b>İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen Uluslararası İstanbul Bienali, 20 yıl gibi kısa sayılabilecek bir sürede dünya sanat ortamında çok saygın bir yer edindi kendine. Çoğu sanat eleştirmeni İstanbul Bienali'ni Venedik ve Sao Paulo'yla birlikte bienaller liginin üç büyüğünden biri olarak konumlandırıyor.
Hatta, sahip olduğu enerji, alternatiflere ve yeniliklere açık olması bakımından İstanbul Bienali'nin gelecekte Sao Paulo'yu, hatta Venedik'i bile geride bırakacağını öne sürenler bile var. Bienalin yanı sıra Orhan Pamuk, Nuri Bilge Ceylan, Kutluğ Ataman, Ferzan Özpetek, Fatih Akın gibi isimlerin uluslararası başarıları Türkiye'nin dünya sanat haritasındaki stratejik önemini daha da artırıyor.
Tüm bu gelişmelerin ışığında dünyanın en önemli sanat etkinliği kabul edilen Venedik Bienali, 100 yılı aşkın tarihinde ilk kez, bienalin ana mekanında Türkiye'ye pavyon verdi. Önceki yıllarda Türkiye, bienal alanı dışında kiraladığı mekanlarda, Beral Madra'nın hazırladığı sergilerle varlık gösteriyordu.. Ayrıca Venedik Bienali'nin tanıtım toplantılarının yapılacağı üç kentten biri de İstanbul olarak belirlendi. Diğer ikisi Venedik ve New York. İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, tüm bu gelişmelerin Türkiye'deki sanat ortamı açısından çok önemli olduğunu söylüyor.
10 Haziran-21 Kasım 2007 tarihleri arasında düzenlenecek 52. Venedik Bienali'ndeki Türkiye Pavyonu'nda Aydan Murtezaoğlu ve Hüseyin Bahri Alptekin'in eserleri yer alacak. Murtezaoğlu daha önce Moskova ve İstanbul Bienali, Alptekin ise İstanbul Bienali'nin yanı sıra Sao Paulo, manifesta 5 gibi önemli sergilere katılmıştı. Koordinasyonu İKSV tarafından yürütülen serginin küratörlüğünü, önceki yıl yapılan 9. İstanbul Bienali'nin eş küratörü Vasıf Kortun üstleniyor. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, T.C. Dışişleri Bakanlığı Tanıtma Fonu, Garanti Bankası ve Bienal Dostları tarafından destekleniyor.
Açılış haftasında yaklaşık 10 bin gazetecinin takip ettiği, etkinlik süresince yaklaşık 900 bin kişiyi kente çeken Venedik Bienali'nin bu yılki küratörü Amerikalı sanat eleştirmeni ve küratör Robert Storr. New York Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Yale Sanat Okulu gibi kurumlarda ders veren Prof. Storr, 1990-2002 arasında MoMA'da resim ve heykel departmanında küratör olarak çalıştı, sergiler gerçekleştirdi. 2003'te Pompidou ve Tate'de Max Beckmann, 1998'de Sao Paulo Bienali'nde Bruce Nauman sergilerini düzenledi. 1982'den beri Art in America'da editör olarak çalışan Storr'un 'Modernizme Rağmen Modernt Sanat' (Modern Art Despite Modernism) adlı bir kitabı bulunuyor.
|