Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

20 Yılda 7’lik Deprem Olasılığı Yüzde 64

İstanbul’da 2030 yılına kadar 7 büyüklüğünde bir deprem yaşanması olasılığı yüzde 64. Önümüzdeki 50 yılda olma olasılığı yüzde 75, 90 yılda ise yüzde 95

Milliyet Gazetesi
20 Yılda 7’lik Deprem Olasılığı Yüzde 64

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, dün düzenlenen bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulundu. Kalafat, İngiltere merkezli Uluslararası Deprem Tespiti Ağı Başkanı Prof. Dr. Elçin Halilov’un dün Milliyet’te yer alan “2011-2015 arasında İstanbul ve İzmir’de şiddetli deprem olasılığının yüksek olduğuna” ilişkin açıklamalarının hatırlatılıp, bu açıklamanın değerlendirilmesinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

“Depremlerin önceden belirlenmesi araştırma safhasında. Maalesef deprem olayı, kaotik bir olay. Bir depremde gördüğünüzü diğer depremlerde göremiyorsunuz. Yapılan bu açıklamaların tamamı hipotez olarak kalır. İstanbul’da 7 büyüklüğündeki bir depremin 2030’a kadar olma olasılığı yüzde 64. Önümüzdeki 50 yılda olma olasılığı yüzde 75, 90 yılda ise yüzde 95. Yani İstanbul’da 2090 yılına kadar büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 95.”

‘Tedirginlik yapıyor’

Kalafat, “Bazen fısıltı gazetesi haberleri, sosyal ve ekonomik hayata depremden daha çok zarar veriyor. İnsanlar tedirgin oluyor.  Bizim öncelikle yapmak istediğimiz, afet bilincini toplumda yerleştirmek ve deprem zararlarını en aza indirmek. Depreme dayanıklı bina yapımının sağlanması ve can kayıplarını en aza indirmek çok önemli” dedi. Depremlerin önceden bilinmesine ilişkin bir teknolojinin olmadığını, Japonya’nın bu konuyla ilgili çok para harcadığını da ifade eden Kalafat, Japonların çalışmalarını kısıtlayarak, dayanıklı yapıların yapılması konusuna ağırlık verdiğini anlattı. Kalafat, 5.5 büyüklüğündeki bir depremin Türkiye’de hasara yol açtığını, bunun da yapı stokundan kaynaklandığını söyledi.

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/20-yilda-7lik-deprem-olasiligi-yuzde-64_85472.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!