Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

2 Bin 600 Yıllık Buluntu Heyecanı

Muğla'nın Datça İlçesi'ndeki 2 bin 600 yıllık Knidos Antik Kenti'nde sürdürülen kazılarda yeni yapılar ortaya çıktı.

yapi.com.tr
2 Bin 600 Yıllık Buluntu Heyecanı

Kazı heyetini en fazla heyecanlandıran buluntunun tarihi antik kentin mermer bloklarla kaplı ana caddesi üzerindeki özel bölümün olduğu belirtildi.

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Knidos Kazısı Başkanı Doç.Dr. Ertekin Doksanaltı yönetiminde sürdürülen çalışmalarda tarihi kentin en önemli yaşam alanlarından biri olan küçük tiyatronun ana duvarı ile biri su kaynağı olarak kullanıldığı tahmin edilen 2 depo ve kentin ana caddesinde düzenlenen törenler için ayrılan özel onurlandırma bölümü (şeref tribünü) bulundu.

Knidos kazı çalışmalarında görev alan Arkeolog Batıkan Bora, 2007'de durdurulan kazı çalışmalarına 2013'te tekrar başlanıldığını hatırlatırken, "Kazı ve çevre düzenlemesi birlikte yürütülüyor.

Kazılarda ortaya çıkarılan eserler tasnif edilerek düzenlenirken, buluntuların yerinde sergilenmeleri sağlanıyor" dedi. Bu yıl yapılan kazılar sırasında çok önemli bulgulara ulaşıldığını ifade eden arkeolog Bora, şöyle dedi:

"Tarihi antik kentin 5 bin kişilik küçük tiyatrosunun ana duvarı ilk kez gün ışığına çıkmış oldu. 7-8 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 100 metre uzunluğundaki duvarın muhteşem taş işçiliği ilk günkü görkemini halen koruyor. Ayrıca küçük tiyatronun duvarına bitişik iki kemerli yapı ortaya çıkarıldı.

Binlerce yıl toprak altında kalan bu iki mekandan büyük olanının su kaynağı olabileceği, diğerinin ise depolama alanı olduğu sanılıyor. Ayrıca yapılacak incelemelerin sonucunda bu iki mekanın hangi amaçla kullanılmış oldukları kesinlik kazanacak."

Heyecanlandıran buluntu

Bu yıl, kazı heyetini en fazla heyecanlandıran buluntunun, tarihi antik kentin mermer bloklarla kaplı ana caddesi üzerindeki özel bölümün olduğunu belirten Bora, şöyle devam etti:

"Kazılar sırasında yolun sağ tarafında özel bir bölüm ortaya çıkarıldı. Caddeden geçen herkesin rahatlıkla görebileceği bir yükseklikte konumlandırılan bu mekan, adeta özel bir tribünü andırıyor. Yaptığı hizmet ve başarılarından dolayı onurlandırılmak istenen kişi ya da kişilerin burada halkın huzurunda ödüllendirildiği sanılıyor."

ETİKETLER: Knidos Antik Kenti
http://www.yapi.com.tr/haberler/2-bin-600-yillik-buluntu-heyecani_151202.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!