Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

20 Milyar Dolarlık Yatırımda Öncelik Türk Şirketlerinin

Yaklaşık 150 milyon dolarlık müteahhit alacakları için kalabalık bir heyetle Libya'ya giden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, sevindirici sonuçlar aldı.

Zaman Gazetesi/Hüseyin Sümer



aklaşık 150 milyon dolarlık müteahhit alacakları için kalabalık bir heyetle Libya'ya giden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, sevindirici sonuçlar aldı.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in Libya Bayındırlık ve İskân Bakanı Ebu Zeyd Dorda'yı ziyaretine karşılıklı jestler damgasını vurdu.

İnşaat ve taahhüt işlerine bütçesinden 20 milyar dolar ayıran Libya, bu yatırımların büyük kısmının Türk müteahhitlerce yapılmasını istiyor. 420 bin konut açığı bulunan Libya'nın İskan Bakanı Ebu Zeyd Dorda, hem konutları hem de alt ve üstyapıya yönelik çalışmaları Türkiye ile birlikte yapabileceklerini söyledi.

Proje için martın ilk haftasında Türkiye'ye gelecek Libyalı heyet, ihale yerine sadece fiyat önerisiyle yetinecek. Ülkelerinde iş yapan çok sayıda Türk müteahhitlik firması bulunduğunu bildiren Dorda, birlikte çalışılabilecek çok proje bulunduğunu kaydetti. Bakan Dorda şöyle devam etti: "Çalışmamız hazır, gelen heyet çok sayıda firmayla görüşecek. Türk firmalarıyla ortaklaşa proje üretecekler. Orada alınacak karar, benim için tartışılmaz uygulanır. Önce ham fiyatları alacağız, maliyet, artı çalışanların ücreti. Yeterliliği tartışılmayan şirketlerle anlaşabiliriz. O vilayetin altyapısı ve konut işini tek bir firmaya vermeyi düşünüyoruz. Büyük şehirlerde ise iki firma arasında paylaşım olabilir." Libya'da büyük yatırımlara ve prestij projelerine imza atmak istediklerini belirten Tüzmen ise 2003'te Libya'da sadece 100 milyon dolarlık müteahhitlik hizmeti yaptıklarını açıkladı. Bu rakamın şimdilerde 1,6 milyar dolara ulaştığını ifade eden Tüzmen, "Görünen manzara bize gelecek için ümit vaat ediyor." yorumunu yaptı. Türkiye, Sudan, Katar, Hartum, Tiflis, Batum havaalanlarının yanı sıra Kahire'nin üç terminalini de yapıyor. Rusya'da bulunan akıllı binaları ve Katar'ın akıllı kütüphanesini de yine Türk müteahhitleri yapıyor. "Orta Asya'da hangi ülkeye giderseniz bizim otellerimizde kalırsınız." tespitinde bulunan Tüzmen, "Ama biz istiyoruz ki lafla değil işle kendimizi gösterelim." şeklinde konuştu.

'Projeler için Gelişmiş Ülkelerden de Talep Var'
Libya'nın İskan Bakanı Ebu Zeyd Dorda, Türkiye ile ülkesi arasındaki ticari ilişkilerde üçüncü ülke bankalarını aradan çıkarabileceklerini söyledi. Dorda, "Maliye Bakanı arkadaşımla bu hususu bizzat ben görüşeceğim." dedi. İnşaat için gerekli malzemeyi de Libya'da beraber üretmek istediklerini aktaran Libyalı bakan, çimento, briket, fayans ve sıhhi tesisat gibi ürünlerin başlangıçta Türkiye'den getirilebileceğini, ancak daha sonra Libya'da üretime geçilmesi gerektiğini vurguladı. Konut, alt ve üstyapı projeleri için İtalya, Almanya, Brezilya, Güney Afrika, İspanya ilgi ülkelerden de teklifler geldiğini vurgulayan Dorda, "Biz önce Türk kardeşlerimizin kapısını çalmak istiyoruz. Teknik, yabancı dil bilen mühendisler gelsin ve Mangush'la 15 Şubat'a kadar görüşsünler." açıklamasında bulundu. Diğer yandan Dorda, eski başbakanlardan merhum Turgut Özal döneminden övgü ile söz etti. Özal döneminde Türkiye ile Libya arasında tüm ülkelere örnek bir işbirliği sergilendiğini belirten bakan, "O dönemlerde büyük rakamlara ulaşan işbirliğimiz olmuştu. Bunun Türk ekonomisine de büyük katkıları oldu. Ticaretimiz 3 milyar dolar düzeyinde idi ve bunun belki de tamamı Türkiye'den Libya'ya satılan mallardı." şeklinde konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/20-milyar-dolarlik-yatirimda-oncelik-turk-sirketlerinin_51360.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!