Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Göründüğü Gibi
BÖLÜM SPONSORU

Yeni İlhan Koman’lar Yetişiyor

Usta heykeltıraş İlhan Koman’ın yapıtlarını bir araya getiren retrospektif sergi, yeni bir projeyle tamamlanıyor. ‘Beldemiz İçin Sanat’ projesi kapsamında, Koman’dan esinlenen çocukların eserlerinden oluşan bir sergi açılacak.

Zaman/Ahmet Taha

Sergiler




BAŞLANGIÇ TARİHİ: 22 Temmuz 2005
BİTİŞ TARİHİ: 5 Ağustos 2005
+ Ajandama Ekle

sta heykeltıraş İlhan Koman’ın yapıtlarını bir araya getiren retrospektif sergi, yeni bir projeyle tamamlanıyor. ‘Beldemiz İçin Sanat’ projesi kapsamında, Koman’dan esinlenen çocukların eserlerinden oluşan bir sergi açılacak.

Dünya çapında tanınan birkaç sanatçımızdan biri olan heykeltıraş İlhan Koman’ın sağlığında hayalini kurduğu retrospektif sergi, sonunda gerçekleşti. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, İlhan Koman Kültür ve Sanat Vakfı, İsveç Konsolosluğu ve Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle düzenlenen sergi 5 Ağustos’a kadar devam ediyor. İlhan Koman’ın oğlu Prof. Dr. Ahmet Koman’ın başkanlığını üstlendiği İlhan Koman Vakfı’nın öncülüğünde geniş kapsamlı bir program içeren projenin ayaklarından biri de 22 Temmuz’da bir başka sergiyle tamamlanıyor. İlhan Koman’ın bilimsel ve sanatsal mirası ile çocuk yaratıcılığını birleştiren BİS (Beldemiz İçin Sanat) projesi kapsamında, yine çocuklarca yapılan yüzlerce heykelden ve çekilen fotoğraflardan oluşan sergi, Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde açılacak. Böylece Yapı Kredi Kültür Merkezi, İlhan Koman’ın eserleriyle, Koman’dan esinlenen çocukların heykel ve fotoğraflarını aynı çatı altında sergilemiş olacak.

5 Ağustos’a kadar Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Salonu’nda gezilebilecek olan sergi, heykelleri yapan zihinlerin ve minik ellerin sahiplerinin yaşamlarının farklı kesitlerine, yine onların gözlerinden tanıklık etmeyi sağlıyor. Çocukların etkin kılındığı bir ‘kamusal alanda sanat’ yaklaşımını benimseyen BİS, toplumsal yaşamın kalbinde sanata yer açmayı hedefliyor. Yerel kurumları, sivil toplum kuruluşlarını ve kültür kurumlarını da bu amaca ortak kılıyor. İlhan Koman Vakfı tarafından yürütülen proje çerçevesinde, 7-14 yaşları arasındaki 100 kadar çocuğun tasarladığı heykellerden çocuklar tarafından seçilen 4 tanesi, anıtsal boyutlarda büyütülerek İstanbul’un 4 farklı semtine yerleştirildi. Şimdiye kadar bu heykellerden üçü sırasıyla Cihangir Parkı, Balat Akşemsettin Parkı ve Kağıthane Sadabad Kültür Merkezi bahçesine yerleştirildi. Çocuklardan İstanbul’a son anıt heykel ise Tophane Parkı’na yerleştirilecek. Tasarımını Galata Okçu Musa İlköğretim Okulu öğrencisi 11 yaşındaki Barış Güven’in, büyük boyuta uygulamasını sanatçı Kemal Tufan’ın yaptığı “Buluşan Duvarlar”, proje kapsamında ortaya çıkan heykellerin dördüncüsü olacak.

Yaşamının ve çalışmalarının büyük bölümünü İsveç, Fransa ve Türkiye arasında paylaştıran İlhan Koman’ın akla ilk gelen yapıtı Akdeniz heykelidir. Koman’ın ülkemizde kendisinden daha fazla tanınan ve bilinen Akdeniz heykeli, yaklaşık 300 eserin yer aldığı serginin sürprizi olarak bir süreliğine Galatasaray Meydanı’na getirildi. Akdeniz heykeli, şimdi yeni yeri olan Levent’teki Yapı Kredi Plaza binasının önünü süslüyor. Kazım Taşkent Sanat Galerisi’ndeyse Koman’ın araştırmalarının evrimini gösteren form çalışmalarını içeren büyük bir koleksiyon sunuluyor. Koleksiyon, çizim ve prototiplerden oluşan eserlerin en son haline getirilmiş formlarını kapsıyor. Koman’a ait eşyalar, atölyesi ve teknesi Hulda’nın maketinin yanı sıra atölyesinin bir benzeri yeniden oluşturularak, Koman’ın yaşadığı ve çalıştığı atmosfer yeniden canlandırılmaya çalışılmış. İlhan Koman’ın eserlerinin çoğu kent sokakları için anıtsal boyutlarda gerçekleştirilme amacını taşıdığından, İsveç ve Türkiye’de bulunan bazı işlerine dair çalışmalar ve belgeler, Akdeniz ve Leonardo eserleri odak alınarak sunulmuş. İstiklal Caddesi’nin sonlarına doğru yer alan İsveç Konsolosluğu’nun bahçesinde ise sanatçının büyük boyutlu eserleri sergileniyor.

İLHAN KOMAN KİMDİR?

İlhan Koman 1921’de Edirne’de doğdu. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. 1947-50 arasında Paris’te Academie Julian ve l’Ecole du Louvre’da çalışmalar yaptı ve ilk sergisini burada açtı. Anıtkabir’in doğu kanadındaki kabartmaları yaptı. 1959’da İsveç’e giden Koman, 1967’de Stockholm Uygulamalı Sanatlar Yüksekokulu’nda öğretim üyesi oldu ve ölümüne değin bu görevini sürdürdü. 1967’de Sundsvall’daki meydan düzenlemesi yarışmasında birincilik kazandı. 1981 yılında Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü’nü ressam Yüksel Arslan ile birlikte kazanan Koman, 1986 yılında Danimarka’daki Grönningen Grubu’nun sergisine konuk sanatçı olarak katıldı.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/yeni-ilhan-komanlar-yetisiyor_30350.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!