Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2 Milyar Dolarlık Yatırıma Danıştay'dan Yargı Freni

ENKA ve İzdemir'in İzmir'de yapacağı kömür santrallerine gelen yargı engelinin ardından, Sinop bölgesinde iki önemli enerji yatırımı için daha yürütmeyi durdurma kararı geldi. Danıştay 13. Dairesi, Ağustos ayında Sinop Barosu ve çevre örgütleri tarafından açılan davalar sonucunda Anadolu Grubu'na bağlı Anadolu Termik Santralleri A.Ş.'nin Sinop'ta

Sabah Gazetesi
2 Milyar Dolarlık Yatırıma Danıştay'dan Yargı Freni

ENKA ve İzdemir'in İzmir'de yapacağı kömür santrallerine gelen yargı engelinin ardından, Sinop bölgesinde iki önemli enerji yatırımı için daha yürütmeyi durdurma kararı geldi. Danıştay 13. Dairesi, Ağustos ayında Sinop Barosu ve çevre örgütleri tarafından açılan davalar sonucunda Anadolu Grubu'na bağlı Anadolu Termik Santralleri A.Ş.'nin Sinop'ta inşa edeceği 1020 megavat kurulu gücündeki ithal kömürle çalışacak elektrik üretim santrali için yürütmeyi durdurma kararı aldı. Mahkeme, aynı kapsamda Türkerler İnşaat'ın Sinop Ayancık'ta Düzhan Enerji Yatırım A.Ş. şirketi adına 600 megavatlık ithal kömür santrali için de yürütmeyi durdurma kararı verdi. Uzmanlar Danıştay'ın emsal kararı çerçevesinde yürütmesi durdurulan projelerin sayısının dörde ulaştığını ve sürmekte olan davalarla bu sayının daha da artacağını belirttiler.

ÇED'siz lisans yok

EPDK'dan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu olmadan lisans alan şirketlerin yatırımlarının önü yargıda bir bir tıkanırken, EPDK'nın konuyla ilgili yeni bir düzenleme yaparak, "ÇED almadan lisans verme" uygulamasına son verdi. Enerji Piyasası Kanunu'na göre, enerji santrali yatırımı yapacak şirketler, önce lisans alıp, daha sonra ÇED raporu alabiliyor. Ancak, Çevre Kanunu'nda ise "önce ÇED raporu, ardından lisans" denildiği için yatırımcıların önü mahkemede tıkanıyor. Bir yetkili, 2008'de lisans verilen elektrik santrali yatırımlarına gelen yürütmeyi durdurma kararına ilişkin şöyle konuştu:

Hazırlık süresi var

EPDK'ya deniyor ki, 'Sen lisans verirken yanlış yapıyorsun, önce ÇED'i alıp, sonra lisansı vermeliydin.' Ancak Enerji Piyasası Kanunu da, 'Sen önce gel benden lisansını al, sonra ÇED'ine başvur. Ben sana hazırlık süresi veriyorum' diyor. Bu kanun böyle derken, Çevre Kanunu tersini söylüyor. Dava açıyorlar tabii, davada Danıştay ne yapacağına karar veremediği için 'ben yürütmeyi şimdilik durdurdum' diyor.

Yasal değişiklik bekleniyor

İzmir ve Sinop bölgesinde kurulmak istenen ithal kömür santrallarının ÇED belgesi alınmadan yatırımlara başlaması çevrecilerin tepkisine sebep oluyor. Bu santralların çevresel felaket yaratacağını belirten çevre dernekleri ve meslek odaları EPDK'nın lisans verdiği projeler hakkında dava açıyor. Aynı durum Karadeniz bölgesinde sürmekte olan hidroelektrik santral projeleri için de yaşanırken yasa değişikliği yapılması bekleniyor.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/2-milyar-dolarlik-yatirima-danistaydan-yargi-freni_72809.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!