Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Göründüğü Gibi
BÖLÜM SPONSORU

Europe XXL Lille 3000 Kapsamında "Hüseyin Bahri Alptekin: La moquerie mondiale"

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, Europe XXL Lille 3000 kapsamında, Hüseyin Bahri Alptekin’in vefatının ardından gerçekleşecek olan ilk kapsamlı sergiyi düzenliyor.

yapi.com.tr

Sergiler

Europe XXL Lille 3000 Kapsamında "Hüseyin Bahri Alptekin: La moquerie mondiale"
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 30 Nisan 2009
BİTİŞ TARİHİ: 7 Temmuz 2009
YER: Maison Folie de Wazemmes, Lille, Fransa
DÜZENLEYEN: Lille-3000/Europe-XXL çerçevesinde Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi
DİĞER BİLGİLER: T: (212) 293 30 71 F: (212) 293 83 27
+ Ajandama Ekle

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, Europe XXL Lille 3000 kapsamında, Hüseyin Bahri Alptekin’in vefatının ardından gerçekleşecek olan ilk kapsamlı sergiyi düzenliyor.

Europe XXL Lille 3000 Lille Bienali: 20 yıl önce Berlin duvarının yıkılmasıyla yeniden tanımlanan Yeni Avrupa'yı bienal kapsamında keşfetmeye çalışıyor.

“Europe XXL: East is the new West is the new East…” başlığı altında Berlin, Budapeşte, Varşova, Zagrep, Moskova gibi kentlerin yanındaİstanbul da var. Bu çerçevede Platform Garanti, Hüseyin Alptekin; Garanti Galeri ise, "Mapping Istanbul" sergileri ile bienalde yer alıyor. 14 Mart'ta başlayan bienal 12 Temmuz'a kadar sürecek.

Maison Folie de Wazemmes’in tümünü kaplayacak olan “Hüseyin Bahri Alptekin: La moquerie mondiale" [Küresel Güldürü] sergisinde sanatçının Heterotopya, Winter Depression, Karakum gibi enstelasyonları ve 2007 Venedik Bienali, Türkiye Pavyonu’nunda yer alan, fotografik sekansların ardarda getirilmesinden oluşan Incident-s gibi videoları izlenecek.

Sergi, Hüseyin Bahri Alptekin’in enstelasyon ve videolarının yanı sıra çoğu zaman kendini yazı yerine sözlerle ifade etmeyi seven sanatçının belgesel niteliğindeki konuşma kayıtlarını ve düşünme biçimlerini anlatmak amacıyla, arşivinden nesneleri de içeriyor. 

Sergideki işler, Hüseyin Bahri Alptekin'in araştırmalarının ana kanallarına değiniyor. Örneğin, 1989 yılında Berlin Duvarı’nın çöküşü ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından tasarımcısı anonim, hiyerarşilere rabet etmeyen, serbestçe dolaşan imge ve nesnelerin birbirlerine dokunmalarını, yan yana durmalarını, üst üste gelmelerini irdeleyen Heterotopya aynı zamanda sanat eserinin ontolojik bir nesne olduğunu gösteriyor. Winter Depression enstelasyonu ise depresyonun bir zaman kipi olduğu kadar, mekanın ortasında duran divanla bir yer kipi de olabileceğini hatırlatıyor. Karakum enstelasyonu "değerli" olanla "kayda değer bulunmayan" kültürel imgeler arasındaki karşılıklı geçişlere işaret etmekte. Devasa bir ucuz plastik torba olan Karakum Camel sigarasının paketinin üzerindeki imgenin apartılıp yerelleştirilmesinden oluşmuş. Üzerinde "Disposed in Middle Asia" [Orta Asya'ya yayılmış] yazan torbanın geldiği "özgün" sigara paketi de egzotik ve klişe bir Orta Doğu imgesinden apartılıyordu. İmgenin göçebeliği, bunun gibi sıradan, "taklit" torbaların kullanıcılarının da yerlerinden edilmişler olduğunu hatırlatılıyor.

Ayrıca Hüseyin Bahri Alptekin’in arşivi ve kütüphanesini bünyesinde barındıran Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi aynı zamanda sanatçının hayatı ve eserleri üzerine detaylı bir araştırma yürütülüyor.

Serginin Künyesi

Düzenleyen: Camila Rocha'nın Yardımlarıyla Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi
Proje Yönetmeni: Vasıf Kortun
Proje Asistanı / Arşiv Sorumlusu: Boysan Yakar
Proje Asistanı: Ece Pazarbaşı
Araştırma: Mehtap Öztürk
Çeviriler: Fanny Roustan, November Paynter

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/europe-xxl-lille-3000-kapsaminda-huseyin-bahri-alptekin-la-moquerie-mondiale_68534.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!