Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2008 Yılının En İyi 10 Mimarlık Kitabı

Yaklaşan 2009 yılı ile birlikte, 'yeni yıl' rutinleri de başladı. Bu rutinlerin en önemli başlıklarından biri de bitmekte olan yıla dair 'en'ler listeleri. Çeşitli yayınlar için mimarlık ve tasarım eksenli makaleler kaleme alan Norman Weinstein da, archnewsnow.com için '2008 yılının en iyi 10 mimarlık kitabı'nın listesini hazırlamış. Geri sayımda

yapi.com.tr
2008 Yılının En İyi 10 Mimarlık Kitabı Foto: Holly Warren / baumanlyons.co.uk

Yaklaşan 2009 yılı ile birlikte, 'yeni yıl' rutinleri de başladı. Bu rutinlerin en önemli başlıklarından biri de bitmekte olan yıla dair 'en'ler listeleri. Çeşitli yayınlar için mimarlık ve tasarım eksenli makaleler kaleme alan Norman Weinstein da, archnewsnow.com için '2008 yılının en iyi 10 mimarlık kitabı'nın listesini hazırlamış. Geri sayımda sona yaklaştıkça, kuşkusuz daha çok listeyle karşılaşacağız. Ancak, işte o 10 kitap.
 
* Maria E. Moreyra Garlock & David P.Billington / Felix Candela: Engineer, Builder, Structural Artist. (Yale University Press)
 
Kitap, İspanya doğumlu Félix Candela'yı (1910–1997) şık formlarının birer sanat eseri olarak kabul edilmesi gereken bir yapısal mühendis olarak ele alıyor. Endüstri Devriminden başlayarak Candela'nın etkilendiği isimlerin bir dökümünü yapan yazarlar, daha sonra Candela'nın yaşamı, eğitim hayatı ve deneyimleri üzerine odaklanıyorlar ve erken dönem ince kabuklu tasarımlarının analizine soyunuyorlar. Candela'nın en önemli işlerini yaratmak için kullandığı geometrik formlar üzerine yoğunlaşan yazarlar, konuyu detaylarla zenginleştiriyorlar ve bunları çağdaşlarıyla karşılaştırıyorlar; Candela'nın mirasını oluşturan önemli ipuçlarını tartışıyorlar: Malzeme kullanımını minimalize ederek doğal kaynakların korunması, tasarım ve inşaa sürecinin birbirine eklemlenerek maliyetlerin azaltılması ve şık formların yaratılması.
 
* Jerry Yudelson / Marketing Green Building Services: Strategies for Success (Architectural Press)
 
Karar vericilerin hızla gelişen 'yeşil binalar' pazarında ihtiyaç duyacakları bütün bilgileri sunma iddiasındaki kitap, inşaat ve tasarım firmalarının, kurumsal dirençlerini inşa ederken daha rekabetçi stratejiler geliştirmeleri yolunda rehberlik edecek önerileri biraraya getiriyor. Pekçok tasarım ve inşaat firması belli sektörel pazarlar üzerine yoğunlaştığı için kitap, yeşil binalar için önem taşıyan pazarları sistematik bir biçimde ele alıyor. Ayrıca mimarlar, mühendisler ve uygulayıcıların müşteri motivasyonlarını çözümleyerek, onların karşısına uygun pazarlama taktikleri ve iletişim stratejileri ile çıkabilmelerini sağlamak için hazırlanmış çeşitli durum okumalarına de yer veriliyor. Kitap, üreticilerin ve pazarlamacıların uygun pazarlama stratejileri oluşturabilmeleri için yeşil binalar pazarının belirli yeni ürünlere nasıl tepki verdiğini ve tasarım eğilimlerini de araştırıyor. Kitap, firma sahiplerinin ve iş geliştiricilerin yeşil bina sektörünü tanıyarak, sektörün önde gelen firmalarının ve projelerinin nasıl başarılı olduklarını da anlamalarına yardımcı oluyor.

Satın almak için tıklayınız
 
* AIA: The Architecture’s Handbook of Professional Practice, 14th Edition (Wiley)
 
Mimarlar, başarılı bir firma kurmak, yönetmek için çeşitli iş deneyimleri ile uzmanlaşmak zorundalar. Onlar da başka herhangi bir meslek kadar aynı hukuki, finansal, idari ve pazarlama yükümlülüklerini taşıyorlar. Bütün bu kategorilerle birlikte mimarlık mesleğine özel profesyonel standartlar da söz konusu.
 
