Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Prova
BÖLÜM SPONSORU

Ilgım Veryeri-Alaca'nın TEM Sanat Galerisi'nde

Ilgım Veryeri-Alaca'nın TEM Sanat Galerisi'nde

yapi.com.tr

Sergiler

Ilgım Veryeri-Alaca'nın TEM Sanat Galerisi'nde
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 10 Mart 2008
BİTİŞ TARİHİ: 4 Nisan 2008
YER: Tem Sanat Galerisi, Nişantaşı, İstanbul
DÜZENLEYEN: Tem Sanat Galerisi
DİĞER BİLGİLER: T: (212) 247 08 99 - 234 13 46 F: (212) 247 97 56
+ Ajandama Ekle

ge denizinden ve Türk Kültürü’nden etkilenen Ilgım Veryeri-Alaca’nın son on senede gerçekleştirdiği resim, özgünbaskı ve kolajları Tem Sanat Galerisi’nde, İstanbul’daki sanatseverlerle ilk kez buluşuyor.

Danteller ve denizin birleştirildiği eserlerde zengin bir form hazinesi birbiri içinde erimekte, farklı malzemeler tek yüzeyde dingin bir bütün oluşturmaktalar. Mercanlar, su çiçekleri, iğne oyaları, sedefli işlemeler ile bezeli eserler, hem içselleştirilmiş bir deniz peysajı, hem de şiirsel bir alan.

Eserler, hassasiyete, duyarlılığa, evrime bir övgü ve bir özlem. Bu bağlamda, deniz, bir bütünün barındırdığı her şeyi şekillendirmesi ve etkilemesi açısından bir metafor. Deniz ve deniz canlıları vesilesi ile hem güç hem de yumuşaklık irdelenmekte. Işık dolu turkuazların içinde açan saydam su çiçekleri ekolojiye, kaybedilen cennete bir gönderme yaparken, kullanılan formlar içimizde ve denizde tüm yırtıcılığına rağmen saklı pozitif bir güce işaret etmekte. Şeffaf formlar, bulundukları zemin renklerine bulanırken, bedenleri çevre ile bir olmaktalar. Derin karanlık sularda aydınlığı kendi içinde yaratan formlar adeta fosforlu bir yapaylık içinde süzülmekte. Veryeri-Alaca için özlem ve tedirginliğin saydam, sembolik denizinde nefes, bir kürek gibi.

Sanatsal çalışmalarının yanı sıra, sanatçının ilgi alanları arasında, çağdaş özgünbaskı teknikleri, bireylerde yaratıcı düşüncenin sanat yolu ile geliştirilmesi, Türk sanatı ve kültürü ile bilim/sanat arasındaki iç içe geçmiş örgü yer almakta. Sanatın, bireylerde gelişim, algının dönüşümü ve kültürel etkileşim için toplumsal bir zorunluluk olduğunu düşünen sanatçıya göre, sanat eğitimi, araştırma, ve yaratıcılık ayrılmaz bir bütün.

Veryeri-Alaca, 2006 yılında Galeri Nev (Ankara), 2007’de ise Joel ve Harnett Müzesi’nde (Virginia) kişisel sergiler gerçekleştirdi. 30. DYO özgünbaskı ödülü, 64. Devlet Resim Heykel ödülü, Türk Kültür Vakfı bursu sanatçının almış olduğu ödül ve burslardan bazıları. Veryeri-Alaca’nın eserleri Chicago Art Institute Flaxman Sanatçı Kitapları Koleksiyonu (Chicago), Devlet Resim Heykel Müzesi (İzmir), Janet Turner Baskı Müzesi (Kaliforniya), Museo dell’Incisione-Castello dei Paleologi (İtalya), Southern Graphics Council (USA), Zimmerli Müzesi (New Jersey) koleksiyonlarında bulunuyor.

1997 yılında Mimar Sinan Üniversitesi, Resim Bölümü’nden mezun olan Veryeri-Alaca, Prof. Özdemir Altan ve Prof. Özer Kabaş ve Prof. Alaattin Aksoy (litografi) ile çalıştı. 1999 yılında, Kaliforniya Devlet Üniversitesi’nde “Sanat Stüdyosu” üzerine masterını tamamladı. 1999-2002 yılları arasında Illinois Üniversitesi (Urbana-Champaign) Sanat Okulu’na asistan olarak atandı ve “Sanat ve Tasarım” üzerine sanat doktorasını gerçekleştirdi. Prof. Buzz Spector, Prof. Dennis Rowan ile sanatçı kitapları, gravür, kolaj, kağıt eserler üzerine uzmanlaştı. 2005 yılında Hacettepe Üniversitesi’nden gravürün ebru sanatı ile sentezini incelediği tezi ile Sanatta Yeterlik derecesini aldı.

2006-2007 ders yılında Richmond Üniversitesi’ne misafir öğretim üyesi olarak davet edilen Veryeri-Alaca, Bilkent Üniversitesi’nde gerçekleştirilen sanat eserlerini yurtdışında tanıtmak amacı ile değişim projeleri düzenledi. “İpekyolundan İpek Baskılar/Silkscreens from the Silkroad” özgünbaskı projesi “Bağlar/Bonds” adlı ikinci bir sergi Mid-America Baskı Konferansı’nda (MAPC) izleyici ile buluştu. Sanatçı, halen, Bilkent Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent olarak öğretim üyesidir; yaşamını ve çalışmalarını İstanbul ve Ankara'da sürdürüyor.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/ilgim-veryeri-alacanin-tem-sanat-galerisinde_60089.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!