Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Göründüğü Gibi
BÖLÜM SPONSORU

Bir xurban_collective Projesi: "Mahrum ve Boş: Akropolden Manzara"

Mahrum ve Boş: Akropolden Manzara

yapi.com.tr

Sergiler

Bir xurban_collective Projesi: "Mahrum ve Boş: Akropolden Manzara"
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 9 Mayıs 2006
BİTİŞ TARİHİ: 17 Haziran 2006
YER: Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, İstiklal Caddesi 276 Beyoğlu, İstanbul
DÜZENLEYEN: Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi
DİĞER BİLGİLER: T: (0212) 293 23 61 F: (0212) 293 30 71 E: platform@garanti.com.tr Sergi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri 13:00 - 20:00, Cuma ve Cumartesi günleri ise 13:00 - 22:00 saatleri arasında görülebilir.
+ Ajandama Ekle

b>Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, "Mahrum ve Boş: Aktopolden Manzara" başlıklı xurban_collective projesi ile Bergama'yı İstanbul'un sanat gündemine taşıyor. "Mahrum ve Boş: Akropolden Manzara", bölgedeki arkeolojik kalıntıların alınıp Berlin Pergamon Müzesi'ne taşınması ve onların bıraktığı boşluğu altın madenlerinin almasını fiziksel anlamda kazı, yıkım ve yenilenme olarak okuyan xurban_collective'nin yine başka bir transfer sistemi yoluyla oluşturduğu bir sergi.

Bergama’dan alınıp İstanbul’a taşınarak Platform’un vitrinine yığılan toprak, kazı yapmayı, taşımayı ve boşluğu simgeliyor. Büyük format fotoğraflar, arkeolojik kalıntıları koruyucu bir battaniyeyle örten, boşlukları dolduran ve geçmiş kazıları saklayan bitkileri ayrıntılarıyla betimliyor. Bergama tepesinin ve maden ocağının ‘time-lapse’ filmle çekilmiş görüntülerinin yanı sıra bütün bu fikirler, xurban_collective’in bölgede gerçekleştirdiği ve filme aldığı jestler ve eylemler yoluyla özetleniyor ve anlatılıyor.

Geçen yıl boyunca, Bergama’nın iki komşu mahali ve bölgedeki altın madenleri arasındaki diyalogların çerçevesini araştıran ve sorgulayan xurban_collective, ‘kazı’ fikrini hem gerçek anlamıyla hem de kavramsal olarak, arkeolojik oluşum ve yerin içinde bulunduğu bağlamsal çerçeve arasında kalan alanları ortaya çıkarmak ve ilgili kanıt toplamak amacıyla kullanmış. xurban_collective’in birer ‘boşluk’ olarak tanımladığı bu alanlar, yapıların deneyimlediği geçmiş ve süregelen eylemleri, felaketleri ve tekrarlanan muameleleri aydınlatıyor.

İstanbul, bu söylem içinde mahaller arası bir mekan, iktidar düğümlerinin Bergama’nın ve Ovacık adıyla bilinen maden bölgesinin sömürüsünü kolaylaştırdığı ve gerçekleştirdiği bir yer olarak duruyor.

Tüm bu çalışmalar bir araya geldiklerinde, toprak ve tarihsel dönüşümün güncel sosyal koşulları üzerine düşünen bir politik meşguliyet için bir deneme zemini sunuyor. Tetikledikleri tartışmalardan sadece bazıları ise şöyle: Anıtların hiyerarşik konumlandırılması, yerel kaynakların sömürgecilik içinde yerlerinden edilerek deniz aşırı taşınması, hakikat arayışı ve siyanür madenciliğinin ekolojik etkilerinin araştırılması yoluyla bir arkeolojik kesinti yaratmak.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/bir-xurban-collective-projesi-mahrum-ve-bos-akropolden-manzara_45573.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!