Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

29. İstanbul Kitap Fuarı Açıldı

30 Ekim-7 Kasım 2010 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen 29. İstanbul Kitap Fuarı, cumartesi günü düzenlenen törenle T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile İspanya Kültür Bakanı Ángeles González-Sinde Reig tarafından açıldı. Fuarın Onur Yazarı Prof. Doğan Kuban’ın tüm kitapları fuar süresince YEM

yapi.com.tr
29. İstanbul Kitap Fuarı Açıldı

ÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile 30 Ekim-7 Kasım 2010 tarihleri arasında Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen 29. İstanbul Kitap Fuarı,  30 Ekim 2010 Cumartesi günü düzenlenen törenle T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile İspanya Kültür Bakanı Ángeles González-Sinde Reig tarafından açıldı.

Onur Konuğu: İspanya

İlk kez bir ülkenin edebiyatı ve kültürüyle İstanbul Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu olduğu İspanya etkinlikleri, 30 Ekim-2 Kasım 2010 tarihleri arasında Uluslararası Salon’da (5 nolu hol) gerçekleştirilecek. Onur Ülke programı kapsamında İspanya’dan konuk yazarların katılımıyla söyleşiler, sergi, açılış ve kapanış konserleri yer alacak.

Onur Yazarı: Prof. Doğan Kuban

29. İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Prof. Doğan Kuban fuarda söyleşi, panel ve imza günlerinde okurlarıyla buluşuyor. Fuarın açılış gününde YEM Kitabevi standında kitaplarını imzalayan Kuban’ın YEM Yayın tarafından yayımlanan ve büyük ilgiyle karşılanan ‘Osmanlı Mimarisi’ ve ‘Cennetin Kapıları - Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı’ adlı kitaplarından esinlenerek düzenlenen iki sergi de fuar süresince TÜYAP Üst Fuaye’de gezilebilecek.

YEM Yayın 29. İstanbul Kitap Fuarı’nda

Yapı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi’nin (YEM) önemli yapı taşlarından, kültür ve sanat yayıncılığı alanında uzmanlaşmış bir yayınevi olan YEM Yayın, bu yıl Prof. Doğan Kuban’ın çok değerli iki kitabını daha dünya literatürüne kazandırdı.

Doğan Kuban’ın tüm kitapları ve tüm YEM yayınları fuar süresince, YEM Kitabevi’nin 3. Salon’da yer alan 507 no’lu standından temin edilebilecek. YEM Kitabevi fuarda ayrıca, özel indirimler ve kampanyalar düzenleyecek.

Prof. Doğan Kuban’ın YEM Yayın tarafından yayınlanan son eserleri

"Osmanlı Mimarisi - Ottoman Architecture"

Osmanlı mimarlık mirasının belgelenmesi ve tanıtımı konusunda önemli bir adım olarak nitelendirilen çalışma, bugüne kadar bu alanda yapılmış en ayrıntılı ve geniş kapsamlı araştırma olarak kabul ediliyor. Kitap, sadece mimarlık ve mimarlık tarihiyle ilgilenenlere değil, tarih, kültür ve sanata ilgi duyan çok daha geniş bir kitleye hitap ediyor.

Kitapta; Erken Osmanlı Dönemi'nden Cumhuriyet'e dek Osmanlı mimarlık mirasının en önemli örnekleri özgün fotoğraflar ve Doğan Kuban’ın yorumları eşliğinde sunuluyor. Kuban’ın yarım yüzyıllık birikiminin ürünü olan kitap, Türk ve İslam mimarlık tarihinin genel bir değerlendirmesini, Osmanlı döneminde yaratılan kent çevresi ve mimarlığın dünya mimarlığı ile karşılaştırmalı bir panoramasını ve bu alanda yapılmış en son çalışma ve bulguların verilerini de içeriyor.

Ayrıca, Osmanlı tarihi, kültürü ve sanatına ilişkin önyargıları ortaya koyarak 19. yüzyıldan bu yana kimi Türk ve yabancı tarihçiler tarafından oluşturulan klişelere son veren bu çalışmada, sosyal tarih ve mimarlık tarihi arasındaki ilişkiler de irdeleniyor.

Mimar Sinan öncesi ve sonrası Osmanlı mimarlığını referans almak üzere iki ana kategoriye ayrılan kitap 57 bölümden oluşuyor. Kitapta yaklaşık 200 yapıtın fotoğrafı ve 300 yapıtın özgün kaynaklardan yararlanılarak yeniden oluşturulmuş plan ve kesit çizimleri bulunuyor.

