Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Uluslararası Yüksek Yapı Ödülü 2010 Finalistleri Açıklandı

Uluslararası Yüksek Yapı Ödülü'nün (International Highrise Award) 2010 finalistleri, yüksek yapı uzmanlarından oluşan uluslararası jürinin Frankfurt'taki toplantısının ardından açıklandı. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen ödül programının 5 finalisti şöyle sıralanıyor: Aqua Tower (Chicago), The Met (Bangkok), Mode Gakuen Cocoon Tower (Tokyo), Burj

bustler.net
Uluslararası Yüksek Yapı Ödülü 2010 Finalistleri Açıklandı

Uluslararası Yüksek Yapı Ödülü'nün (International Highrise Award) 2010 finalistleri, yüksek yapı uzmanlarından oluşan uluslararası jürinin Frankfurt'taki toplantısının ardından açıklandı. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen ödül programının 5 finalisti şöyle sıralanıyor: Aqua Tower (Chicago), The Met (Bangkok), Mode Gakuen Cocoon Tower (Tokyo), Burj Khalifa (Dubai) ve Shanghai World Financial Center (Şanghay).

Deutsches Architekturmuseum yoğun bir araştırma sürecinin ardından, 2010 yılı için 16 ülkeden 27 projeyi ödüle aday göstermişti. Mimar ve gayrimenkul geliştiricilerinin katılımına açık olan ödül programına, son iki yıl içinde tamamlanan ve en az 100 metre yüksekliğe sahip yapılar ile başvurulabiliyor.

Spencer de Grey'in (Foster + Partners) başkanlığında; Joachim Faust (HPP Hentrich-Petschnigg & Partner), Harald Kloft (osd office for structural design), Matthias Sauerbruch (Sauerbruch Hutton), Peter Cachola Schmal (Deutsches Architekturmuseum Direktörü), Thomas Schmengler (Deka Immobilien GmbH Genel Müdürü), Felix Semmelroth (Frankfurt/Main Kültür Departmanı Direktörü) ile Ma Yansong'dan (MAD) oluşan uluslararası jüri, aday gösterilen 27 proje arasından finalistleri belirlerken şu 6 temel kriteri esas aldı: Öncü tasarım, Estetik, Kentsel bağlamla uyum; Sürdürülebilirlik, Yenilikçi teknoloji, Maliyet verimliliği.

Finale Kalan 5 Projenin 3'ü Uzak Doğu'dan


Aqua Tower, Chicago, ABD; Mimari proje: Studio Gang Architects Ltd., Chicago; Görsel: Steve Hall, © Hedrich Blessing

Konut fonksiyonunu içeren Chicago'daki Aqua Tower ve Bangkok'taki The Met, açık havada yaşam ve yeşil bir düzen konsepti sunarak, yeni ve alışılmamış tasarımlar geliştiriyor. Jüri değerlendirmesinde, 200 metreyi aşan yapıların; balkon, teras ve ortak açık alanları ile dikey yaşam biçimini teşvik ederek, uzun vadede enerji kaynaklarında tasarruf sağladığı belirtiliyor.


The Met, Bangkok, Tayland; Mimari proje: Woha (Tandem Architects işbirliğiyle, Tayland; Görsel: © Patrick Bingham-Hall

Haberin devamını okumak için lütfen ilerleyiniz.




Mode Gakuen Cocoon Tower, Tokyo, Japonya; Mimari proje: Tange Associates, Tokyo; Görsel: © Horiuchi / Shin Shashin Kobo

Finalist projeler arasında yer alan Tokyo'daki Mode Gakuen Cocoon Tower'ın yeni bir çığır açtığı ifade ediliyor. Koza benzeri etkileyici bir dış kabuğa sahip olan kule, yenilikçi yerleşim planı sayesinde, 10 bin öğrenciyi barındıran üç bağımsız eğitim kurumunu tek bir yapıda bir araya getiriyor. Mode Gakuen Cocoon, hem eğitim yapılarına yeni bir tipoloji sunuyor hem de bulunduğu semtin gelişimini tetikleyecek bir rol üstleniyor.




Burj Khalifa, Dubai, BAE; Mimari proje: Skidmore, Owings & Merrill LLP – Chicago; Görsel: SOM | Nick Merrick © Hedrich Blessing

Dubai'nin yeni ikonu, dünyanın ise en yüksek binası unvanlarına sahip Burj Khalifa, pek çok yönüyle güncel yüksek yapı mimarisinde yüksek performansı temsil ediyor: Jüriyi etkileyen yalnızca yapının 828 metrelik rekor yüksekliği değil, aynı zamanda düşey kent hayalinin gerçekleştirilmesinde kullanılan yeni ve yenilikçi strüktürel çözümler ile asansör teknolojileri oldu.




Shanghai World Financial Center, Şanghay, Çin; Mimari proje: Kohn Pedersen Fox Associates, NY; Görsel: © Shinkenchiku

Yüksek yapı konusunda uzman isimlerden meydana gelen jürinin finalistler arasında gösterdiği diğer bir yapı ise Şanghay'daki Dünya Ticaret Merkezi. Küresel metropol Şanghay'ın yeni simgesi olan bu kule; geniş panorama çeşitliliği sunan sade, şık tasarımı ve yenilikçi taşıyıcı sistemi ile öne çıkıyor. 

Jüri başkanı Spencer de Grey, finalist projeler için; "Ticaret yapısı, konut ya da 'kent içinde kent' konseptiyle tasarlanmış dikey bir yapı olsun, finale kalan projelerin tümü karma kullanımlı yüksek yapılardan oluşuyor. Sosyal, kentsel ve ekolojik anlamda bu beş projenin her biri; yeni bina formları keşfedilmesine fırsat tanıyan pozitif bir eğilim gösteriyor" dedi.

Frankfurt/Main kent yönetimi, Deutsches Architekturmuseum ve DekaBank'ın desteklediği ödül programının kazananı, 5 Kasım 2010 günü Paulskirche'de düzenlenecek olan ödül töreninde 50 bin Euroluk ödülün sahibi olacak.

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/uluslararasi-yuksek-yapi-odulu-2010-finalistleri-aciklandi_82653.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!