Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

17 Yıldır Bitmeyen Proje: Doğukent

Başkentin önemli kentsel dönüşüm alanları içinde yer alan Doğukent, 17 yıldır yaşama geçirilememiş bir proje olarak Mamak ve Anakent belediyelerinden ilgi bekliyor.

Cumhuriyet ANKARA
12


aşkentin önemli kentsel dönüşüm alanları içinde yer alan Doğukent, 17 yıldır yaşama geçirilememiş bir proje olarak Mamak ve Anakent belediyelerinden ilgi bekliyor. Doğukent'in ihmal edilmesinden yakınılırken, Doğukent Kooperatifleri Birliği Başkanı Üstün Balamir , "Doğukent Projesi'ne ne Gazi Şahin ne de Melih Gökçek sahip çıkmadı" vurgusunu yaptı. Mamak ilçesinde yer alan ve kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Doğukent'te, Ankara'nın bir önceki Anakent Belediye Başkanı Murat Karayalçın döneminden bu yana bir türlü inşaatlara başlanamadı.

"Belki tez konusu olabilecek bir proje olan Doğukent, 17 yıldır yaşam bulmaya çalışıyor" diyen Doğukent Kooperatifleri Birliği Başkanı Üstün Balamir ise çalışmanın ortaya çıkışının Karayalçın dönemine dayandığına işaret etti. Balamir, "O dönemde 1/ 5000 ölçekli planlar yapıldı. Daha sonra 1 / 1000 ölçekli planlar hazırlanacaktı ancak yapılmadı. 22 bin konut, 100 bin nüfus öngörülüyordu. Ancak üzülerek söylüyorum, o dönemden beri Doğukent rant politikasının kurbanı oldu" diye konuştu.

Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ise ilk seçildiğinde Doğukent Projesi'ni "önemser göründüğünü" ve 1/5000 ile 1/1000 ölçekli planları aynı anda çıkardığını söyleyen Balamir, "Ama biz teknik anlamda böyle bir proje çıkmasının yanlış olduğunu söyleyerek iptal ettirdik. Belki o iptal davasını açmamız da yanlıştı. Netice itibariyle, o gün bugündür bekliyoruz. Planlar yapıldı, onandı, davalar açıldı, bu davaların konusu aynı olmasına karşın yargıdan farklı kararlar çıktı, tapu tescillerimizi önce alamadık, sonra verildi ve bekliyoruz" diye konuştu.

'Şahin, Gökçek'le arasını açmak istemiyor'
Güneykent, Kuzeykent gibi projelerle çok hızlı çalışmalar yapıldığını, bir yılda kentler kurulduğunu söyleyen Balamir, "Her ne hikmetse Doğukent'te hiçbir şey yapılmadı" sözleriyle tepkisini dile getirdi. Doğukent arazisinin, çok önemli ve güzel olduğunu ayrıca Ankara'nın doğu kapısı olmasıyla da farklı bir önem taşıdığını anlatan Üstün Balamir, "Çankaya'ya, Elmadağ Kayak Merkezi'ne çok yakın" dedi.

Öte yandan, Doğukent arazisinin altyapı çalışmalarının bugüne kadar ancak 3'te birinin tamamlandığına dikkat çeken Balamir, imar planları hazır bomboş bir arazideki altyapı çalışmalarının bitirilmesinin daha kolay olacağını belirtti. "ASKİ'ye konuya ilişkin yazılar yazdık ama her defasında baştansavma yanıtlar geldi" diyen Balamir, Doğukent Projesi'nin Mamak için önemini şöyle anlattı:

