Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Madrid Havalimanı’na Mimarlık ‘Oscar’ı

Britanya’nın en saygın mimarlık ödülü olan Stirling’e, bu yıl İspanya’nın başkenti Madrid’deki Barajas Uluslararası Havalimanı’na tasarlayan mimarlar grubu değer görüldü.

NTV
Madrid Havalimanı’na Mimarlık ‘Oscar’ı

br/> İskoç mimar James Stirling’in adını taşıyan ödül için 5 aday yarışıyordu. Londra’da yeni sahibini bulan 20 bin Sterlin tutarındaki ödül, yıl içinde bir AB ülkesinde hayata geçirilen ve İngiliz mimarisine en fazla katkıda bulunduğuna kanaat getirilen bina projesinin sahibi mimarlara veriliyor.

11 yıldır İngiliz Kraliyet Mimarlık Enstitüsü (RIBA) tarafından dağıtılan ödülün bu yılki sahibi, Madrid’deki havalimanını yapan Richard Rogers Partnership adlı mimarlar grubu oldu.

Hava limanından görüntüler...

Avrupa’da beşinci büyük havalimanı olan Madrid havalimanının kapasitesi yıllık 65 milyon yolcu. Terminalin kendisi, iki yeni pist ve yaklaşık 10000 arabalık otoparkın maliyeti 6 milyar Euro’nun üzerinde. Yeni yapı, kıtanın en büyük yapılarından da birisi.

“En”ler ve sayılar dışında, tasarımın ana hatları tasarımcıları tarafından birkaç ana başlıkta toplanıyor.

Yaz sıcağını sorun olmaktan çıkarmak için, yapının kuzey-güney aksına yerleştirilmesinin yanında, çatı ve güneşlikler de özel olarak tasarlanmış. Alt katın gün ışığı ile bağlantısını sağlamak için ise, kanyonlar geliştirilmiş.

Mekansal netlik, tasarımda öne çıkan kavramlardan bir diğeri. Esneklik de, yapının barındırdığı önemli özelliklerden biri. Çizgisel strüktür, aynı zamanda çeşitli eklemelere ve genişletmelere izin vermekte.

Tasarımın bir başka ayırt edici özelliği ise, çatı formu. Dalgalanan çatı formu, her an kalkacakmış havasına sahip. Eğik ve dallanmış elemanlarla yerde tutuluyor hissi veren kanatsı çatı formu iç mekanının her noktasında benzer bir gerilim oluşturarak, hangarımsı bir sıkıcılığın önüne geçiyor ve sahip olduğu ölçeği anlamlı bir şekilde değerlendirmiş oluyor.

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/madrid-havalimanina-mimarlik-oscari_49005.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!