Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bir Çağı Değiştiren Kapının Haline Bak

İstanbul'un Fethi 552'nci yılında yüreğimizi sızlatan manzara... Fatih'in kente atıyla ilk adımını attığı tarihi Romanos kapısının içler acısı.

Vatan
2 Bir Çağı Değiştiren Kapının Haline Bak

stanbul'un Fethi 552'nci yılında yüreğimizi sızlatan manzara... Fatih'in kente atıyla ilk adımını attığı tarihi Romanos kapısının içler acısı.

İstanbul'u fetheden cihan padişahı Fatih Sultan Mehmet'in şehre ilk girdiği yer olan Topkapı Surları'ndaki tarihi Romanos Kapısı felaket halde.

Topkapı'daki tarihi Bizans surlarının Millet Caddesi'ne çok yakın bir noktasında yer alan Romanos Kapısı, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde surların bir kısmının yıkılmasıyla ortaya çıktı. Ancak o günden beri ilgisizliğin kurbanı. Sur yıkıntılarının içinde toz toprak bir alanda kalan kapıya ulaşmak başlı başına bir macera. Tinerci ve evsiz yuvası haline gelen surların içinde her yer idrar ve pislik kokusu içinde.

Ayasofya kadar ilgi çekecek tarihi yapı ne halde?
Hâlâ rahatça görünen bir haç işaretinin olduğu kitabede "Aziz Romanos'a götüren orta kapı" yazısı var. Tuğla ile örülerek kapatılan girişin biraz önünde dev top gülleleri var. Bizans ve Osmanlı kaynaklarında Fatih'in top ustası Macar asıllı Urban'ın dev topunun Romanos'un 50 metre uzağında konuşlandığından bahsedilir. Restora edilip turizme kazandırılması gereken ve en az Ayasofya kadar önemli olan bu bölge yıkıntılar arasında acınacak halde...

http://www.yapi.com.tr/haberler/bir-cagi-degistiren-kapinin-haline-bak_27920.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Tarihimize böyle saygısızlık yapanlara yazıklar olsun İstanbul'u fetheden fatihin ruhu sızlar gerçeken acıncak hale gelmişiz gülüyoruz ağlancak halimize YANITLA
  • Artık çok güzel bir durumda YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!