Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

17 Yıl Geçmesine Rağmen Önlemler Hala Yetersiz!

17 Ağustos depreminin 17’nci yıldönümü öncesi açıklama yapan İMO, "Çevre ve mekân güvenliği olan bir yapılaşma düzeni hâlâ yapılamadı" dedi.

yapi.com.tr
17 Yıl Geçmesine Rağmen Önlemler Hala Yetersiz!

Merkez üssü Gölcük olan 7.4 şiddetindeki 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yarın 17’nci yıldönümü. Aradan geçen 17 yılda çok şey söylenmesine rağmen, deprem gerçeğiyle hâlâ yüzleşilmedi. Marmara’da 7 ve üzeri şiddetinde beklenen depremin nerede ve ne zaman olacağı ise merak konusu. Birgün Gazetesi'nden Uğur Şahin'in haberine göre, İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe, deprem kuşağındaki Türkiye’de deprem sonrası toplanılacak boş arazilere AVM’ler ve gökdelenler yapıldığını, rant anlayışının hakim olduğunu söyledi.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın (İMO), bütün şubeleriyle eş zamanlı olarak “Neler Yapıldı, neler yapılmadı, ne yapılmalı’’ başlığıyla basın açıklaması düzenlendi. İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, 17 Ağustos’dan ders alınmadığının 2011 yılındaki Van Depremi’yle gün yüzüne çıktığını belirtti.

Doğa olayının afete dönüşmesinin insan kaynaklı eksikler ve hatalar zincirinin bir sonucu olarak ortaya çıktığını belirten Gökçe “Afet, bir olayın kendisi değil, doğurduğu sonuçlar olarak ifade edilir. Sorun depremin kendisinde değil, yapı stokunun riskli olmasıyla ilgili bir konu. Mühendislik bilimi ve bilgisi dikkate alınarak üretilen yapılar, depremlerde bir afet yaratmaz. 17 Ağustos ve daha sonra yaşanan depremlerin ortaya çıkardığı acı gerçekler, İMO ve üniversitelerin yapmış olduğu incelemelerde, yapı stokumuzun sorunlu olduğunu ve deprem güvenliğinin olmadığını gösteriyor” diye konuştu.

Toplanacak alan kalmadı

17 Ağustos sonrası İstanbul’da 493 toplanma ve çadır kurma alanı belirlendiğini aktaran Gökçe, bu alanların 4’te 3’ünün imara açılarak AVM ve gökdelenlere dönüştüğünü söyledi. Gökçe, “Deprem sonrası toplanacak boş alan kalmadı. Yaşadığımız dairelerin içerisi dışarıdan daha güvenli hale geldi. Deprem sonrası toplanma ve çadır kurma alanlarına ihtiyaç var. İstanbul’daki diğer kamu arazileri ve özelleştirme kapsamına alınan kamu kurumlarına ait bina ve araziler, başta TOKİ’ye olmak üzere satılarak yapılaşmaya açıldı. Ayrıca parsel bazında yapılan imar değişiklikleriyle orman alanları ile dere yataklarının yapılaşmaya açılması, yeni risk alanları oluşturdu. Kamu yararı için kullanılan alanların bir çoğu bugün kentsel dönüşüm adı altında plan bütünlüğünden koparılarak ranta teslim edildi” ifadelerini kullandı.

İstanbul beş afetle karşı karşıya

İstanbu’un kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle beş afetle karşı karşıya kaldığını kaydeden Gökçe, “Deprem güvenliği bakımından 1999 yılından daha iyi durumda değiliz. Sel ve su baskınları giderek artıyor. Isı adaları oluşuyor, yaşam alanları daha da sorunlu hale geliyor. Hava kirliliği her geçen gün biraz daha artıyor. Kentsel dönüşüm uygulamaları sosyal ve toplumsal sorunları daha da artırıyor” dedi.

Önlem alınmalı

Gökçe, depremlere karşı alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

“Ülke düzeyinde, tüm sosyoekonomik verilerden yararlanan ve tüm sosyal katmanların katılımına açık yerleşim politikaları ile bölge planları yapılmalı. Kent ölçeğinde mühendislik hizmetleri kullanılarak ve risklerin dışlanması ile arazi kullanım planların yapılması, sağlıksız bölgelerin sağlıklı hale getirilmesi veya yeniden üretilmesi gerekli. Bina ölçeğinde ise, sosyal çevreye uyumlu mühendislik ve mimarlık teknikleri ile tasarım yaparak, yapı üretim, denetimini bilim ve bilgi ölçeğinde yapmak gerekli.”

‘Kentler depreme hazır değil’

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Selim Tulumtaş, 17 Ağustos Depremi’nin son yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olduğunu belirten, “17 Ağustos depreminin üzerinden 17 yıl geçmiş olmasına rağmen kentlerimiz depreme hazır değil” dedi. Yapı stokunun deprem sonrası hasar aldığını ve büyük risk taşıdığını belirten Tulumtaş, inceleme çalışmalarında raporların dikkate alınmadığını, yapı denetim ücretlerinin yetersiz olduğunu ve yapı denetim kuruluşlarının sisteminin değişmesi gerektiğini vurguladı. AKP’nin yanlış politikalarının inşaat sektörünü de etkilediğini dile getiren Tulumtaş, “Yolları böldük, insanları birleştirdik diyenler, evet yolları böldüler ancak insanları da böldüler” şeklinde konuştu.

17 Ağustos’tan ders alınmadı

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 17’nci yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. İMO ayrıca Depreme Duyarlılık Sergisi’nin de açılışını gerçekleştirdi. İMO Adana Şubesi’nde yapılan açılıştan önce konuşan İMO Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, 17 Ağustos’tan ders çıkarılmadığını belirterek,

“Mevzuat ve uygulamaya ilişkin yapılan değişiklikler, yapı üretim sürecini denetimsizliğe mahkum etmiştir” dedi.

İstanbul'da Ürkütücü Deprem Gerçeği!

Kentler Depreme Hazır Değil

“Deprem, Su Yalıtımsız Binalarda Büyük Yıkıma Yol Açıyor”

Deprem Riskine Karşı, "TMMOB Modeli" Benimsenmeli

'Marmara Depreminde Korozyonun Etkisi Büyük Oldu'

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/17-yil-gecmesine-ragmen-onlemler-hala-yetersiz_148086.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!