* Katsumi Yumioka, Kimono and The Colors of Japan (Pie Books)
 
Kitap, renklerin kimonolarda nasıl kullanıldığına işaret eden seçkin bir antik kimono koleksiyonunu okuyucu ile buluşturuyor. Japon duyarlılığı, kırmızı, yeşil, pembe, mavi, kahverengi, mor, sarı, siyah / beyaz ve altın / gümüş'ten oluşan dokuz geleneksel renk kategorizasyonunda kendini gösteriyor. Yazar, durumu şöyle özetliyor: "Kimono ve kuşakları, benim ‘Japanese Kokoro no Iro’ olarak adlandırmaktan hoşlandığım biçimde yani Japon kalbinin renlerine göre sınıflandırdık. Biz, örneğin beyaz, siyah ve altın rengini keyifi ifade etmek için kullanırız. Kırmızı, güneşe, kana ve ateşe işaret eder. Beyaz, siyah ve gümüş rengi ise kedere". 

* Ronald G. Knapp, Chinese Bridges: Living Architecture From China's Past (Tuttle)

Çin kültürü ve tarihi coğrafyası üzerine dünyanın önde gelen uzmanlarından olan Ronald G. Knapp, Çin’in şimdiye kadar pek üzerinde durulmamış harikalarından biriyle çıkıyor okuyucunun karşısına: Köprüler. Pekçok kişi köprülere olabildiğince faydacı yaklaşırken, Çin’in köprüleri bu sterotipin dışına çıkarak olabildiğince dramatik, hatta muhteşem ve gözüpek özellikleriyle dikkat çekiyor. Kitap, iyi korunmuş 20 tarihi köprüden örnekler sunuyor. İlk kez İngilizce yazılmış bir kitap, uçsuz bucaksız Çin coğrafyasında yeni keşfedilmiş köprüleri 400 renkli fotoğraf, ahşap baskı desenler, tarihi tasvirler ve çizimlerle ele alıyor.

* Marie Antoinette Glaser, editor, Construction Site: Metamorphoses in the City (Lars Muller Publishers)

Kitap, bariyerlerin ötesine geçerek gerçekte inşaat alanının ne olduğunu anlamak üzerine yoğunlaşıyor. İnşaat alanını zaman ve maliyet baskısıyla işleyen bir mikrokozmos, olağanüstü bir yer olarak ele alıyor. Bunu yaparken de Zürih’teki Sihlcity ya da Stuttgart’taki Neue Messe gibi mega projelerden, mimarlarla ve şantiye yöneticileriyle yapılmış görüşmelerden faydalanıyor.

* Michael Erlhoff and Tim Marshall, Eds., Design Dictionary: Perspectives on Design Terminology (Birkhauser)

Tasarım eğitimi alan, bir kariyer hedefleyen ya da tasarımı anlamak isteyenler için faydalı bir el kitabı. Sözlük, tasarım hakkında ciddi uluslararası bir araştırma yapmak isteyenler için teşvik edici bir kaynak niteliğinde. Sözlükte başta Japonya, Avusturya, Almanya, İngiltere, Avustralya, İsviçre, Hollanda ve ABD olmak üzere çeşitli ülkelerden 110 yazarın bu yayın için özel olarak kaleme alınmış makaleleri yer alıyor. Yazarların kültürel farklılıkları, ana tasarım kategorileri üzerinde bir dil birliği oluşturulması, iletişim kurulması için çeşitli perspektifler oluşturuyor.

* 1000X Architecture of the Americas (Braun)

* Bauman Lyons Architects, How to be a Happy Architect (Black Dog Publishing)

How to Be A Happy Architect, 1992 yılında kurulmuş Bauman Lyons Architects’in yöneticilerinden Irena Bauman’ın yazdığı üç bölümden oluşuyor. Kitap, Bauman Lyons Architects işleri üzerinden bir takım olarak müşterilerle ortak çalışabilmeyi, mimarlık ve tasarım arasındaki güç mücadelesini, modern mimarlık için ödüllerin ne anlama geldiğini ele alıyor.

* Cole Swensen, Ours. (University of California Press)

http://www.yapi.com.tr/haberler/2008-yilinin-en-iyi-10-mimarlik-kitabi_65241.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!