Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

1 Milyar Dolar için İda'yı Yok Etmek Peşindeler

Maden yatırımcıları fırsatını bulsa, mitolojik adı İda, günlük kullanımda Kaz Dağları’nı altını üstüne geçtirecek. En son Havran bölgesinde yer tahsis edilmesi önerilmiş madencilere. “Gelin, siyanürü toprağa karıştıracaksanız, burada yapın” diye. İşletme giderleri yüksek olduğu için yanaşmamışlar.

Radikal Gazetesi
3


Bayramın, kısa süreli molanın keyfini çıkarabilenlerden misiniz? Büyük kentlerde yaşayıp da, şu kış günlerinde sonbahardan kalma güneşin keyfini bir nebze yaşabildiyseniz ne mutlu size.
Çekişme, çıkar kavgaları kimileri için mola verilebilecek bir şey değil.
Tatil deyince akla gelmeyen Çanakkale bölgesinde Edremit Belediyesi önemli bir strateji geliştiriyor. 12, hadi 12 olmasın 10 aylık turizm bölgesi yaratmaya çalışıyor. Oysa bölge, yazlıkçı evleriyle en fazla iki ay hareket yaşıyor, geri kalan zamanda ölü toprağı seriliyor üstüne. Keşke, mümkün olsa da bölgedeki tüm belediyeler, siyaset-parti farkı gütmeden, elbirliği yapsa, ortak mücadeleye imza atsa.
Ne var ki bölgenin geleceğini tehlikeye atanlar da var.

En büyük tehlike, Kaz Dağı’na gözünü dikenler!
Maden yatırımcıları fırsatını bulsa, mitolojik adı İda, günlük kullanımda Kaz Dağları’nı altını üstüne geçtirecek.
En son Havran bölgesinde yer tahsis edilmesi önerilmiş madencilere. “Gelin, siyanürü toprağa karıştıracaksanız, burada yapın” diye. İşletme giderleri yüksek olduğu için yanaşmamışlar.
Kaz Dağları’na gönül verenler teyakkuzda. Onlardan biri de Muzaffer Bayraktar, Troia-İda Platformu Başkanı.
Öfkesini satırlarında anlatıyor, bakalım siz de hak verecek misiniz?
“İda’nın  Kaz Dağı’nın bereket saçan gerçek yerüstü altınları. Bir tarafta Çanakkale, Gökçeada, Bozcaada, diğer tarafta Biga, Gönen, öte yanda Balıkesir, Edremit, Burhaniye ve Ören. 300 km karelik bir alanda Kaz Dağı’nın nimetleri olan GERÇEK ALTINLARININ GETİRDİĞİ GELİRLERİ ifade edelim,
Tarım ürünleri, domates, ayçiçeği, kırmızıbiber, buğday, pamuk, pirinç, organik meyvecilik, şarapçılık, zeytincilik, orman ürünleri, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık balıkçılık ve turizm girdilerine rakamsal olarak bakalım.
Domates: 15 Milyon TL+ pamuk: 10 Milyon+ ayçiçeği: 20 milyon+ biber: 5 milyon+ tahılgiller: 26 milyon+ büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık: 73 milyon+ orman ürünleri: 15 Milyon+ zeytin: 227 Milyon + organik meyvecilik: 125 Milyon + şarapçılık: 10 Milyon+ balıkçılık: 109 Milyon + turizm: 143 Milyon TL= Toplam yıllık 778 Milyon Lira = 650 Milyon dolar.
İstihdama bakalım: Sadece zeytin hasadı döneminde yaklaşık 80 bin insan çalışma alanı buluyor. Turizm sektöründe, 140 bin insan çalışma alanı buluyor. Yaklaşık 240 bin kişi çiftçilikle geçimini sağlıyor. Balıkçılık sektöründe 3 bin 500 kişi çalışma alanı buluyor. Orman ürünleri ile geçimini sağlayan yaklaşık 13 bin kişi ile toplam 475 bin kişi çalışma alanı buluyor.
Peki, madencilerin hedefi ne?
Muzaffer Bayraktar’ın sözlerinden devam edelim:
“Uluslararası madenciler Kaz Dağı’nın ALTINI OYARAK BİR MİLYAR DOLARI ALMAK İÇİN DAĞIN ALTINI ÜSTÜNE getirecekler. Oysa İda’nın nimetlerini sunduğu ÜSTÜNDEKİ ALTINLARIN DEĞERİ 650 MİLYON DOLAR. Yani 1.5 yıl için kazın kafası koparılacak. Değer mi? Talan ile bir daha bir İda-Kaz Dağı olamayacak.”

Kaç kişiye istihdam sağlanır?

Muzaffer Bayraktar, İda-Kaz Dağı’nı madencilere kaptırmama mücadelesinde ‘ekonominin dilinden’ konuşuyor.
Sadece üretim değil, istihdam rakamlarını da veriyor.
Bugün Kaz Dağı’nın üstündeki doğal altınlarından tarım ve turizm yoluyla yararlanılması halinde  475 bin kişilik istihdamdan söz ediyor.
Oysa maden yatırımlarıyla bölge insanının büyük bir bölümü işsiz kalacak. Nitekim şunları söylüyor, Muzaffer Bayraktar:
“Madenciler gittikleri maden sahası yöresindeki yaşayan halka ‘İş aş vereceğiz’ diyorlar. Bir madende ortalama 400 kişi çalışır. Kaz Dağı’nda aldıkları işletme ruhsatlı sahalarda toplam 10 işletmede altın cevheri faaliyeti yapılacağını göz önünde tuttuğumuzda, toplam 4 bin kişilik istihdam demektir.
Oysa sadece zeytincilik sektöründe 80 bin kişi ekmek yiyor. Tarım ve turizm sektörlerinde toplam 475 bin kişiden söz ediyoruz.
Dağı kaybedersek 475 bin kişi yersiz yurtsuz ve işsiz kalacak.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/1-milyar-dolar-icin-idayi-yok-etmek-pesindeler_74612.html

Read Comment Section
3 Yorum Yorum Yaz
  • Evet. Zaten yapılaşma ile güzelim yörenin deniz kenarlarını bozduk. Yazıklar olsun. İnternet aracılığı ile ses verelim. YANITLA
  • "Siz de hak verecek misiniz bu söylenenlere" diyor, bu makalenin yazarı. Eğer konu hakkında teknik/teknolojik bilginiz yoksa, tabii ki hak verirsiniz; ANCAK, birisi de sorsa, tüm bu tarım ve hayvancılıktan elde edilen gelirlere ve mevcut isdihdama olumsuz etki ortaya çıkmaksızın bu madencilik işleri de yapılabilirse, makalede verilen karamsar haberin gerçekciliğinin de sorgulanabilmesi gerekir. Aksi takdirde, karşılaştırmalı bilgiye sahip olamayan toplumlarda, konu "istemezükçülük"e dönüşür ve yöre halkı için "psikolojik eziyet" halini alır. YANITLA
  • Ne yapıp yapalım cennet KAZ DAĞLARI'mıza sokmayalım. DEFOLSUNLAR ORDAN!! YANITLA
3 yorumdan 3 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!