Mimarlık, şehircilik, kültürel miras, fotoğraf, sanat, endüstri tasarımı, grafik tasarım konu başlıkları altında, sayısı 170’e yaklaşan ansiklopedi, sözlük, kitap, dergi ve katalog vb. ürünleriyle YEM Yayın’ın en önemli çalışmalarından biri olan Osmanlı Mimarisi, alanının en kapsamlı eseri niteliğinde.

2002-2007 yılları arasındaki uzun soluklu bir araştırmanın ürünü olan bu çalışma, özenle biraraya getirilen 1.000’e yakın fotoğraf, çizim, gravür, karşılaştırmalı tablo ve haritanın yanısıra Osmanlıca-Türkçe Mimarlık Sözlüğü’nü de içeren geniş kapsamlı bir kaynak olma özelliği taşıyor.

Kitapta yer alan tüm fotoğraflar bu kitap için, 2005 yılında altı ay süren bir çalışmayla Mimar-Fotoğrafçı Cemal Emden tarafından çekildi. Başlıca yapıların çizimleri özgün kaynaklarından yararlanılarak yeniden çizilmek suretiyle bilgisayar ortamına aktarıldı.

YEM Yayın Osmanlı Mimarisi kitabının İngilizce baskısı ise dünyanın en büyük yayınevlerinden ACC Publishing Group tarafından Temmuz 2010’da Ottoman Architecture yayınlanarak tüm dünyadaki ilgili çevrelere sunuldu.

"Cennetin Kapıları - Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı"

Dünyanın en önemli mimarlık yapıtlarının yer aldığı UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki eşsiz Divriği Külliyesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği, İKSV işbirliğiyle YEM Yayın tarafından bir kitapla belgelendi.

Anadolu’da Selçuklu döneminden kalan en görkemli yapı kabul edilen Divriği Külliyesi’ni tarih ve sanatseverlerle buluşturan Cennetin Kapıları – Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı fotoğraf sergisi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği, İKSV işbirliğiyle YEM Yayın tarafından bir kitaba dönüştürüldü. Sergi baz alınarak hazırlanan kitap, daha önce sergilenmeyen fotoğrafları ve Prof. Doğan Kuban’ın bu kitap için kaleme aldığı özgün metinleri içeriyor.

Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi, mimari konsepti, anıtsal heykel nitelikli bezemesi ve benzeri olmayan yontularıyla Türkiye Ortaçağ sanatının mucizevi yapıtı olarak kabul ediliyor.

Mimar-Fotoğrafçı Cemal Emden’in fotoğraflarından oluşan Cennetin Kapıları sergisi 1965 yılından bu yana Divriği Külliyesi hakkında kitaplar ve yazılar yayımlayan Prof. Doğan Kuban’ın metinleri ve Y. Mimar Basri Hamulu’nun tasarım ve sponsorluğuyla gerçekleştirilmişti.

29. İstanbul Kitap Fuarı ile ilgili diğer bilgiler için ilerleyiniz.



Uluslararası Salon ve Telif Ajansları Özel Bölümü

Yurt dışından çok sayıda katılımcı fuarın ilk 4 günü (30 Ekim-2 Kasım 2010) 5 nolu holdeki uluslararası salonda yer alacak. 37 ülkenin katıldığı Uluslararası Salon’da Onur konuğu İspanya başta olmak üzere Almanya, Fransa, İtalya, Romanya, İran, Küba, Amerika Birleşik  Devletleri, Finlandiya, Hollanda, Yunanistan, Hindistan ve İngiltere’den yayınevleri katılıyor. Bağımsız bir Edebiyat Topluluğu olan LAF (Literature Across Frontiers) bünyesinde ise 24 ülkeden bağımsız yayıncı, edebiyat topluluğu ve kültür merkezi yer alıyor.

Fuarın bir diğer yeniliği ise Uluslararası Salon’da bulunan “Telif Ajansları Özel Bölümü”. Dünya edebiyatının önde gelen telif ajansları profesyonel görüşmeler yapmak üzere İstanbul Kitap Fuarı’na katılıyor. Almanya, Fransa, İngiltere, İsrail, İspanya ve İtalya’dan 8 telif ajansı 2 Kasım 2010 tarihine kadar fuarda Türkiye’den yayıncılarla buluşma imkanı bulacak.

