Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yılın En İyi 7 Tasarımcısı Arasında İki Genç Türk

Uluslararası tasarım ve yaşam kültürü dergisi Wallpaper yazarları sene boyunca en iyi tasarımların peşinde dünyayı köşebucak dolaşıyorlar ve sene sonu

Hürriyet
Yılın En İyi 7 Tasarımcısı Arasında İki Genç Türk

luslararası tasarım ve yaşam kültürü dergisi Wallpaper yazarları sene boyunca en iyi tasarımların peşinde dünyayı köşebucak dolaşıyorlar ve sene sonunda bu listeler açıklanıyor. Wallpaper, Ocak-Şubat 2005 Design Awards 2004 özel sayısında bu senenin en iyilerini açıkladı.

162 sayfalık dergide, otelden ayakkabı çekeceğine, şehirden kozmetiğe, Wallpaper editörlerinin en iyi olduğunu düşündüğü her şey var. Ödül sadece ürünlere verilmiyor, bu sene ‘30 Yaşın Altındaki En İyi Genç Tasarımcılar’ kategorisi de vardı. Listeye giren 7 tasarımcıdan ikisi Türk: Seyhan Özdemir ve Sefer Çağlar.



En yaratıcı kafe, restoran ve kulüplerinin dekorasyonunda imzası olan ikilinin şirketi Autoban 212 kısa sürede en çok aranan şirketler arasında yerini aldı bile.

Haliç manzaralı ofislerinde sadece mekan değil, aydınlatma ve mobilya da tasarlıyorlar, işleri uluslararası fuarlarda sergileniyor. Özdemir, ‘Zamansız ve eşsiz ürünler yaratmak istiyoruz’ diyor.

İkilinin favori tasarımcısı Ingo Maurer. Çünkü tasarıma yaklaşımlarını onunla benzetiyorlar. ’Keşke biz tasarlasaydık’ dedikleri objeler ise Castiglioni’nin 1967’ye yaptığı Snoopy masa lambası ve Jasper Morrison’un Düşünen Adam İskemlesi’.

İlerleyen yıllarda doğal malzeme ve renklerin trendy olacağını düşünüyorlar ama kendileri trendleri takip etmeyi sevmiyorlar. Yaptıkları mekanlar arasında The House Cafe, Sedir Cafe, Moda Teras, Dada Restaurant, Saloon Restaurant, Markiz Passage Cafe & Restaurant ve tarihi Mısır Apartmanı’nda bir loft ev var. Make Fresh Media’nın yeni ofisini de onlar tasarlıyorlar.

Onları bu listeye seçen jüride kimlerin olduğunu da yazalım da, bunun ne kadar onore edici bir ödül aldıkları daha iyi anlaşılsın: Artist Gael Garcia Bernal; biri mimar, diğeri avukat olan ama tasarımla yaşayan kardeşler Fernando ve Humberto Campana, Annabel Karim Kassar (mimar ve tasarımcı), Richard Meier (mimar), moda tasarımcısı Jil Jander ve grafik tasarımcı Peter Saville.

İşte bu jürinin Seyhan Özdemir (29, İstanbul) ve Sefer Çağlar (29, İstanbul) ile birlikte yılın en iyi genç tasarımcısı listesine değer gördüğü ve isimlerini sık sık duyacağımız beş kişi ise şöyle: Bernaby Barford (27, Londra), Tobias Wong (29, New York), Marcel Sigel (28, Melbourne), Anna Lindgren (29, Stockholm), Peter Woollin (25, Brighton)

Jüri özel ödülü alanlar

1) En İyi Şehir: Miami Miami, Art Deco sahil şehri imajından ve Cruise gemileriyle anılmaktan kurtuldu, artık en hip yeni sanat ve tasarım destinasyonlarından biri olarak kabul ediliyor. Daha cesaretli olanlar ‘21. yüzyılın New York’u’ diyor.

2) En İyi Eviçi Tasarımı: K2 (Norbert Wangen) Tasarımcı Norbert Wangen’in (42) Boffi markası için tasarladığı bağımsız mutfak ünitesi, bir mutfakta gerekli her şeyi içinde barındırıyor. Evye, hazırlık ve pişirme alanları, yana doğru kayarak açılan paslanmaz çelik yüzeyin altında saklı. Boyutuna bakmayın, içine fırın, buzdolabı, bulaşık makinesi ve dolap da sığdırılmış.

3) En İyi Otel: Claska, Tokyo 1970’lerde yapılan bina, becerikli ve modern mimarların eli değince, Tokyo’nun en hip oteli oluverdi. 9 oda, her biri bir sanat eseri olan elle yapılmış mobilyalar, mütevazı Japon tarzı ile uyum içinde.

4) En İyi Keyif Artırıcı: Virgin Atlantic Havayolları’nın üst sınıf koltukları Tamamen yatabilen ve 84x202 cm’de bir yatağa dönüşen Business Class koltukları ile şatafatın sınırlarını değiştirdiler.

5) En İyi Yerleşim Projesi: Makoto Yamaguchi Projesi (Karuizawa/Tokyo) Tokyo’nun hemen dışındaki Karuizawa’da tek katlı, geleneksel mimariyle yakından uzaktan alakası olmayan çokgen ev, fiberglas cephesiyle doğa içinde bir sergi gibi.

6) En İyi Moda Koleksiyonu: Jil Sander Modaya bakışındaki saflık, bir kez daha tasarımcısının ismini taşıyan markayı unutulmaz kıldı. Sander’in yeni hi-tech kumaşlara olan ilgisi, kesimleri ve işçiliği ile birleşince ortaya ‘giyilebilir’ lüks çıkıyor.

7) En İyi Yeni Kamusal Bina: Rosenthal Center (Cincinnati) Mimar Zaha Hadid’in Ohio, Cincinnati’de yaptığı Rosenthal Çağdaş Sanat Merkezi kamusal bir alan için gerçekten alışılmadık bir forma sahip. İçinde rampalar ve farklı seviyelerde zeminler olan binanın galeriler bölümü, bir beton kütleden elle oyulmuşlar izlenimi veriyor.

8) En İyi Yeni Restoran: The Woolsey (Londra) The Woolsey, Piccadilly’nin ortasında, Avrupai tarzda, yüksek sosyetenin müdavimi olduğu bir brasserie. 1921’de inşa edilmiş tarihi binanın iç mekanlarına tasarımcı David Collins’in eli değince bu restoran ortaya çıkmış.

9) En İyi Yeni Kozmetik Ürünü: Körner Skincare Hint yağları, Meksika ve Arjantin mineralleri, Avustralya’dan yağmur ormanı özleri ve markayı yöneten Avustralyalı Rebecca Korner. Ürünler kirliliğin ve UV ışınlarının yarattığı yaşlanmaya karşı savaşıyor, ambalajlar çok şık.

10) En İyi Yeni Mobilya Tasarımı: Friday İskemle (Stefan Diez) Cuma isimli iskemlenin varoluşu da en az haftanın bu kıymetli günü kadar kutlanmaya değer. Eğilmiş ahşaptan iskemlenin birleşim yerleri öyle iyi gizlenmiş ki, tek parçadan yapılmış gibi duruyor

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/yilin-en-iyi-7-tasarimcisi-arasinda-iki-genc-turk_21974.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!