Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2-B Satışı Yeniden Gündemde

Kamu taşınmazlarının ekonomiye kazandırılması kapsamında 460 bin hektar büyüklüğündeki 2-B arazilerinin satışı için yeni bir öneri hazırlandı.

NTV-MSNBC
2-B Satışı Yeniden Gündemde

b>Kamu taşınmazlarının ekonomiye kazandırılması kapsamında 460 bin hektar büyüklüğündeki 2-B arazilerinin satışı için yeni bir öneri hazırlandı. Ayrıca Suriye sınırındaki 326 bin dönümlük mayınlı arazi de özel sektöre kiralanacak.

Hazine’ye kaynak arayışında rota, yeniden kamuya ait arazilerin satışına çevrildi. 2-B’ler, Güneydoğu’daki mayınlı araziler ve kamu lojmanlarının ekonomiye kazandırılması için 3 koldan çalışma yapılıyor. Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, 2-B olarak adlandırılan orman alanı dışına çıkarılmış arazilerin satışı yeniden gündeme geliyor. Daha önce Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in iade ettiği 2-B’lerin satışına ilişkin yeni düzenleme için, maliye ve orman bakanlıklarında ön çalışmalar yapılıyor.

Maliye Bakanlığı, söz konusu çalışma kapsamında, 2-B’lerin değerlendirilmesine ilişkin yeni bir öneri hazırlayarak, bunu Orman Bakanlığı’na iletti. Bu öneride, 31 Aralık 1981 öncesi orman alanı dışına çıkarılan arazilerden yeniden ağaçlandırılabilecekler ile 1981 sonrasında orman vasfını yitiren alanların yeniden ağaçlandırılarak tekrar orman alanlarına dahil edilmesi, üzerinde yapılaşma bulunanlar ile köylerdeki arazilerin de rayiç bedel karşılığı değerlendirilmesi istendi.

GELİR KÖYLÜ İÇİN KULLANILACAK
Sultanbeyli ve Ümraniye’de olduğu gibi, günümüzde üzerinde büyük ilçeler bulunan, Türkiye’nin diğer birçok yerinde de kaçak yapılaşmaya maruz kalan 2-B alanlarının satışından elde edilen gelirin de, sayıları 7 milyona ulaşan orman köylüsü için kullanılması önerildi. Maliye Bakanlığı, bu şekilde 2-B’lerin değerlendirilmesiyle ilgili Anayasaya aykırılık sorununun da aşılacağını savundu.

LÜKSEMBURG’UN İKİ KATI ARAZİ
Maliye Bakanlığı’nın tespitlerine göre, ülkede halen 2-B kapsamında 460 bin hektar alan bulunuyor. Bir başka ifadeyle 2-B’ler, 4.6 milyar metre karelik bir alanı oluşturuyor. Yetkililer, kadastro çalışmalarının tamamlanmasının ardından, bu alanın daha da büyüyebileceğine de işaret ediyor. Ancak bu haliyle bile 2-B’ler, Kocaeli, Sakarya ve Rize gibi illerden daha büyük, Hatay’a ise yakın bir alanı kaplıyor. 2-B’ler, Lüksemburg’un yaklaşık 2 katı, Singapur ve Bahreyn’in 6 katı, Andorra’nın 10, Malta ve Maldivlerin de 15 katı büyüklüğünde bir sahaya yayılıyor.

SEZER İADE ETMİŞTİ
Orman Bakanlığı’nın tespitlerine göre de, orman alanı dışına çıkarılmış araziler üzerinde, aralarında kaymakamlık ve belediyelerin de olduğu 350-400 bin bina bulunuyor. Cumhurbaşkanı Sezer, 2003 yılında, orman niteliğini yitirmiş arazilerin satışı ile seçilme yaşını 25’e indiren Anayasa değişikliğini, orman arazileri yönünden iade etmişti. Cumhurbaşkanı’nın iade gerekçesinde, düzenlemenin orman yağmasını arttıracağı, yağmalanan bu taşınmazların, kaçak yapılar için yeni imaraffı umudunu doğuracağı belirtilmişti.

MAYINLI ARAZİDE ORGANİK TARIM
Maliye Bakanlığı, Güneydoğu’da Suriye sınırındaki 326 bin dönümlük mayınlı araziyi de özel sektöre kiralıyor. Söz konusu alanın değerlendirilmesi çalışmalarını da, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü yürütüyor. Bu kuruluş, mayınlı arazinin hukuki durumu ve bedel tespitine ilişkin olarak Milli Savunma Bakanlığı ile Valiliklere çeşitli yazılargönderdi. Bir yandan hukuki süreç yerine getirilirken, diğer yandan da mayınların temizlenmesi ve daha sonra bu arazide organik tarım yapılmasına ilişkin ihale çalışmaları sürdürülüyor.

ÖZEL SEKTÖRE DEVREDİLECEK
Söz konusu çalışmalara göre, 326 bin dönümlük mayınlı arazi, buradaki mayınların temizlenmesi ve belli bir kira bedeli karşılığındabelli bir süre için özel sektöre devredilecek. Bunun için öncelikle mayınların temizlenmesinin maliyeti üzerinde bir araştırma yapılıyor. Şu ana kadar mayın temizleme maliyeti olarak, Bakanlığa 500 milyon dolara kadar varan çeşitli tutarlar iletildi.
Maliye Bakanlığı, mayın temizleme maliyetinin netleşmesinin ardından, kira bedeli tespitinde bulunacak. Yetkililer, şimdiden çok sayıda yerli ve yabancı firmanın projeye talip olduğunu belirttiler.

LOJMANLAR DA SATILIYOR
Bu arada Maliye Bakanlığı defterdarlıklardan, sıra tahsisli olarak ayrımı yapılmış ve kat mülkiyetine tabi olan konutların, boşaltılması halinde satılmasını da istedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/2-b-satisi-yeniden-gundemde_25577.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!