Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2 Bin 830 Mayının Altından Antik Bir Kent Doğacak

Suriye sınırındaki Karkamış Antik Kenti’nde mayın temizleme çalışmaları başladı. 670 dönümlük alanda yapılacak temizlik çalışması 10 ay sürecek. Gaziantep Valisi Kamçı “Buranın Zeugma Antik Kenti'nden daha ileri bir potansiyele ve turizm çekim cazibesine sahip olduğu söyleniyor. Bu da Karkamış ilçesini kalkındıracak” dedi.

Radikal Gazetesi
2 Bin 830 Mayının Altından Antik Bir Kent Doğacak

Suriye sınırındaki Karkamış Antik Kenti’nde mayın temizleme çalışmaları başladı. 670 dönümlük alanda yapılacak temizlik çalışması 10 ay sürecek.

Mayın temizleme işinde 25 kişilik ekip görev yapacak. Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan haritalara göre bölgeye 2 bin 830 civarında mayın yerleştirilmişti. Ancak doğal afetlerde bunların büyük bir bölümünün  tahrip olduğu, geride 1000 civarında patlama riski olan mayın kaldığı sanılıyor. Mayın temizleme çalışmasının ardından antik kent, turizm ve kazıya açılacak.

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı “Buranın Zeugma Antik Kenti’nden daha ileri bir potansiyele ve  turizm çekim cazibesine sahip olduğu söyleniyor. Bu da Karkamış ilçesini kalkındıracak” dedi.

Karkamış’ın temizlenmesi için 2009’da ihaleye çıkılmıştı. 15 yerli yabancı firma yarıştı. İhaleyi 1.3 milyon liraya Türk firması Nokta Yatırım Gıda Tekstil Petrol Sanayi ve Ticaret Ltd kazandı. Temizleme işini Türk firması ile firmanın makine ve malzeme desteği aldığı Azerbaycan Milli Mayın Temizleme ekibi yürütecek. Kazı yetkilileri, ‘Karabağ’da Ermeniler tarafından döşenen mayınların temizlenmesi sırasında deneyim kazanmış olan Azerbaycan milli firmasının, Türk ekibine eğitim verdiğini ve kazı çalışmalarında yöneticilik de yapacağını’ belirtti.

Yakındoğu arkeolojisinin en önemli merkezlerinden Karkamış, M.Ö. 3 binlerden, 1950’lerde mayınlarla kaplandığı döneme kadar ‘kesintisiz’ yerleşim merkeziydi. Karkamış bilinen ilk yazılı anlaşma olan Kadeş’in hazırlandığı ve atlı arabaların savaşta kullanıldığı ilk yer olarak da biliniyor. Askeri bölgede kalan ve yıllardır üzerinde ekim-dikim yapılamayan alan, son yağışların ardından boy veren bitkilerle kaplanmış durumda.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/2-bin-830-mayinin-altindan-antik-bir-kent-dogacak_78300.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!