Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

“Bitkilendirilmiş Çatı Yüzeyleri”ne Derinlemesine Bir Bakış

Yapı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi (YEM)’de 10 Haziran 2011 tarihinde kurucusu Prof. Dr. Nilüfer Eğrican olan Suntek International ve Doğa Yayın tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Binalar için Canlı Bir Yöntem: Yeşil Çatılar” başlıklı sertifikalı eğitim semineri kapsamında ‘Enerji Sorunu ve Yeşil Çatılar’, ‘Yeşil Çatıların

yapi.com.tr
4 “Bitkilendirilmiş Çatı Yüzeyleri”ne Derinlemesine Bir Bakış

apı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi (YEM)’de 10 Haziran 2011 tarihinde, kurucusu Prof. Dr. Nilüfer Eğrican olan Suntek International ve Doğa Yayın tarafındandüzenlenen “Sürdürülebilir Binalar için Canlı Bir Yöntem: Yeşil Çatılar” başlıklı sertifikalı eğitim semineri kapsamında ‘Enerji Sorunu ve Yeşil Çatılar’, ‘Yeşil Çatıların Analizi’, ‘Riskler ve Yeşil Duvarlar’ başlıklı derslere yer verildi. Söz konusu seminerde, Southern Illinois Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Serdar Çelik konuşmacı olarak yer aldı.

Amerika’da yeşil çatılar konusu bağlamında yoğun olarak çalışan 4 enstitüden bir tanesi olduklarına dikkat çeken Çelik, üretilen projeler için devletten ve özel sektörden destek aldıklarını belirtti. Sunumu kapsamında; ‘yeşil çatı’ kavramını genel olarak tanımlayarak enerji sorunsalından bahseden Çelik, sunumun ikinci ve üçüncü bölümünde sırasıyla konuyla ilgili deneysel çalışmalar ile detaylı analizleri ve yeşil çatıların beraberinde getirdiği fayda, menfaat ve riskleri aktardı.



Seminer’in ‘Enerji Sorunu ve Yeşil Çatılar’ başlıklı ilk bölümünde küresel çapta enerji sorunsalına değinen Çelik, bu durumun en temel nedeninin enerji talebindeki artış şeklinde yorumladı ve “Dünya nüfusunda bir artış söz konusu… Bununla birlikte kişi başı kullandığımız enerji de artıyor. Bunun sonucunda fosil kaynakların tükenmesine bağlı olarak karşımıza çıkan ‘küresel ısınma’ temel bir sorun. Bu sürecin beraberinde getirdiği tabiat olaylarındaki artış ve paylaşımsal huzursuzluk da diğer ciddi sorunlar” dedi.

Amerika’da toplam enerji sarfiyatının yüzde 40’ını binaların oluşturduğuna dikkat çeken Çelik, “Bu dilim içerisinde toplam enerji kullanımının yarısını iklimlendirme yani ısıtma-soğutma oluşturuyor” dedi. Bu kapsamda enerji sarfiyatında, toplam elektrik enerjisinin kullanımında ve karbondioksit salınımında binaların rolü üzerinde de duran çelik, sunumunun ilerleyen kısmında ‘sürdürülebilir bina’ tanımını aktardı. Bu bağlamda ‘Ashrae Standartları’na da yer veren Çelik, Ashrae çizelgesini de dinleyicilerle paylaştı.



Sürdürülebilir bina kavramının pek çok alt başlığa sahip olduğunu ifade eden çelik, ‘yeşil çatı’ kavramının bunlardan sadece biri olduğunu aktardı. ‘Bahçe Çatılar’ ya da ‘Canlı Çatılar’ olarak da adlandırılabilen söz konusu sistemin genel bir anlatımla “bitkilendirilmiş çatı yüzeyleri” şeklinde ifade edilebileceğini söyledi.

Yeşil çatıların yoğun (intensive) ve seyrek (extensive) çatı uygulamaları şeklinde geliştirilebileceğini anlatan Çelik, sunumunda ‘yekpare çatı düzenekleri’ni, ‘taşınabilir tepsi sistemler’i ve ‘taşınabilir çuval sistemler’i bütün detaylarıyla aktardı. Yeşil çatı sistemlerinde, bitki seçimi, bitki türleri, büyüme ortamı seçimi konularının da oldukça önemli olduğunu ifade eden Çelik, yeşil çatı sistemlerinin faydalarını; taşkın ve sel riskine karşı etkili olmak, çatı ömrünü uzatmak, ısıl anlamda yalıtımsal özelliğe sahip olmak, aktif soğutma sağlamak, sese karşı yalıtım sağlamak ve havayı temizlemek şeklinde sıraladı. Çelik, sunumunun ilk bölümünü yeşil çatı maliyetlerini aktararak tamamladı.