Yurtdışından Çok Sayıda Konuk Yazar, Şair ve Çizer Geliyor

İstanbul Kitap Fuarı dünyaca tanınmış 51 yazar, şair, çevirmen ve çizeri ağırlayacak. Fuarın yazarları arasında Mineke Schipper, David Boratav, Mark Crick, Fanny Joly,  John Freely, Maureen Freely, Jo Hodgkinson, Queenie Chan, Yusuf Ziedan, Ioan Grosian, Yusuf Nevzat, Timour Mouhiddine, Mel Gill, Jeffrey Kahrs, Mel Kenne, Derick Mattern, Jan Kjær, Merlin P. Mann yer alırken; İspanya’dan Juan José Armas Marcelo, Luis del Val Velilla, Fernando Sánchez Dragó, Luisgé Martin, Soledad Puértolas Villanueva, Julio Llamazares, Ángeles Caso, Rafael Chirbes ve klasik gitar sanatçısı Fernando Espi Onur Konuğu etkinlikleri kapsamında etkinlik programına katılacak.

Yurt dışından gelecek konuklar arasında ise Yolanda Cataño (Galiçya),  Robyn Marsack, Amaia Gabantxo (Bask Ülkesi), Ned Thomas (Galler) ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın çevirmenleri Hanneke Van der Heijden, Abdulkadir Abdelli ve Ingrid Iren bulunuyor.

Efsanevi İtalyan Çizerler Kitap Fuarı’nda

Zagor’un yaratıcısı, efsanevi çizer Gallieno Ferri ilk kez Türkiye’den okurlarıyla İstanbul Kitap Fuarı’nda bir araya gelecek. İtalya’dan çok sayıda çizerin konuk olacağı etkinlik ise 6 Kasım 2010 Cumartesi günü düzenlenecek.

Çok Satan Kitapların Yazarı J. C. Grangé ve Sandy Tolan da TÜYAP'ta

Fransa’da yayınlanışının ardından Türkçe’ye de çevrilen çok satan kitapların yazarı Jean Christophe Grangé İstanbul Kitap Fuarı’nda kitaplarını imzalayıp okurlarıyla söyleşecek. Birkaç sene önce aynı isimle Türkçe’ye çevrilen ve filmi çekilen Limon Ağacı kitabının yazarı Sandy Tolan da kitap fuarına katılacak önemli isimleri arasında.

İstanbul Yazarları

Ana teması “İstanbul’u Yazmak” olan kitap fuarı İstanbul’u yazan yazarları fuara davet ediyor. Bu kapsamda John Freely ve kızı Maureen Freely ilk kez bir söyleşide bir araya gelmiş olacaklar.

Okurlar fuarda İstanbul’un kedilerine ve sokaklarına Catherine Pinguet ile bakacak, Petros Markaris ile eski İstanbul’u ve polisiyeleri konuşacaklar.

Word Express Projesi: “Balkanlar’dan İstanbul’a Edebi Bir Yolculuk”

İlki geçtiğimiz yıl düzenlenen Word Express “Balkanlar’dan İstanbul’a Edebi Bir Yolculuk” projesi kapsamında genç şairler İstanbul’da buluşacak. Projenin bir ayağı olan “Şiir Otobüsü" ile fuar ziyaretçileri TÜYAP’a şairlerle birlikte ulaşmış olacaklar. Proje kapsamında Katerina Iliopoulou (Yunanistan), Sian Melangell Daffyd (Galler), Radu Vancu (Romanya), Milan Dobricic (Sırbistan) ve Yannis Isidorou (Yunanistan) katılımıyla okumalar düzenlenecek.

IPA (Uluslararası Yayıncılar Birliği) Yayınlama Özgürlüğü Ödül Töreni

İstanbul Kitap Fuarı bu sene Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin önemli bir etkinliğine de ev sahipliği yapacak. 2005 yılından itibaren dünyanın herhangi bir yerinde yayınlama özgürlüğünün savunulması ve teşvik edilmesi bağlamında önemli katkılarda bulunmuş bir kişi ya da kurumu onurlandırmak üzere verilen “Yayınlama Özgürlüğü Ödülü” bu sene 2 Kasım Salı 2010 tarihinde Uluslararası Salon’da düzenlenecek olan törenle sahibini bulacak.

Ziyaret saatleri ve giriş ücreti hakkında

20. İstanbul Sanat Fuarı ile eş zamanlı gerçekleştirilen İstanbul Kitap Fuarı'nın öğrenci, öğretmen ve emeklilere ücretsiz olduğunu, diğer ziyaretçilerin ise 5 TL giriş bedeli ile fuara katılabileceğini hatırlatmadan geçmeleyelim.

Her iki fuar da 30 Ekim-6 Kasım tarihlerinde 11.00-20.00 saatlerinde, kapanış günü olan 7 Kasım 2010 günü de 11.00-19.00 saatlerinde ziyaret edilebilir. Uluslararası Salon ise 30 Ekim-2 Kasım 2010 tarihleri arasında 11.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/29-istanbul-kitap-fuari-acildi_83509.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!