"Mamak'ın tarihi, neredeyse Ankara'nın tarihi kadar eski. Fakat ne yazık ki geri bırakılmış. Kent kültürünün oluşması, Mamak'ın her yönüyle gelişmesi için Doğukent çok önemli. Eski Türkçe öğretmeniyim, Mamak'ta görev yaptım. Okuldan eve dönerken öğrencilerimi görür, nereye gidiyorsun diye sorardım; 'Öğretmenim Ankara'ya gidiyoruz' derlerdi. Ankara'nın göbeğine dakikalar mesafesinde oturmalarına karşın, bu çocuklar kendilerini Ankaralı görmüyor. Ankara onlar için Dikimevi, Kızılay, Ulus... Bu çok acı. Mamak Belediye Başkanı 'Kentsel dönüşüm yapıyorum' diyor. Evet, Mamak'ın en rantlı bölgelerini dönüştürdü ama neye dönüştürdü? Çok net söylüyorum ki Doğukent Projesi'ne Gazi Şahin de sahip çıkmadı. Ama Anakent'in bir memuru gibi çalışıyor. Bundan kaynaklanıyor olabilir. Kendisiyle proje hakkıda birçok görüşmemiz oldu. Bu konuda iyi niyetli görünüyor ama Anakent'e takılıp kalıyor. Gökçek'le aralarını açmak istemiyorlar. Sayın Gazi Şahin 'Mamak marka olacak' diyor ama daha bir şey göremedik. Marka olmak, 3 - 5 rantlı bölgedeki boş arazilerin değerlendirilmesi mi? Tarihi konservatuvar binasına hazır yemek restoranları açıldı, düğün salonu yapıldı... Benim içim sızlıyor ama övünerek 'Ben yaptım' diyor."

'Emeğimizi pazarlayacaklar'
Balamir, siyasal bir kavganın içine girmek istemediklerini ama gerçekleri de dile getirmek gerektiğini vurgularken, Anakent'in yasal kesinti haricinde yüzde 25'lik bir arazi talep ettiğini, bunu kabul etmeyenlerin de belediye ile anlaşmadığını söyledi. Bir an önce inşaat ruhsatlarının çıkarılmasını ve projenin yapım aşamasına geçilmesini isteyen Balamir, Gökçek'in kısa süre önce bir televizyon kanalında canlı yayınlanan bir programının konuğu olduğunu da anımsattı. Yayını, "sipariş bir program" olmakla suçlayan Balamir, "Soru sorulması için e-posta adresleri yayınlandı. Tüm başkanlara haber verdim, en az bin tane soru sorduk ama bir tane yanıt almadık. 'Doğukent neden bitirilemedi? Neden inşaat ruhsatları bunca zamandır verilmedi?' dedik, bir tanesine yanıt gelmedi" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/17-yildir-bitmeyen-proje-dogukent_52552.html

Read Comment Section
12 Yorum Yorum Yaz
  • neden 20 yıldır doğukente konut yapılmıyor kimler neyın peşinde açıklama yapsınlar neden bu bölgeye yapılan herşey yarım yamalak YANITLA
  • 1988 de giriş yapığımız dogu kent projesini resmen masal ve hayal ürünü haline getiren büyük şehir belediye yönetimini kınıyorum. resmen burada siyasi rant saglamak için magdur edilen aileler adına bizler mezarda mı göreceğiz bu projeyi. bunu yılan hikayesine dönüştürenlerin elimiz yakalarında olacak herzaman. ayrıca bu projeye samimi katkıda bulunan bütün emeği geçen gerçek kişilere şükranlarımı sunarım. YANITLA
  • Ben de Doğukent Projesi içerinde bulunan bir kooperatifin üyesiyim. Gökçek burayı bağayı salladı. Nedeni anlaşıldığı kadarıyla parası yok,Yalnız burasına UZAY KENT diye adlandırdığı mükemmel kaliteli bir projesi var,eğer bu projenin uygulaması başlarsa orası samimi söylüyorum ELİT yer olacaktır. YANITLA
  • 1987 yılında kooparatife girdik aradan bunca yıl geçmesine ragmen hala imar bile geçmedi projenin faliyete geçmesi için daha ne bekleniyor. Anlamış değilim bizler gibi orada arsası olanlara neden bilgi verilmiyor daha ne kadar bekliyeceğiz YANITLA
  • Arkadaşlar 15 senedir başkanlık yapan Melih Gökçek istese burayı çoktan bitirirdi. O daha ilk baştan bazı şeyler ters gidince inat etti ve alın size diyerek projeyi rafa kaldırdı tabi olan bizlere oldu. Sakına ümit etmeyin biter diye.. İnşallah dediği gibi son dönem başkanlığı olur ve bir başkası seçilirse bitirir projeyi. Ancak Melih GÖKÇEK yıllar önce kendisine güvenerek oraya para yatırmış binlerce insanın hakkını aldığını unutmasın. YANITLA
12 yorumdan 5 tanesi gösteriliyor.  1  |  2  |  3  |  DEVAMI
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!