Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

“Yaprak Dökümü” Lazın Köşkü’nde, “Binbir Gece” Afif Paşa Yalısı’nda

Beylerbeyi’nin arnavutkaldırımlı yokuşlarında dolaşıyoruz. Neredeyse her sokakta ufak tefek de olsa bir çekim var. Özellikle de köşkler çok hareketli. Örneğin, “Yaprak Dökümü” (Kanal D) dizisinin çekildiği “Lazın Köşkü” turizm sektörüne de hizmet eder olmuş. Öyle ki Almanya, Hollanda, Kanada ve İran gibi ülkelerden bile insanlar bu köşkü görmek

Milliyet PAZAR
3


Beylerbeyi’nin arnavutkaldırımlı yokuşlarında dolaşıyoruz. Neredeyse her sokakta ufak tefek de olsa bir çekim var. Özellikle de köşkler çok hareketli. Örneğin, “Yaprak Dökümü” (Kanal D) dizisinin çekildiği “Lazın Köşkü” turizm sektörüne de hizmet eder olmuş. Öyle ki Almanya, Hollanda, Kanada ve İran gibi ülkelerden bile insanlar bu köşkü görmek için Beylerbeyi’nin yolunu tutuyor. “Hatırla Sevgili” (atv) dizisi bir süre önce ekranlara veda etti ancak dizinin çekildiği Merih Konak yenisine hazırlanıyor.

Yeniköy’deki Ferik Ahmet Afif Paşa Yalısı ise bu sıralar “Binbir Gece”nin (Kanal D) çekimlerine ev sahipliği yapıyor. TMSF’nin el koyduğu ve Şehrazat (Bergüzar Korel) ile Onur’un (Halit Ergenç) oturacağı bu yalıya her ay 30 bin YTL ödeneceği basında yer almıştı.

Sarıyer hattında “Dudaktan Kalbe”nin (Show TV) çekimleri dikkat çekiyor. Sariyer’deki tarihi yalının önünde sadece çekim ekibi değil; çeşitli şehirlerden gelen, belki bir “ünlüyle” karşılaşırım diye yalının önünde fotoğraf çekmek için saatlerce bekleyen, sevdikleri oyuncuyu göremeyince de yalının fotoğrafını çekmekle yetinip oradan ayrılanlar da var. Sarıyer’de çekilen başka bir dizi de “Aşk-ı Memnu” (Kanal D). Bu dizinin çekimleri Rahmi Koç’a ait bir villada yapılıyor. Yani İstanbul’un Boğaz şeridi bu sıralar koca bir sete dönüşmüş durumda...

İstanbul’un Boğaz hattında yalı ve köşk kiralamak isteyen dizi yapımcılarının sayısı her geçen gün artıyor. Retürk Alize Acentesi’nden emlakçı Ayşem Dalman ise Beylerbeyi hattındaki hemen hemen bütün yalı ve köşklerden sorumlu. Yani dizi için köşk kiralamak isteyen yapımcıların neredeyse hepsi ona başvuruyor. Dalman “Köşk kiralamanın aylık bedeli 15 bin YTL’den başlıyor. Şu sıralar 25 bin, hatta 35 bin YTL’ye bile çıkmış durumda. İnsanlar sürekli bana gelip ‘Benim evimi de dizilere kirala’ diyor. Beylerbeyi halkı bu işe soyundu. Günlüğüne 1000 YTL’ye razı olanlar bile var.

“Binbir Gece”nin kahramanları Şehrazat ile Onur artık bu yalıda oturacak

Ferik Ahmet Afif Paşa Yalısı (“Binbir Gece”)

Ferik Ahmet Afif Paşa Yalısı 95 yaşında. İstinye-Yeniköy yolu üzerinde. İlk sahibi Koca Reşit Paşa’nın kızı Ferendiz Hanım. Yalıya adını veren ikinci sahibi ise Refia Sultan’ın kocası Ferik Ahmet Afif Paşa. Afif Paşa yalıyı yıktırarak mimar Alexandre Valluary’ye bugünkü binayı yaptırınca yalı onun adıyla anılmaya başladı. Sonraki sahiplerinin elinde harabeye dönen yalıyı 1986’da Kemal Uzan aldı. Ciddi bir restorasyon geçirdi.  TMSF yalıya dört yıl önce el koydu. Yalı “Binbir Gece” dizisinde Onur ile Şehrazat’ın evi olarak kullanılacak. Bunun için TMSF’ye her ay 30 bin YTL ödeneceği söyleniyor. 21 odası ve dört seyir kulesi var.

Lazın Köşkü (“Yaprak Dökümü”)

İzzet Tuzcuoğlu evini 1982’den beri dizilere kiralıyor. “Gırgıriye”, “Darbukatör Baryam”, “Güler misin Ağlar mısın?” ve “Çemberimde Gül Oya” burada çekilmiş. Köşk yaklaşık 120 yıllık. Köşkün bir adı yok. “Lazın Köşkü” olarak biliniyor.

