Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

1 Milyon Kişi Yararlanacak

DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan, ''Kent Arkeolojisi ve Ulaşım Projeleri-Marmaray ve Metro Kazılarının Katkıları'' başlıklı panelde, Marmaray projesi kapsımında arkeolojik kazılara 30 milyon dolar harcandığını, bunun finansmanının da JICA tarafından sağlandığını ve projeden yaklaşık 1 milyon insanın yararlanacağını ifade etti.

NTV
1 Milyon Kişi Yararlanacak

Demiryolları, Limanlar ve Havameydanları İnşaatı (DLH), İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Japon Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) iş birliğiyle ''Kent Arkeolojisi ve Ulaşım Projeleri-Marmaray ve Metro Kazılarının Katkıları'' başlıklı bir panel düzenlendi.

DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan, Marmaray projesi kapsımında arkeolojik kazılara 30 milyon dolar harcandığını, bunun finansmanının da JICA tarafından sağlandığını ve projeden yaklaşık 1 milyon insanın yararlanacağını ifade etti.        

Proje kapsamında yapılan arkeolojik kazılara da değinen Arslan, şunları söyledi:

''Marmaray'ın arkeolojik kazıları sırasında çıkan çok sayıdaki kalıntı ve buluntuların mevcut alanlarda sergilenmesiyle ilgili sıkıntı var. JICA'dan yeni bir müze binası talep ediyoruz.

Şu an kazılarda 160 kişi çalışıyor. Bu, Müze Müdürlüğünün talebine bağlı olarak düşebiliyor ya da artabiliyor. Bu kişiler, yevmiyeli ve alt taşeron marifetiyle çalışıyor. Bu nedenle, onların ücretlerine bizim müdahale etme şansımız yok. Yılbaşı itibariyle 20 kişi 'Biz bu ücrete çalışmayız' demişler, dolayısıyla çalışmaları bitirilmiş. Bunların 6'sı tekrar aynı ücretle çalışmaya başlamış. Biz emniyetine yönelik talepleri takip etmek durumundayız. Orada bir sıkıntı varsa, ona müdahale ederiz. Arz talep dengesi çerçevesinde oluşan ücrete bizim müdahale etme şansımız yok.''
       
Tüneller Gelecek Yıl Tüplerle Birleştirilecek 

Arslan, arkeolojik kazıların Üsküdar ve Kazlıçeşme'de daha önce bittiğini hatırlattı, kazıların Yenikapı ve Sirkeci'de devam ettiğini belirtti:

''Yenikapı'daki çalışmalar, 2009'un ortasından itibaren bizim makinalı kazı yapmamıza izin verir duruma geldi. Dolayısıyla biz orada tünel delmeye başladık ve şu anda 500 metre civarında ilerlemiş durumdayız. Yenikapı'da devam eden diğer kazıların projeyi etkiler mahiyeti yok şu anda. Sirkeci'de kazılar devam ediyor. Hedefimiz bu sene içerisinde kazıların bitirilmesi. Hedefimiz, Yenikapı'da başladığımız ve yaklaşık 500 metre ilerleyen tünelleri 2011'in başında denizin altındaki tüplerle birleştirmek. Zaten Üsküdar tarafı birleşmek üzere. Dolayısıyla, Yenikapı'dan Üsküdar'a kadar kesintisiz gidilebilir hale gelecek. Sonraki aşamada elektromekanik, sinyal ve diğer çalışmalar var. Bunlardan sonra da bunların sonunda testler var. Testlerin ardından Cumhuriyet'in 90. kuruluş yıl dönümü olan 29 Ekim 2013'te Marmaray'ı insanların hizmetine sunmayı planlıyoruz.''

''Buluntular, İstanbul Tarihine Yeni Bir Çığır Açtı''

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kazılar ve Araştırmalar Daire Başkanı Melik Ayaz, Marmaray projesi kapsamında yapılan arkeolojik kazı çalışmalarının, Bakanlığın izniyle İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü başkanlığında Ekim 2004'ten beri devam ettiğini söyledi.        

Ayaz, arkeolojik kazıların İstanbul'un tarihinde yeni bir sayfa açtığını belirterek, ''Bu proje vesilesiyle elde edilen buluntular, Türkiye arkeolojisine ve İstanbul tarihine yeni bir çığır açmıştır'' dedi.       

Marmaray projesinin kentin doğal ve tarihi özelliklerini koruyabilmesi için toplu taşıma kapasitesini artırmayı, elektrik enerjisini kullanarak çevreyi kirletmemeyi, bireysel ulaşımı ve kara yoluna bağımlılığı azaltmayı ve yolları otopark alanı olmaktan kurtarmayı amaçladığını anlatan Ayaz, proje kapsamındaki kültür varlıklarına ilişkin kurtarma kazılarının da devam edecek kentsel uygulamalar için örnek bir model olacağını kaydetti.        

Ayaz, Yenikapı ve Sirkeci istasyonlarında toplam 27 bin 504 adet envanterlik eserin gün yüzüne çıkarıldığını bildirdi.
       
JICA'dan Marmaray'a 1 Milyar Dolar Yatırım

JICA Türkiye Ofisi Başkanı Kazuhide Nagasawa, ajansın diğer ülkelere ekonomik kalkınmaları için imtiyazlı krediler ve hibe yardımını içeren ve teknik iş birliği yoluyla kalkınma yardımı sağladığını söyledi.       

Nagasawa, JICA'nın Türkiye'deki ilk faaliyetini yaklaşık 50 yıl önce gerçekleştiğini dile getirerek, Marmaray projesine de 1999 yılından bu yana yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yaptıklarını kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Dursun Balcıoğlu, Taksim-Yenikapı metrosu çalışmaları kapsamında Büyükşehir Belediyesi olarak arkeolojik kazı yapmayı öğrendiklerini söyledi. Bugüne kadar arkeolojik kazı çalışmaları için toplamda 41 milyon TL yatırım yaptıklarını, bunun daha da artacağını bildiren Balcıoğlu, ''Çalışmalar bittiğinde de 1997'de ihale etmiş olduğumuz Taksim-Yenikapı'ya ulaşma hedefimiz ve Marmara ile Yenikapı'da buluşma hedefimiz gerçekleşecek'' dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/1-milyon-kisi-yararlanacak-_77235.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!