Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Fotoğrafta Tipoloji "Çağdaş Fotoğraf Serileri"nde

İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde gerçekleştirilen, Murat Germen ve Orhan Cem Çetin’in yönettiği Çağdaş Fotoğraf Serileri’nde bu ay “Tipoloji” geleneği konuşulacak.

yapi.com.tr

Toplantılar

Fotoğrafta Tipoloji "Çağdaş Fotoğraf Serileri"nde
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 23 Ağustos 2008 16:00
YER: İstanbul Modern Sinema, Karaköy, İstanbul
DÜZENLEYEN: İstanbul Modern Sanatlar Müzesi
DİĞER BİLGİLER: T: (212) 334 73 00 E:info@istanbulmodern.org
+ Ajandama Ekle

stanbul Modern Sanat Müzesi’nde gerçekleştirilen, Murat Germen ve Orhan Cem Çetin’in yönettiği Çağdaş Fotoğraf Serileri’nde bu ay “Tipoloji” geleneği konuşulacak.

Söyleşide özellikle 20. Yüzyıl insanlarını gruplandırarak, bilimsel ve tarafsız bakış açısından fotoğraflamasıyla tanınan August Sander, formlarındaki yapısal özellikleri bir araya getirerek bitki toplama ve fotoğraflama işlemini 40 yıl boyunca sürdüren Karl Blossfeldt ile uzun bir süre endüstriyel yapıları ve bina cephelerini birlikte görüntüleyen ünlü Alman fotoğrafçılar Bernd ve Hilla Becher gibi isimlerle güçlü bir Alman ekolü olan tipoloji anlayışı, güncel örnekleriyle tartışmaya açılacak.

Toplantı içeriğinden

Fotoğrafçılıkta, tek bir unsurun, tüm diğer koşullar (ortam, üslup, ölçek, görüş açısı vb.) aynı ya da en azından benzer kalacak biçimde çeşitlemelerinin fotoğraflanması ve bu yolla görünüşlerin sınıflandırılıp seriler haline getirilmesi “tipoloji” olarak adlandırılır.
 
Bilginin toplanıp sınıflandırılması ve zamana yayılarak kategorilerin oluşturulması yöntemini uygulayan fotoğrafçıların, hem tekil üretimlerinde hem de dünyada üretilen tüm fotoğraflarda aynı sınıflandırma, ayrıştırma, gruplama, anlamı benzerlerin arasındaki küçük farklarda arama çabası görülür.

Bugün fotoğrafçılık tarihinin en saygıdeğer serileri olarak nitelendirilen tipolojinin çağdaşları arasında, patlama görüntüleri ile Sarah Pickering, Becher’lerin çalışkan öğrencisi, çok sayıda farklı serisiyle Düsseldorf okulundan Thomas Ruff, yine aynı okuldan, yalın ve steril endüstriyel/ticari bina cepheleri ile Becher’lerin yeni kuşak izleyicisi Frank Breuer, boş park yerlerinden, birbirinden sıkılmış çiftlere kadar uzanan çok sayıda serisiyle Martin Parr, iflas eden firmaların terk ettiği ofislerin fotoğraflarıyla, kendisini daha çok bir arkeoloğa benzeten New York’lu fotoğrafçı Phillip Toledano, anti-tipolojileri ile Roe Ethridge ve hatta son dönem çalışmalarıyla büyük usta Josef Koudelka sayılabilir.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/fotografta-tipoloji-cagdas-fotograf-serilerinde_63265.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!