Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarihi Kentler Birliği Koruma Büyük Ödülü, Gaziantep'in Kültür Yolu Projesine

"Proje" ve "Uygulama" başlıkları altında iki farklı kategoride düzenlenen 'Tarihi Kentler Birliği Özendirme Yarışması', tarihi, kentsel, arkeolojik, doğal değerlere ilişkin koruma bilincini yaygınlaştırmayı, koruma çalışmalarına nitelik kazandırmayı ilke ediniyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve birçok sokak, meydan,

Mimarlar Odası
Tarihi Kentler Birliği Koruma Büyük Ödülü, Gaziantep'in Kültür Yolu Projesine

Tarihi kentlerin yerel yönetimlerini bir araya getiren Tarihi Kentler Birliği, kentsel, kültürel ve doğal mirasın bir ortak miras anlayışıyla korunması ve yaşatılması amacıyla 2000 yılında kuruldu. 2001 yılından bu yana da, bugün sayıları 244’e ulaşmış bulunan üye belediyeler arasında, tarihi kent dokularını ve kültürel mirası koruma ve yaşatma doğrultusunda üretilen projeleri ve uygulamaları özendiren ve ödüllendiren bir yarışma düzenlemekte.

“Proje” ve “Uygulama” başlıkları altında iki farklı kategoride düzenlenen ‘Tarihi Kentler Birliği Özendirme Yarışması’, tarihi, kentsel, arkeolojik, doğal değerlere ilişkin koruma bilincini yaygınlaştırmayı, koruma çalışmalarına nitelik kazandırmayı ilke ediniyor.

Kültürel birikim ve değerlerin, süreç içinde farklılaşan değerlerle bütünleşerek yaşanabilir çevreler yaratılmasını hedef alan ve her yıl büyük bir ivmeyle gelişen yarışmaya 2007 yılında, proje dalında 9, uygulama dalındaysa 19 belediye başvurdu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve birçok sokak, meydan, çarşı ve 32 adet tescilli taşınmaz kültür varlığını kapsayan “Kültür Yolu Projesi”, kentsel mekânın kültürel mirasla birlikte bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmesi, geçmişten gelen kültürel birikimin geleceğe aktarılması açısından başarılı bir yaklaşım sergilemesi nedenleriyle Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’ne uygun görüldü. Göğüş Konağı çalışmaları Gaziantep Büyükşehir Belediyesi mimarları, Kale Çevresi düzenlemeleri Mehmet Alper, Kültür Yolu üzerindeki sokak cepheleri, kent mobilyaları, kentsel düzenlemeleri Timur Çelik, Bakırcılar Çarşısı çalışmaları Rıza Yılmaz tarafından yürütüldü. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Asım Güzelbey, ödül törenindeki konuşmasında, ödülü, başta Mimarlar Odası olmak üzere Gaziantep’te birlikte çalıştıkları ortak akıl grubu adına aldığını belirtti.

Ödül alan diğer belediyeler ve proje müellifleri ise şöyle:

Proje Ödülleri

Amasra Belediyesi / Cenova Şatosu ve Cenova Armaları Müzesi, Bartın (Proje Müellifi: Metin Keskin)
Bursa Büyükşehir Belediyesi / Merinos Atatürk Kültür Merkezi Projesi, Bursa (Proje Müellifi: Cafer Bozkurt, Danışman: Hasan Şener)
İstanbul Büyükşehir Belediyesi / Eyüp Bahariye Mevlevihanesi Projesi, İstanbul (Proje Müellifleri: A. Engin Binoğlu, Nergis Binoğul, Danışmanlar: Baha Tanman, Can Binan)
Tarsus Belediyesi / Kubat Paşa Medresesi Projesi, Mersin (Proje Müellifi: Apaydın İnşaat, Özgür Genca)

Uygulama Ödülleri

Altındağ Belediyesi / İnci ve Dutlu Sokakları Sağlıklaştırma Projesi, Ankara (Proje Müellifi: Önen Mimarlık)
Konak Belediyesi / Abacıoğlu Hanı Restorasyonu, İzmir
Osmangazi Belediyesi / Tuz Han Restorasyon Projesi ve Bizim Mahalle Projesi, Bursa (Proje Müellifi: Yavuz Selim Sepin)
Odunpazarı Belediyesi / Malhatun, Arif Bey, Işıklar, Koca Müftü Sokaklar Sağlıklaştırma Projesi, Eskişehir

Bu değerlendirmeler dışında kalan, ancak her biri üstün nitelikte proje ve uygulamalarıyla dikkat çeken Şehitkamil, Niksar, Talas, Kars, Bergama, Manisa, Uşak, Malazgirt, Kütahya, Çanakkale, Kadıköy, Şanlıurfa, Birgi, Develi belediyelerine de, kentlerinin kültürel değerlerinin korunup yaşatılmasına yaptıkları katkılarından dolayı “teşekkür belgesi” verildi.

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/tarihi-kentler-birligi-koruma-buyuk-odulu-gaziantepin-kultur-yolu-projesine_63170.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!