Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

1000 Yıllık Çınara Koruma!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Kaynaklar’da, aralarında 1000 yaşındaki çınarın da bulunduğu 6 tescilli ağacı korumak için harekete geçti. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin işbirliğinde gerçekleştirilen çalışmalar, asırlık çınarların canına can katacak.

yapi.com.tr
1000 Yıllık Çınara Koruma!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Kaynaklar Köyü Meydanı'nda bulunan birisi tescilli 6 adet çınar ağacını korumak ve bakımını yapmak için Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile işbirliği yaptı. Bir tanesi yaklaşık 1000 yaşında olan ağaçların bakım ve restorasyon işi akademisyenlerin de desteğiyle çalışmalara başladı. Büyükşehir Belediyesi ve Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı öncülüğünde devam eden çalışmalarla asırlık ağaçlar, zarar veren bakterilerden arındırılıyor ve çürüyen kısımları özel ilaçlarla tedavi edilerek kontrol altına alınıyor. Bu kapsamda böcek tahribatına maruz kalan alanlar da özel macun ile kapatılıyor.

Çevre düzenlemesinin ardından Nisan ayının ortalarında tamamlanması hedeflenen çalışmayla çınar ağaçları koruma altına alınarak daha uzun yıllar tarihe tanıklık etmeye devam edecek.

Neler yapılıyor?

Ölmüş dokuları ortadan kaldırıp canlı dokuya ulaşmak için öncelikle kazıma işlemi yapılıyor. Diş çürüklerinde yapıldığı gibi, çürük ve ölü dokular temizleniyor, bitkinin uzun yaşamasını sağlayan, çürüklere karşı önlem alan, özel dolgular uygulanıyor. Ağaç yüzeyindeki açık kavuklar hava almayacak şekilde paslanmaz çivi, tel ve su bazlı özel alaşımla kaplanarak gövde dokusu koruma altına alınıyor. Statik olarak dengesizlik yaşayacak, çürümüş ana dallarda temel budamalar yapılıyor. Rüzgardan sıkıntı yaşayacak dallar için de çelik tellerle gergi şeklinde statik koruma yapılıyor.

Tescilli anıt çınar

Kaynaklar Merkez Mahallesi Meydanı’nda bulunan 30 metre boy ve 4 metre çapındaki anıt çınar ağacının (Kunduracı Çınarı-Platanus orientalis) yaşının 1000’e yakın olduğu biliniyor. Ağaç, Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü İzmir Başmühendisliği tarafından Eylül 1994 yılında tescillenmişti. Kaynaklar'ın simgesi olan 1000 yaşındaki Kunduracı Çınar'ı, adını içindeki kovukta ayakkabı tamirciliği yapmasından alıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/1000-yillik-cinara-koruma_118826.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!