Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları III

Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları III

yapi.com.tr

Buluşmalar




BAŞLANGIÇ TARİHİ: 28 Ağustos 2007
BİTİŞ TARİHİ: 1 Ekim 2007
YER: Erciyes Üniversitesi, Kayseri
DÜZENLEYEN: DOCOMOMO Türkiye
+ Ajandama Ekle

img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\etkinlik\56123.jpg" align="left" hspace=5 vspace=5>Kamunun dikkatini 20. yüzyılda öne çıkan Modernizm’e çekmek ve “modern mimarlık, tasarım ve şehir plancılığı ürünlerini belgelemek ve korumak” amacıyla 1990 yılında oluşturulan uluslararası bir kuruluş olan DOCOMOMO (DOcumentation and COnservation of Buildings, Sites and Neighborhoods of the MOdern MOvement) bünyesinde oluşan Türkiye Çalışma Grubu 2002 yılında kurulmuş ve böylece Türkiye’deki modern mimarlık örneklerinin belgelenmesi ve korunması amaçlı bir girişim başlatılmıştır. Üniversitelerin, Mimarlar Odası’nın ve çeşitli mimarlık yayın organlarının da benzer girişimlerinin son yıllarda hız kazandığı gözlenmektedir. Varolan literatürün sınırlarını aşmayı hedefleyen geniş kapsamlı bir belgeleme çalışması, dönem mimarlığının daha iyi anlaşılması ve korunması yönünde etkin rol oynayacaktır.

DOCOMOMO_Türkiye Ulusal Çalışma Grubu, ilk kez 2004 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi evsahipliğinde gerçekleştirilen ve her sene tekrarlanması hedeflenen “Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları” başlıklı Poster Sunuşları ile bu tür geniş katılımlı bir çalışmayı başlatmayı hedeflemiştir. Bu etkinliğin ikincisi, 2005 yılında İzmir Mimarlar Odası’nın desteğiyle Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde yapılmıştır. 2006 yılında ise “Öteki” Modernizmler başlıklı IX. Uluslararası DOCOMOMO Konferansı İstanbul ve Ankara’da ve “Bir Konut Ütopyasının Korunması: Modern Mimarlık Mirasının Belgelenmesi ve Sürekliliğinin Sağlanması, Örnek Çalışma: Ataköy – İstanbul” başlıklı I. Uluslararası DOCOMOMO Çalıştayı ise İstanbul’da DOCOMOMO_Türkiye’nin evsahipliğinde gerçekleştirilmiştir. DOCOMOMO_Türkiye, üniversiteler, meslek örgütleri ve diğer ilgili kuruluşların da desteğini alarak Türkiye kamuoyunda Modern Mimarlık eserlerinin belgelenmesi ve korunması konusunda yeni bir girişim başlattığı inancındadır.

“Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları” konulu ulusal etkinlikler dizisinin üçüncüsü yine aynı başlıkla 2-4 Kasım 2007 tarihlerinde Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin evsahipliğinde Kayseri’de düzenlenecektir. Bu toplantıya, erken 20. yüzyıldan yaklaşık 1970’lerin başına kadar devam eden süreçte üretilmiş olan modern mimarlık örneklerini görsel ve yazılı belgelerle tanıtan veya yorumlayan poster sunuşlarının katılımı beklenmektedir. Sunulacak yapıyı/yapı grubunu/yerleşimi tanıtan posterler etkinlik boyunca sergilenecek, ayrıca katılımcılar hazırladıkları yapıyı tanıtan kısa bir sözlü sunuş yapacaklardır. Davetli konuşmacıların sunuşlarının ve genç araştırmacılara yönelik bir tartışma oturumunun da yer alacağı bu toplantının, 20. yüzyıl Türkiye mimarlığının bugüne kadar belgelenememiş olan örneklerine, özellikle de Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük kentler dışındaki üretime dikkat çekmesi ve oluşacak yeni bakış açılarıyla dönem mimarlığının yeniden yorumlanacağı bir tartışma ortamı yaratması amaçlanmaktadır. Ayrıca daha önceki yıllarda yapılan etkinlerin katılım ve sonuç posterleri de bu kapsamda sergilenecektir.

Yoğun bir katılımla süreklilik kazanan Poster Sunuşları ile DOCOMOMO girişiminin hedeflediği belgeleme ve tescil çalışmasının yaygınlaştırılmasının yanı sıra, girişimin ülkemizdeki modern mimarlık mirasına dikkat çekmek amacının duyurulması ve geniş çevrelerce paylaşılması yönünde de önemli gelişme sağlanacağı umulmaktadır. Daha önceki toplantılarda olduğu gibi, bu toplantıda sunulan ürünlerden seçilenlerin de gezici bir sergi düzenlenerek, mimarlık okulları ve Mimarlar Odası şubeleri başta olmak üzere, çeşitli kurumlarda sergilenmesi ve katılan tüm ürünlerin de bir katalog ve CD hazırlanarak derlenmesi planlanmaktadır.

Katılım Koşulları

- Başvurular DOCOMOMO_Türkiye Poster Sunuşları Düzenleme Kurulu’na yapılır.
- Başvurular en geç 1 Ekim 2007 akşamına dek Düzenleme Kurulu’na ulaşmış olmalıdır.
- Başvurularda, sunulacak yapıyı/yapı grubunu/yerleşimi tanıtan en çok 400 kelimelik bir özet ve 1 adet görsel malzeme (uzun kenarı 15 cm olacak şekilde en az 300 dpi çözünürlükte taranmış tiff dosyası) sunulmalıdır. Başvuru e-posta ile yapılabileceği gibi, dosya halinde posta ile de gönderilebilir. İkinci durumda metin ve görsel malzeme hem çıktı olarak hem de metin ve görsel dosyaları ayrı ayrı bir CD üzerine kaydedilmiş biçimde gönderilmelidir; görsel malzemenin taranması ve/veya sayısal ortama aktarılmasının mümkün olmadığı zorunlu hallerde, fotoğraf baskı veya dia olarak yollanabilir. Bir katılımcı birden fazla konu ile başvurabilir.
- Katılımcıların kabul edilen her konuları için etkinlik boyunca sergilenecek bir poster hazırlamaları ve aynı yapıyı/yapı grubunu/yerleşimi tanıtan kısa bir sözlü sunuş yapmaları beklenmektedir. Posterlerin ve sözlü sunuşların hazırlanması ile ilgili teknik bilgi katılımcılara ayrıca iletilecektir.

İletişim Adresleri

DOCOMOMO TÜRKİYE Ulusal Çalışma Grubu
Poster Sunuşları III Düzenleme Kurulu
Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
38039 Kayseri

tel: 0352 437 5282
faks: 0352 437 6554
e-posta: docomomokayseri@erciyes.edu.tr
http: mimarlik.erciyes.edu.tr/docomomokayseri.html

Düzenleme Kurulu

Elvan ALTAN ERGUT, ODTÜ
Burak ASİLİSKENDER, Erciyes Ü
Nilüfer BATURAYOĞLU YÖNEY, İTÜ
Burcu CEYLAN, Erciyes Ü
Hikmet ELDEK, Erciyes Ü
Şeyda GÜNGÖR AÇIKGÖZ, Erciyes Ü
Sevgi LÖKÇE, Erciyes Ü
Ebru OMAY POLAT, YTÜ
Yıldız SALMAN, İTÜ

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/turkiye-mimarliginda-modernizmin-yerel-acilimlari-iii_56123.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!