Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Dünyanın En Büyük 25 Uluslararası Müteahhitlik Firması' Listesine Giren Firmalar Ödüllendirildi

Uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record (ENR) tarafından açıklanan ''Dünyanın En Büyük 25 Uluslararası Müteahhitlik Firması' listesinde yer alan 33 Türk inşaat firmasına başarı ödülleri, Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından düzenlenen törenle verildi. Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan,

yapi.com.tr / AA
 'Dünyanın En Büyük 25 Uluslararası Müteahhitlik Firması' Listesine Giren Firmalar Ödüllendirildi

Uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record (ENR) tarafından açıklanan ''Dünyanın En Büyük 25 Uluslararası Müteahhitlik Firması'' listesinde yer alan 33 Türk inşaat firmasına başarı ödülleri, Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından düzenlenen törenle verildi. Sheraton Ankara Otelinde düzenlenen törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bazı yabancı misyon temsilcileri, bürokratlar ve işadamları katıldı.

Törende konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yurtdışı müteahhitlik ve müşavirlik sektörünün özellikle son 7 yılda çok önemli bir mesafe kat ettiğini, Türk müteahhitlerinin uluslararası alanda çok büyük başarılar elde ettiklerini söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının bugüne kadar 83 ülkede 5 bin 600'den fazla proje ile 180 milyar dolarlık taahhüt gerçekleştirdiklerini kaydeden Çağlayan, ''2002 yılına kadar sektörün yurtdışında bugüne kadar almış olduğu işlerin payı sadece 44 milyar dolardır. Hükümetimizin işbaşına gelmesiyle beraber yurtdışı müteahhitlik sektörümüz 135 milyar dolarlık iş üstlendiler. Yani müteahhitlerimiz bugüne kadar almış olduğu uluslararası işlerin tamamının yüzde 25'ini 2002 öncesinde, geri kalan yüzde 75'ini de 2002'den sonra gerçekleştirmiştir'' diye konuştu.
    
2011 hedefi 30 milyar dolar
    
Yurtdışı müteahhitlik sektörünün 2011 hedefinin 30 milyar dolar olduğunu kaydeden Çağlayan, ''2011 yılında inşallah 30 milyar dolarlık iş üstleneceğiz. 2015 hedefimiz 50 milyar dolar, 2023 hedefimiz ise 100 milyar dolar'' dedi. İhracatçı ve müteahhitlerle beraber dünyanın dört bir tarafını dolaştıklarını anlatan Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:

''Sektör temsilcilerine şunu ifade etmek isterim ki, bugün yurtdışı müteahhitlik sektöründe önemli başarılar elde edilmişse unutmayın ki bu siyasi istikrarın, ekonomik istikranın, müteahhitleri yanına alarak ülkeleri karış karış gezen Sayın Başbakanımızın yapmış olduğu temaslar sayesinde olmuştur. Hükümetimizin ve Sayın Başbakanım sizin komşu ve çevre ülkelerle sıfır sorunlu diplomatik ilişkiler sayesinde müteahhitlik sektörü bugün kendisine açılan bu otobanda bu kadar başarılı elde etmiştir. Müteahhitlik sektörümüze çok daha önemli görevler düşüyor. Sizler aynen buldozer gibisiniz. Turizm sektörüne, inşaat malzemesi sektörüne önemli katkılarınız var. Daha üst noktalar çıkmak için hiçbir engel yok. Çevre ülkelerle trilyonlarca dolarlık altyapı ve üstyapı işleri yapılacak. Bu işlerin içinde sizlerin yer alması bizim için önemli.''


    
TMB Başkanı Eren: Sektör küçüldü, ama felaket olmadan atlatıldı  
    
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de 2008, 2009 yıllarında küresel krizin de etkisiyle inşaat sektörünün küçüldüğünü, ancak bu küçülmenin birçok başka ülkelerdeki gibi felaketlere neden olmadan atlatıldığını söyledi. 2010 yılının 9 aylık döneminde sektöründe yüzde 18 büyüme kaydedildiği ifade eden Eren, ''Sektörümüzün hızla yeniden büyümeye başlaması, özel sektör yatırımlarının tamamen durduğu son 2 yılda hükümetimizin bizlerin önerilerimize de kulak vererek kamu altyapı yatırımlarını olağanüstü oranlarda desteklemesi sayesinde gerçekleşti'' dedi. Türkiye'de büyük baraj ve otoyolları yabancı firmaların gelip inşa ettiği yılların çok eski olmadığını belirten Eren, şöyle konuştu:

''10-15 yıl öncesinde finansman gerektiren projelerde kendi ülkemizde bile yabancı firmaların ismi altında taşeronluk yapmak zorunda kalıyordur. Ancak özellikle 2000'li yıllarda sizlerin açtığınız ufuklarla bizlerin tecrübelerimizi birleştirmeyi başardır. Artık ülkemizdeki tüm otoyol, demiryolu, liman, havalimanı inşaatlarını bizler yapıyoruz. Hatta çoğunun artık finansmanı ve işletmesi ile birlikte yapmaya başladık.''

Dünyanın en büyük uluslararası 225 firması arasında 2003 yılında 8 firma varken, bu sayının geçen yıl 31'e, bu yıl ise 33 firmaya çıktığını kaydeden Eren, bu firma sayısıyla 2 yıldır Çin'den sonra gelişmiş bütün ülkelerin önünde Türkiye'yi ikinci sıraya çıkarmayı başardıklarını bildirdi.
    
Yurtdışında çalışan işçiye teşvik uygulansın
    
Yurtdışında iş haciminin bu kadar artmasına rağmen, yurtdışında çalıştırdıkları vatandaşların sayısının artmamasının kamuoyu gibi kendilerini de çok rahatsız ettiğini ifade eden Erdal Eren, konunun iki defa Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında ele alındığını ve toplantılarda yurtdışında başka ülkelerin bütçe imkanlarıyla Türk işçisi istihdamının Türkiye'de istihdam yaratmaktan bile daha önemli olduğunun değerlendirildiğini söyledi. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde istihdamın artırılması için uygulamaya konulan teşviğin yurtdışında Türk işçisi istihdamı için de uygulanması önerilerinin uygun bulunmasına rağmen yürürlüğe konulamadığını kaydeden Eren, Başbakan Erdoğan'a seslenerek, ''Bu konuya verdiğiniz öneme güvenerek talimatına ihtiyaç olduğunu takdirlerinize sunuyorum'' dedi.

Konuşmaların ardından ''Enka, Gama, Rönesans, Ant Yapı, STFA, Tekfen, TAV, Polimeks, Yüksel, Nurol, Kayı, Onur, Cengiz, Yapı Merkezi, Baytur, Güriş, Doğuş, Yaşar Özkan, GAP, Betatek, Çukurova, Yenigün, Rasen, Summa, Atlas, Makyol, Alarko, Metag, IC İbrahim Çeçen, Eser Taahhüt, Limak, TML ve Öztaş'' firmalarının temsilcilerine başarı plaketleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Bakanı Zafer Çağlayan tarafından verildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/-dunyanin-en-buyuk-25-uluslararasi-muteahhitlik-firmasi-listesine-giren-firmalar-odullendirildi_84703.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!