Seminer’in ‘Yeşil Çatıların Analizi’ başlıklı bölümünde ise; SIUE (Southern Illinois University Edwardsville) ve üniversite çalışma grubu Yeşil Çatı Çevresel Değerlendirme Ağı (G.R.E.E.N.) oluşumundan bahseden Çelik, araştırma sahaları ve araştırma konuları hakkında detaylı bilgi verdi. Daha sonra yağmur suyu niceliği ve yağmur suyu niteliği konularına değinen Çelik, bu bağlamda yağmış oldukları deneyleri dinleyicilerle paylaştı. Gerçekleştirdikleri analizler kapsamında bitki büyüme performansına da yer verdiklerini belirten Çelik, bu kapsamda büyüme indeksine ve yüzey örtme yüzdesinin önemine vurgu yaptı. Isıl fayda konusunda iklimlendirme ve ısı adası etkisine odaklanan Çelik, ısı akışına dair karşılaştırmalı bir tablo paylaşarak sunumunun ikinci bölümünü tamamladı.

‘Riskler ve Yeşil Duvarlar’ başlıklı son bölümde konuyla ilgili standartları da paylaşan Çelik, riskler başlığı altında yangın, rüzgar ve hatalı uygulamalar konusuna yer verdi. Çelik, sunumunda son olarak yeşil duvarların tanımına yer verdi ve uygulamaları hakkında bilgi paylaştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bitkilendirilmis-cati-yuzeylerine-derinlemesine-bir-bakis_87784.html

Read Comment Section
4 Yorum Yorum Yaz
  • İsorast Yapı Elemanları Sanayi ve Ticaret A.Ş. enerji verimliliği danışmanlığı serdar bey YANITLA
  • Serdar Beye ben de katiliyorum. Bizim ulkede her insaat ne yazikki cok saglikli yapilmiyor. En buyuk sorunu bence en ust katta oturanlar yasayacak. Durmadan tavan akmasi yasanabilir. Cogu binalarda bu ne yazikki boyle. Bir de bizde egitimli, egitimsiz herkes bu ise soyundugu icin nasil yapilacagini artik siz dusunun. Ulkemizde ne zaman ki her yapi kesin kez standartlara uyar, o zaman dusunulebilir. Ben sahsen gidip en ust kati kesinlikle almam. Cunku ustteki cicek bahcesi ya da orman her zaman sorun yaratacaktir. Fatma Ozdemir YANITLA
  • evet, serdar beye katılıyorum... yeni bir rant kapısı açılmaya çalışılıyor... özetin özü de bu sanki... YANITLA
  • Bu konu nedense son zamanlarda güncel hale getirilmeye çalışılıyor. Bana göre, çevre ve yeşil bina kavramıyla tamamen çelişen bir durum söz konusu. Aslında gelişen teknoloji bu tip yapay sorunları çözebilecek kapasitede ancak neyi sorguladığınız önemli. Önce basit soruya yanıt vermeye çalışalım. Çatıdaki toprak veya bitki doğal mıdır? Toprak çeşitli katmaları ile yerde olmak durumunda. Çünkü toprağın herhangi bir yere taşınması onun doğal katman ve bağlarını ortadan kaldırmaktadır. Veya kilometrelerce kalınlıkta toprağı çatıya koyma olanağı var mı? Toprak bitki üretirken sadece belli bir sınır içindeki doğal kaynakları kullanmaz ancak sürekli bir alışveriş söz konusudur. Minerallerden yoksun olacak bu toprak katmanına kimyasal ilaveler yapınca zaten doğallık ortadan kalkmaktadır. Hele bu gibi akımların ABD gibi çevreye zarar veren bir yapıdan kaynaklanması hiç de şaşırtıcı değil. Yeni akımda dev oteller içine cam fanus misali ağaçlar dikilmesi, New York evlerinde cam tüplerde bitki yetiştirilmesi gibi garip tüketim usullerini anlamak olasıdır. Önce tahrip et sonra benzerini yapmaya çalış. Halbuki bunun yerine doğayı takip eden binalar yapılsa daha gerçekçi olmaz mı? Bence ülkemiz mimari tasarımcıları bunu tartışmalı. Yeni konut projelerinde ilanlar beliriyor, terasta orman gibi iddialar var. Peki bunun yerine doğal bina mimarisine ne demeli? Tabi ki bunu yapmak zor. Çünkü bu işlem bir çalışma, tasarım serbestliği ve tabiat içermeli. Ülkemizde ne yazık ki halen binaların hangi yöne bakması gerektiği, yandaki bina ile olan konumu, yapı elemanlarının en önemlilerinden yalıtım, güneş ışığı alma gibi basit kurallar bile uygulanmamakta. Halbuki güneş, toprak, su ve rüzgar bize sürekli hizmet edecek doğal kaynaklar. Her binanın kendi içinde "yeşil" kavramına uygun tüketimi az şekilde imal edildiğini gözünüzün önüne getirin çatıda toprak gereksiniminiz kalır mı? Hele Türkiye gibi doğal kaynakları olağanüstü kullanıma açık olan bir ülkede inşaat tarzının değişmesi gerekli. Anadolu bu işe o kadar uygun ki yeter ki doğal yaşam ve tarzı kullanmak isteyin. Çok güzel iki Kızılderli deyişini paylaşmak istiyorum: "Kurbağa, içinde yaşadığı gölü içip bitirmez." "İnsan tabiattan uzaklaştıkça kalbi katılaşır." Çevremizdeki katı ve büyük binalar bize bunu mu anlatmak istiyor acaba? YANITLA
4 yorumdan 4 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!