Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

116 Metrelik Bina 10 Saniye İçinde Yerle Bir Oldu!

Almanya’nın Frankfurt kent merkezindeki 50 bin ton beton ağırlığında olduğu belirtilen ve 10 saniyede yerle bir edilen 116 metre yükseklikteki "Fildişi Kulesi"nin yıkım yöntemi Alman medyasında geniş yer buldu.

yapi.com.tr
116 Metrelik Bina 10 Saniye İçinde Yerle Bir Oldu!

Pazar günü birçok kanaldan canlı yayınlanan yıkım toplam 10 saniye sürdü. 50 bin ton dolayında betonun yerle bir olmasını, çevrede toplanan yaklaşık 40 bin kişi meraklı izledi. Binanın "Avrupa'da patlayıcı kullanılarak yıkılan en yüksek yapı" olduğu belirtildi. Binanın çeşitli noktalarında açılan 1400 ayrı deliğe dağıtıldı. Alman yayın kuruluşu DW, ilk önce binanın kolonlarındaki dinamitlerin patlatıldığını, 3,5 saniye sonra sıra diğer patlayıcıların ateşlendiğini bildirirken bu aşamada "kuzey-güney-katlaması" yönteminin izlendiği belirtildi. Binanın ilk 65 metresinde bulunan patlayıcı unsurların hafif güney eğimi, kalan 65 metredekilerin de kuzey eğimiyle infilâk etmeleri sağlandı. Böylece yapının kendi içinde göçmesi sağlandı.

Yıkım operasyonunu yöneten Eduard Reisch, "Herhangi bir kişi ya da komşu bina zarar görmeden operasyonu sonuçlandıracağımızdan eminim" derken her şey yıkım ekibinin plânladığı gibi gelişti. Yıkımın çevrede hasara yol açmaması için birçok ek önlem alındı. Bina önünde yüksekliği 6 metreyi bulan duvarlar inşa edildi. Patlamayla birlikte kalkacak toz miktarını en aza indirgemek için her biri birer ton su içeren çok sayıda su deposu da patlatıldı. Bina çevresinde geniş bir alan tehlikeli bölge ilân edilirken, güvenlik önlemlerinde yaklaşık 500 kişi görev aldı. Geçen yıla kadar Eğitim Fakültesi tarafından kullanılan binanın, 1972 yılında inşa edildiği ifade edildi. Binanın bulunduğu alana biri 100, diğeri 140 metrelik iki binanın inşa edilmesi planlanıyor. Söz konusu binaların iş ve büro merkezi olarak hizmet vermesi planlandı.

ETİKETLER: Almanya Frankfurt
http://www.yapi.com.tr/haberler/116-metrelik-bina-10-saniye-icinde-yerle-bir-oldu_116621.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!