Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

İlk Nükleer Santral Mersin’e

25 Yıllık Lisansla Nükleer Olmaz!

Enerji Bakanı Güler, 'Akkuyu nükleer santral için hazır' diyor ama lisansı veren profesör itiraz ediyor.

Radikal Gazetesi/Serkan OCAK
25 Yıllık Lisansla Nükleer Olmaz!

Nükleer enerji artık sadece enerji değil, ülke güvenliği konusu" diyen Enerji Bakanı Hilmi Güler, hafta başında nükleer santral kurmak isteyen firmalara seslenirken "Mersin Akkuyu hazır. Sinop'un yer lisansı için hızla çalışılıyor" dedi.

Ama bakana bizzat 25 yıl önce Akkuyu için 'Nükleer santral kurulabilir' lisansını veren ekibin içinden itiraz geldi. Akkuyu'ya nükleer santral kurulabilir yer lisansı veren üç kişilik ekipte yer alan Prof. Dr. Tolga Yarman, 25 yıl sonra bugün "O zamanki kriterlerle bugünküler bir değil" diyerek Akkuyu'nun lisansının geçersiz olduğunu iddia etti. Dahası Prof. Dr. Yarman günümüzde nükleer santrallar konusunda çözümün 'referandum' olduğunu savundu.
Peki nükleer reaktör fizikçisi ve bu konuda Türkiye'nin en yetkin isimlerinden biri olan Prof. Dr. Yarman neden bu adreslere karşı: "25 yıl önce turizm kriteri hemen hiç gündemde değildi. Nükleer kazalar yaşanmamıştı. Akkuyu'ya santral yapılırsa turizm nasıl etkilenir? En ufak bir çalışma yok. Sinop'ta da henüz yer lisansı yokken santral yapılacağını söylemek tam skandal."

TAEK Nükleer Güvenlik Komitesi ve Danışma Kurulu'nun eski üyesi Yarman, nükleer enerjinin Türkiye'nin nükleer enerjide dışa bağımlılığını azaltacağı görüşünü de yanlış buluyor: "Bakan'ın bize, bizim de ona saygımız var. Ama Bakan'ın yanında atom enerjisini üst düzey bilen kimse yok. Nükleer gelirse dışa bağımlılık daha da artar. Teknoloji ve yakıt dışarıdan alınacak. Nükleer santral kurmaya mecbur değiliz. Nükleer enerji geleceğinin belirlenmesi siyasi bir olay. Bugün yapılan çalışmalarin milli menfaat gibi gösterilmesi son derece yanlış. Bugün çalışmaların hızlanmasının tek nedeni korkarım dış baskılardır. Enerji politikası, özellikle nükleer konusunda bir dayatma yapılıyor. Meslek odaları ve akademisyenlerle konuşulmuyor. TAEK'te toplantı yapıldı, bana davetiyesi üç gün sonra geldi."
Enerji Bakanı Güler daha önce yaptığı açıklamalarda, sivil toplum örgütlerinin (STK) nükleer enerji karşıtlığı konusundaki görüşlerini yetersiz ve eksik bulduğunu söylemişti. "Bakan kaygan bir yolda yürüyor. Kendisini dikkatli olmaya davet ediyorum. Nükler konusundaki yönetim bugün ehliyet özürlüdür" diyen Prof. Yarman ise nükleer enerjiyle ilgili sorunun çözümünü referandumda görüyor.

"Enerji Bakanı'nın yerinde olsam bugün nükleer santral kurmazdım" diyen Prof. Yarman'ın son sözü ise şu: "Nükleer konusunda daha fazla bilgi toplar ve Türkiye'nin karşısına nükleer enerji konusunda ne yapılması gerektiğinin dışarıdan bir paket olarak dayatılmasına müsaade etmezdim."

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/25-yillik-lisansla-nukleer-olmaz_59520.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!