“Hatırla Sevgili” ve “Berivan” da burada çekilmişti

Tekstil sektöründe dış ticaretle uğraşan Sabahattin Varan da eşiyle birlikte yaşadığı konağı yıllardır dizilere kiralıyor. Geçen sezon “Hatırla Sevgili”nin çekildiği Beylerbeyi’ndeki bu konakta 20 yıldır oturduklarını anlatıyor: “Konağın adı Merih Konak. Bu ismi biz koyduk, tarihi bir anlamı yok. İlk dizi ‘Canım Kocacığım’dı. 2002’de çekildi. Yönetmen Erden Kıral, başrol oyuncuları da Memet Ali Alabora ve Sanem Çelik’ti. Bugüne kadar mesela ‘Hatırla Sevgili’, ‘Berivan’, Pınar Altuğ ve Oktay Kaynarca’nın birlikte rol aldığı ‘İlk Aşkım’ dizisi çekildi. Şu an yine yeni teklifler var. Kanal D bir avukatlar dizisi çekiyor. Orada yaşlı bir avukatın evi olacak büyük bir ihtimalle bizim ev. Bütün teklifleri kabul etmiyoruz. Kabul etsek burası Sinan Çetin’in Plato’su gibi çalışır.”

Varan bazen hiç para almadıklarını, bazense günde 500-600 YTL aldıklarını söylüyor. Böylece evin ufak tefek masraflarının çıktığına da değiniyor. “Biz evimizde renk olsun diye ara sıra bu çekimleri kabul ediyoruz. Biraz da sanata katkımız olsun istiyoruz” diyor. Eşi Melahat hanım ise magazin programlarındaki olayları kendi evinde yaşamaktan ve sanatçılarla bir arada olmaktan çok memnun: “Emre Kınay, Aytaç Arman, Şükran Güngör gibi insanlarla bir arada olduk burada. Bu sayede entelektüel bir atmosfer tadıyoruz, sanatsal bir ortama giriyoruz. Biz de onları kameraya çekiyoruz. Hatıra oluyor.”

Merih Konak

Sahibi Sabahattin Varan adlı bir harita mühendisi. Emekli, şu an dış ticaretle uğraşıyor. Beylerbeyi’ndeki ahşap konak 1876 yılında yapılmış. Mimarı ve kimin inşa ettiği bilinmiyor. Şu an yeni bir dizi çekimi için görüşülüyor.
Galata Köprüsü’nün tahsildarı Mehmet Efendi konağın ilk sahiplerinden. Daha sonra onun mahdumu Fatma hanım buraya yerleşmiş ve bugüne kadar çeşitli sahipleri olmuş.

Bir diziye ilk kez kiralandı

“Saip Paşa’nın Yalısı” (“Dudaktan Kalbe”)

Sarıyer’deki dört katlı yalı yaklaşık 150 yaşında. Çevrede dizideki adıyla “Saip Paşa’nın Yalısı” olarak tanınıyor.
Yaklaşık bir yıldır burada “Dudaktan Kalbe” çekiliyor. Bir diziye ilk kez kiralanıyor.

“Aşk-ı Memnu”nun çekildiği üç katlı villanın 10 odası var

Rahmi Koç’un villası (“Aşk-ı Memnu”)

Halid Ziya Uşaklıgil’in “Aşk-ı Memnu” adlı romanı Rahmi Koç’a ait Sarıyer’deki bir villada çekiliyor. Üç katlı villanın 10 odası var. Koç ailesinin villanın çekim için aylığı 6 bin dolara kiraladığı söyleniyor.

“İnsanlar bu iş için evinin dekorasyonunu bile değiştiriyor”

Ayşem Dalman (Beylerbeyi Retürk Alize Acentesi)

Beş yıldır Beylerbeyi’nde emlakçılık yapıyorum. Uzmanlık alanımız Boğaz hattındaki yalılar ve tarihi köşkler. Normal müşterilerin dışında film şirketleriyle de birlikte çalışıyoruz. Bugüne kadar pek çok diziye köşk ve yalı bulduk. “Yaprak Dökümü”, “Hatırla Sevgili”, “Pulsar”, “Arka Sokaklar” hep Beylerbeyi’ndeki köşklerde çekilen diziler. “Hatırla Sevgili”den sonra bir sektör oluştu. Türk edebiyatının eski kitapları dizi olmaya başladı. Biz de bunların çekilebileceği  evlerin bulunduğu tarihi bir semtte yaşıyoruz. Dizi çekmek için köşk kiralayan film şirketlerinde neredeyse yüzde 100’lük bir artış var. Buradaki evlerin fiyatları da diziler sayesinde arttı. Satılık bir köşk 500 bin dolardan 4 milyon dolara kadar çıkıyor. Genellikle köşklerin sahipleri eski Beylerbeyi sakinleri, 20-30 yıldır burada yaşayan insanlar. Bu, Kuzguncuk ve Çengelköy için de geçerli. İnsanlar sadece bu iş için evinin dekorasyonunu bile değiştiriyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yaprak-dokumu-lazin-koskunde-binbir-gece-afif-pasa-yalisinda_63868.html

Read Comment Section
3 Yorum Yorum Yaz
  • artık roman dizileri baymaya başladı. hayatlarında bırak yalıyı kendi evinde bile oturamayacak insanları boşu boşuna lükse alıştırmaktan başka birşey değil bu diziler. YANITLA
  • bende bayılıyorum şu aşk-ı memnu'nun çekimlerinin olduğu yalıya. şuan mimarlık okuyorum istediğim bi yalı projesi çizip yaptırmak:) YANITLA
  • Arkadaşlar vallahi şu Rahmi Koç'un yalısına bayılıyorum. Nereden buluyorlar böyle güzel evleri. Bir de şu Yaprak Dökümü'nün çekildiği ev çok hoş. Merdivenleri biraz dik ama olsun insan gözlerini alamıyor. Adam da iyi ki evini kiralamış yoksa hayatta göremeyecektik böyle şirin bir tarihi köşkü. Bu evin sahibine çok teşekkür ediyorum. YANITLA
3 yorumdan 3 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!