Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

21. Yüzyılın En Büyük Göç Planı

ODTÜ Teknoparkı tarafından, Türkiye ve Romanya'da Norveçli emeklilerin yaşaması için geniş kapsamlı bir projenin hazırlandığı bildirildi.

Sabah Gazetesi
21. Yüzyılın En Büyük Göç Planı

orveç'ten gelen talep üzerine hazırlanan projeyle, 2015 yılına kadar 100 bin norveçli emeklinin yaşaması için, Türkiye ve Romanya'da 20 milyar dolar yatırımla 20 kent kurulması planlanıyor.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi, Norweigen Life Center şirketi ortağı ve eski Aydın Belediye Başkanı Hüseyin Aksu, dünyada ilk kez uygulanacak bir modelle Norveçli emeklilere ''ikinci vatan'' sağlayacaklarını belirtti.

Yaklaşık 2 yıl önce Norveç'ten gelen talep üzerine ODTÜ Teknoparkı'nda bir model geliştirdiklerini, Norveç'te sunumunu yaptıkları modelin büyük ilgi gördüğünü aktaran Aksu, şunları söyledi: ''21. yüzyılda büyük bir savaş olmazsa asrın en büyük göç projesini hazırladık. Bir ülkeden bir ülkeye 100 bin kişi resmen göç edecek. Her birinde 5 bin Norveçli'nin yaşayacağı 20 yatırımda 100 bin müşterisi bulunan, doluluk oranı yüzde 100 ve rezervasyonu ömür boyu olan dünyada gelmiş geçmiş tek turizm projesini hayata geçireceğiz.''

Kurucu ortağı ve yüzde 10 hisseye sahip olduğu Norweigen Life Center şirketinin Norveç'ten sağlanan 150 milyon dolarlık fonla çalışmalara başladığını aktaran Aksu, Norveç'teki 50'ye yakın belediyenin arazi işlemlerinin tamamlanması sonrası şirkete ortak olma taahhüdünde bulunduğunu ifade etti. Norveç'te yaşlıların bakımını belediyelerin üstlendiğini, emekli ve yaşlıların bakımının çok büyük bir pazar oluşturması nedeniyle Almanya, İngiltere ve İrlanda gibi ülkelerin projeler geliştirdiğini açıklayan Aksu, Türkiye'nin de iddialı bir projeyle pazardan pay almaya çabaladığını ifade etti.

Kent gibi yönetilecek
Teknoparkta hazırlanan modelin tüm ayrıntılarının hazır olduğunu aktaran Aksu, sistemle ilgili şu bilgileri verdi: ''Hazırlanan projenin Norveç'te tanıtımını yaptık ve belediyeleri ikna ettik. Norveç ayağı tamamlandı. Arazi tahsis çalışmalarının bitmesi sonrası taahhüt aldığımız belediyeler şirkete ortak olacak. Belediyeler şehirlerindeki emeklilerin Türkiye'de kurulacak kentlere yönlendirilmesi için tanıtım çalışmasına başlayacak. Emekliler ilk etapta, İstanbul ve İzmir'deki huzur evlerinde misafir edilerek ülke ve yaşam koşulları tanıtılacak. Yerleşmek isteyenlere öncelikle kiralama yapılacak, sonraki yıllarda satışlar yapılacak.

Norveçliler yöneticilerini kendileri seçecek!
Norveçlilerin Türkiye'deki yaşamları tüm ayrıntılarıyla planlandı. Yöneticilerini kendileri seçecek, kent konseylerini, derneklerini kuracaklar, sosyal etkinlikler yapacaklar. Kendi ülkelerinde ikinci bir iş yapma imkanı olmayan yetişmiş tecrübeli insanların Türkiye'de danışmanlık gibi işlerde çalışması da planlanıyor. Örneğin burada yaşayan bir Norveçli bir Türk firmasına danışmanlık yapabilecek. Türkiye bu insanların bilgisinden yararlanırken onlar da ikinci bir vatan edinmiş olacak.''

Türkler de yerleşecek
Proje kapsamında mart ya da nisan ayında Köstence kentinde 2 bin konutluk yatırımın temelini atmayı planladıklarını aktaran Aksu, Romanya'nın AB üyesi olması nedeniyle de ilk uygulama noktası olarak tercih edildiğini ifade etti.

Köstence kentinde 3 bin Norveçli için 2 bin konutun temelinin Mart ya da Nisan ayında atılacağını ifade eden Aksu, Türkiye'de ise İzmir'in Çeşme
ilçesindeki 2 bin 500 dönümlük arazi üzerinde çalışma yaptıklarını açıkladı.

Çeşme'de 1 yıl içinde 20 bin konut
Hazine'ye ait arazinin altyapısının hazırlanması ve tahsisi çalışmalarını beklediklerini ifade eden Aksu, tahsisin tamamlanması halinde Çeşme'de 1 yıl içinde 20 bin konutun yapımını tamamlamayı planladıklarını söyledi.

Çeşme'de 5 bin Norveçliyi ağırlamayı planladıklarını, doktor, avukat, bakkal manav gibi ihtiyaçların karşılanması için de eğitecekleri 5 bin Türk vatandaşına da kiralama yapmayı planladıklarını aktaran Aksu, bu projenin beklenen sonucu vermesi halinde uluslararası standartta sağlık hizmeti verilebilen İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya'ya yakın yerlerde 4 noktada 20 kent kurulmasının öngörüldüğünü aktardı.

Unakıtan Çeşme'de arazilerle ilgili yardımcı oluyor
Aksu bu arada Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın projeyle yakından ilgilendiğini, Çeşme'deki araziyle ilgili işlemlerde yardımcı olma sözü verdiğini söyledi.
Projenin uluslararası anlamda Türkiye'nin prestiji olduğunu, bu nedenle hukuki sorunların yaşanmaması için titiz hareket ettiklerini ifade eden Aksu, şunları kaydetti:
''Biz bu projenin siyasi bir havaya girmesini istemiyoruz. Siyasi algılanırsa, bir şeylerin peşkeş çekildiği iddialarını beraberinde getiriyor. Sayın Unakıtan ile de görüştüm. Proje ne bugünkü hükümete ne de sonraki hükümetlere lanse olsun, herkes buna sahip çıksın istiyoruz.Hakkaniyete aykırı, yargıdan dönecek bir şey yapmak istemiyoruz. Türkiye'de mahkeme kararıyla durdurulan diğer bazı projeler gibi uluslararası camiaya rezil olmak istemiyoruz. Bu çerçevede Çeşme'deki arazinin ihale yoluyla satılmasının, şartnameye proje olmazsa tapuların geri alınması şartının konmasının doğru olacağına inanıyoruz.''

http://www.yapi.com.tr/haberler/21-yuzyilin-en-buyuk-goc-plani_50986.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!