Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarih Değişikliği - XIX. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri

TMMOB Mimarlar Odası tarafından iki yılda bir düzenlenen, "Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri"nin 19. Dönem başvuruları için son tarih 6 Mart 2024 Çarşamba gününe ertelendi.

yapi.com.tr

GÜNCELLENDİ!

Tarih Değişikliği - XIX. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Tarih Değişikliği - XIX. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri
SON BAŞVURU TARİHİ 6 Mart 2024
ÖDÜL TÖRENİ TARİHİ 19 Nisan 2024
DÜZENLEYEN

TMMOB Mimarlar Odası

OKUL-ÖĞRENCİ / PROFESYONEL Profesyonel
WEB ADRESİ

www.mo.org.tr/ulusalsergi

E-POSTA

ulusalsergi@mo.org.tr

İLETİŞİM: A. TMMOB Mimarlar Odası Genel Merkezi, Meşrutiyet Mahallesi, Konur Sokak, No: 4/2, Yenişehir, 06420 ANKARA T. (0312) 417 37 27 F. (0312) 418 03 61
+ Ajandama Ekle

Türkiye’de mimarlık mesleğini ve kültürünü geliştirme hedefiyle gündem yaratan ilk kurumsal girişim olan Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Programı, Mimarlar Odası tarafından ilk kez 1988 yılında, Mimar Sinan’ın 400. ölüm yıldönümü anısına düzenlendi. İki yılda bir gerçekleştirilen programa geçtiğimiz 18 dönemde 2605 eser katıldı, seçkin nitelikleri nedeniyle 157 eser ve 60 kişi veyakuruluş çeşitli dallarda ödüllendirildi.
 
 
Ödüllendirilen; mimarlık tasarımının ardındaki emek, dünya standartlarına ilişkin farkındalık, uygulamaya gösterilen özen, çevreye duyarlılık, tarihsel sürekliliğe yönelik dikkat, popülist eğilimlere karşı duran direnç ve önemli ölçüde yaratıcı çabadır. Program; yeni ürünlere verilen ödüllerle yalnız güncele ve geleceğe yönelen bir boyutla yetinmemekte, uzun bir birikimi değerlendiren yaşam boyu başarı ödülü ve 2006’dan başlayarak aramızdan ayrılmış olan ustaları anmamıza aracılık eden anma programıyla ülkede mimarlık kültürünün yerleşmesine yönelik değerli bir katkı sağlıyor.
 
Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, başarılı genç mimarların ortaya çıkmasına katkıda bulunduğu gibi, Türk mimarlarının uluslararası tanınırlığına da olanak sağlıyor. Türkiye mimarlığını uluslararası ortamda temsil etmek üzere önemli mimarlık ödülü programlarına aday gösterilecek mimar ve eserler, ödül alanlar ve/veya ödül adayları arasından seçiliyor. Ödül alan yapılar, Ağa Han Mimarlık Ödülü, Avrupa Birliği Mies van der Rohe Çağdaş Mimarlık Ödülleri’nde doğal ödül adayı oluyorlar. Böylelikle, yurtiçinde ve yurtdışında Türkiye mimarlığını başarıyla temsil eden eser ve mimarların farklı platformlarda tanınırlığı amaçlanıyor. Mimarlık eserinin kamusallığının artırılması, mimarın hak ve sorumluluklarının tanınması ve mesleki pratiğin ayrıntılarının yaygınlaşması süreçleri destekleniyor.
 
Serginin ilk günü akşamı yapılan törende, ödül alan ürünler ve sahipleri tanıtılarak kendilerine plaket sunuluyor. Ödüllerin maddi karşılığı bulunmamakla beraber, yarışmaya katılan ve ayrıca jüri seçimi ile belirlenen mimarların ürünleri ilk olarak Ankara’da sergileniyor. Bu sergi bir sonraki ödül dönemine kadar, oluşturulan program çerçevesinde yurt içinde ve yurt dışında birçok kente ve etkinliğe taşınıyor.
 
Sergiye katılan ürünlerin tümü Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan Ulusal Mimarlık Ödülleri Kataloğu ile ulusal ve uluslararası kamuoyuna tanıtılıyor. Katılımcılara ücretsiz olarak gönderilen katalog, UIA üyesi dünya ülkelerindeki meslek örgütlerinin kitaplıklarına, yurt içi ve dışındaki üniversite, araştırma merkezleri ve uzmanlık kitaplıklarına ulaştırılarak çağdaş Türkiye mimarlığının tanıtımına katkıda bulunması amaçlanıyor.
 
Ödül alan yapıların tescili için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yapılarak süreç müellif ile birlikte takip ediliyor. Aynı zamanda, ödül alan yapılara, aldığı ödülün ve mimarının adının yer aldığı bilgi plaketi çakılıyor.
 
 
BAŞVURU
 
Program detayları ve katılım şartlarına www.mo.org.tr/ulusalsergi adresi üzerinden erişilebilir. Başvurular, www.mo.org.tr/ulusalsergi adresinde yer alan Çevrimiçi Katılım Formu üzerinden yapılacaktır. Katılım formunun doldurulmasını müteakip, sistemin otomatik üretmiş olduğu formun çıktısı alınarak başvuru sahip(leri) tarafından ıslak imza atılması ve TMMOB Mimarlar Odası Genel Merkezi’ne kargo ile gönderilmesi gerekmektedir. Islak imzalı formların gönderilmemesi halinde başvurular geçersiz kabul edilecektir.
 
Ulusal Mimarlık Ödülleri Seçici Kurulu’na, “MİMAR SİNAN BÜYÜK ÖDÜLÜ”, “ANMA PROGRAMI” ve “MİMARLIĞA KATKI DALI BAŞARI ÖDÜLÜ” başlıklı kategorilerde yapılacak olan aday gösterme başvuruları için: Seçici Kurul’a hitaben önerilecek kişinin / kişilerin ya da kurumun son katılım tarihine kadar www.mo.org.tr/ulusalsergi/aday-gosterme adresi üzerinden Düzenleme Komitesi’ne iletilmesi yeterlidir.
 
TAKVİM
 
Son Katılım Tarihi: 6 Mart 2024 Çarşamba
Seçici Kurul Toplantısı: 28 – 29 Mart 2024
Ödül Töreni: 19 Nisan 2024 Cuma (Kült Kavaklıdere, ANKARA)
 
SERGİ PROGRAMI
 
19 – 26 Nisan 2024 Kült Kavaklıdere, ANKARA
9 Mayıs – 5 Haziran 2024 Mimarlar Odası İstanbul BK Şubesi, Karaköy, İSTANBUL
7 – 18 Ekim 2024 Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Alsancak, İZMİR
 
SEÇİCİ KURUL
 
Buşra Al
Acar Avunduk
Neşe Gurallar
Cem İlhan
H. Tansel Korkmaz

Düzenleme Komitesi
 
Petek Ceyhan Ergül, Melis Özge Gayretli
 
 
Ayrıntılı bilgi ve katılım için tıklayınız

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/tarih-degisikligi---xix-ulusal-mimarlik-sergisi-ve-odulleri_201292.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!