarı 34349 İstanbul

T: 0212 227 69 10

F: 0212 236 85 28

E-mail: yarisma@mimarist.org,
http://www.mimarist.org


http://www.yapi.com.tr/yarismalar/istanbul-buyukkent-subesi-2008-yili-ajandasi-fotograf-yarismasi-cumhuriyet-donemi-mimari-mirasi_54449.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!