Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Mimarlıklar" Toplantılarının İlki Yapıldı

"Mimarlıklar" Toplantılarının İlki Yapıldı

yapi.com.tr/Deniz TÜRKERİ

Toplantılar

"Mimarlıklar" Toplantılarının İlki Yapıldı
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 1 Nisan 2005
BİTİŞ TARİHİ: 1 Nisan 2005
+ Ajandama Ekle

br/>





















mimarlıklar toplantılarının 2005 yılında ilk konuğu Tülin Hadi-Cem İlhan 31 Mart 2005’te Yapı-Endüstri Merkezi Harbiye’de gerçekleşen toplantıda kendi mimarlık serüvenlerini izleyicilerle paylaştılar.

Katılımın oldukça yüksek olduğu toplantı, Tülin Hadi ve Cem İlhan’ın farklı coğrafyalardan seçmiş oldukları çeşitli yapıların gösterimi ile başladı. Mimarlıklarını üzerine temellendirdikleri kavramları bu fotoğraflar üzerinden anlattılar. Le Corbusier’in çok bilinmeyen ve Amerika’daki tek binası Harvard Üniversitesi Görsel Sanatlar Merkezi, James Stirling’in Staats Galerie, Sevinç ve Şandor Hadi’nin Tuzla evi gibi yapılar üzerinde çeşitli yorumlar yapan İlhan ve Hadi, bu yapılarda hissedilen yürümek ve mimariyi yürürken algılamak temalarına dikkat çektiler. Tülin Hadi bu yapılar için, “son zamanlarda sıkça adı geçen hafiflik, geçicilik kavramlarıyla birlikte mimarlık, aslında üzerinde durulması gereken bir şey. Mimarlık için, “modası geçer”, “mimarlık öldü” gibi söylemlerin hiçbir zaman etrafında olmadık. Çünkü bunlar ne kadar söylense de bir bina yapıldığı zaman yüzyıllar boyu yerinde kalıyor. Sökmek, alıp bir yere götürmek o kadar da kolay bir şey değil. Bunlar da varlığını uzun süre kanıtlamış yapılar” dedi.

Cem İlhan, doluluk, boşluk, ışığı alma, ışık ile oynama, malzeme ve kullanılan malzemenin eskimemesinin mimarlıktaki önemini belirtti. Mimarinin yıllandıkça güzelliğinden bir şey kaybetmemesinin kuvvetli bir esere dönüştüğünü ve onların da bunun peşinde olduklarını belirtti.

  

Yıllardır yarışmacı mimar olarak tanındıklarını belirten Hadi ve İlhan, gösterime çoğu ödül almış ve uygulanmakta olan projeleri ile devam ettiler. Hadi ilk olarak, çizmeye başladıkları zamanlardan bir örnek olan Ankara Belediyesi’nin açtığı bir yarışma olan Bosna Hersek Anıt yapısını anlatarak başladı. Bir anıtın bir şeyi sembolize eden güçlü bir varlık olduğunu ve genellikle insanların bunu kolayca algılaması gerektiğine değindi. Sonuç olarak da “anıt” yapısına uygun, yer işgal etmeyen, su öğesinin bulunduğu, doluluk ve boşluk kavramları üzerinde durarak güzel bir yapıya ulaştıklarını belirttiler.

Toplantının devamında diğer yarışma projeleri Konya Karatay Kent Merkezi, İzmir Yeşilyurt Spor Kompleksi, Büyük Mısır Müzesi Projesi, KKTC Kampüs Merkezi Binaları ve ODTÜ Teknokent Sat-Geb-2 Alt Bölgesi yapılarını anlatan Hadi ve İlhan ikilisi, projeleri ile mimarlığa bakış açılarını çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu seyircilerle paylaştılar. Toplantının sonlarına doğru seyircilerden söz alan Ersen Gürsel’ in yaptığı,
“Sizlerin yanında diğer gençleri de sürekli izliyorum. Diğer gençlerde sürekli bir değişim görüyorum. Bu değişim nereye kadar gidebilir, açıkçası onu da bilemiyorum. Sizde ise bu değişim yok, kendi içinde gelişim var. Bir anlamda çalışmalarınızda sanatsal bir özellik var. Bunun kaynağı nereden geliyor ve temelinde ne var diye merak ediyorum. Ama ben derim ki devam edin. Ayrıca çalışmalarınızı kendi içerisindeki tutarlılıklar açısından çok başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Sizleri kutluyorum” yorumlarına Tülin Hadi ise şöyle cevap verdi:
”Kendi mesleğinde başarılı olmuş tecrübeli bir abimizden böyle bir söz duymuş olmak tabi ki büyük bir iltifat. Teşekkür ediyoruz. Biz de aslında şunu hissediyoruz ki çalışmalarımızda bir süreklilik var. Bugün yaptığımızın başta yaptığımızdan daha iyi olduğunu görebiliyoruz. Müthiş bir şey yaratmak amacında değiliz ama bugünün koşulları içinde insanlığın çok daha önce yaptığı şeyleri yapmaya çalışıyoruz. Her ne kadar aslı inkar edilse de “mimarlık artık önemli değil”, “mimarlık geçici bir şey”, “cepheye indirgeyelim o yeter” gibi şeyler çok fazla söyleniyor. Aslında bunlar insanların istedikleri de bunun gibi basit şeyler. Bunları da karmaşıklaştırmak edasında değiliz. Olmazsa olmazları var, onları yerine getirmeye çalışıyoruz. Umarım kendimizi bundan daha iyi noktalara getirebiliriz”.



Tülin Hadi-Cem İlhan’ın mimarlık serüvenlerini anlattığı toplantıya çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu seyircilerin yanı sıra, Sevinç Hadi, Ersen Gürsel, Cafer Bozkurt, Hasan Şener, Nurhan Ünsal, Nedim Sisa ve Tanju Özelgin gibi ünlü mimar ve tasarımcılar da seyirci olarak katıldılar.

Yapı-Endüstri Merkezi Türkiye’de deneyimli mimarları bir araya getirmek, mimarlık odaklı toplantılarla süreç-ürün ilişkileri üzerinde düşünmek, konuşmak ve paylaşmak için kent merkezinde sürekli bir iletişim ortamı yaratmayı hedefliyor. Düzenlenen“Yapı Buluşmaları” ve “mimarlıklar ” toplantıları da mimarlık gündemine katkıda bulunmaya devam edecek.

Tülin Hadi ve Cem İlhan ile ilgili ayrıntılı bilgi ektedir.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/mimarliklar-toplantilarinin-ilki-yapildi_25159.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!