Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

“2B Yasasını Bir Ay İçerisinde Meclis'ten Geçireceğiz”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ümraniye Belediyesi nikah salonunda gerçekleşen kentsel dönüşüm bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, sorunları çözen bir parti olduklarını vurguladı ve asıl amacı vatandaşı tapu sahibi yapmak olan 2B yasasının en geç haftaya Meclis'ten geçirileceğini, kimsenin mağdur edilmeyeceğini her

yapi.com.tr
“2B Yasasını Bir Ay İçerisinde Meclis'ten Geçireceğiz”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ümraniye Belediyesi nikah salonunda gerçekleşen kentsel dönüşüm bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, sorunları çözen bir parti olduklarını vurguladı ve asıl amacı vatandaşı tapu sahibi yapmak olan '2B yasası'nın en geç bir ay içinde Meclis'ten geçirileceğini, kimsenin mağdur edilmeyeceğini her fırsatta yineleyerek müjdeledi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı internet sitesinde
yayınlanan haberde, bir Bakanlar Kurulu Kararı çıkardıklarını ifade eden Bayraktar; “Demek ki 2B çıkıyor. Vatandaşa tapusunu vereceğiz. Orada küçük parseller olduğundan, problemleri daha kolay çözmek için stok konut yapalım dedik. Ama önce tapuları vereceğiz, onları da daha sonra yapacağız” diye konuştu.

“Kesinlikle 2B meselesini halletmeden sizinle karşı karşıya gelmeyeceğiz” diyen Bakan Bayraktar, AK Parti hükümeti döneminde Türkiye’nin kadastrosunu bitirdiklerini söyledi. Bakan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:


"2B'nin ana ruhu, insanları mağdur etmeden tapu sahibi yapmak"

“2B yasası çıktı, inşallah bir aksaklık olmazsa bu hafta, ama ufak bir aksaklık olursa önümüzdeki hafta Meclis’e girecek. Süratle 20 gün, bir ay içerisinde Meclis’ten geçireceğiz. 2B’nin özü şu; Yerinden, yöresinden, köyünden imkan bulamayıp, iş bulmak için, çocuğuna daha iyi eğitim sağlamak için, daha iyi hayat şartları temin etmek için şehirlere gelmek zorunda olan ve imkansızlıklar içerisinde bulduğu hazine arazisinde kendine bir barınak yapan insanları mağdur etmeden hak sahibi, tapu sahibi yapmaktır. Yasanın ana ruhu budur. Yasanın esas meali, anlamı budur.

Tabii ki devletin malını size bedava vermeyeceğiz. Yumuşak bir düşünceyle, devletin vatandaşı kucaklayacağı bir düşünceyle fiyatını tespit edeceğiz. Değeri yüzde 70’in üzerinde, yani yüzde 30 indirim yapmak suretiyle, 3 yıl  vadeyle bunu vatandaşa vereceğiz. 6 ayda bir taksitlerle. Eğer derse ki ‘ben peşin ödeyeceğim’, yüzde 20 indirim yapacağız. Yani toplam bedel yaklaşık yüzde 50-56’ya geliyor. Bu şekilde vatandaşı sahiplendireceğiz.”


"İmar dışında vatandaşı serbest bırakacağız"

Daha sonra Ümraniye Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte imarların yapılacağını belirten Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Bu problem sadece Ümraniye’de yoktur. İstanbul’daki, Türkiye’deki diğer 2B alanlarındaki problemleri beraber çözmek için imar planları yapıldığı zaman; bunların yolları, meydanları, eğitim tesisleri, parkları, bahçeleri uygun olacak. Burada parsel birleşimleri olmak zorunda. Biz imar dışında vatandaşı serbest bırakacağız, isterse yerini satsın, isterse kendisi yapsın, isterse müteahhide versin.”


"Engellemeye çalışanlara hep beraber karşı çıkmalıyız"

Bakan Bayraktar, düzenli şehirler kurulması gerektiğini belirterek; “Eğer vatandaş anlaşamazsa ‘ben vermiyorum’ diye direnirse, açık gözlere de, provokatörlere de, bu işi engellemeye çalışanlara da hep beraber karşı çıkmamız lazım. Doğrusu budur. Çoluğumuza çocuğumuza miras bırakabileceğimiz, sıkıştığımız zaman satabileceğimiz veya kredi almak için kullanabileceğimiz mükellef dairelerimize eğilmek durumundayız. İnşaat yaptığımız zaman ruhsatı olan, kat mülkiyeti olan, iskan müsaadesi olan, dört dörtlük ayağı yere basan dairelerimiz olmalı” dedi.


"İstanbul'a hem deprem dönüşümü, hem kentsel dönüşüm yapmak zorundayız"

Bakan Bayraktar, yasa çıktığı zaman Maliye Bakanlığı ve belediyenin ortaklaşa tebligatlar yapacağını, vatandaşın da 6 ay içinde müracaat edebileceğini ifade ederek, “Vatandaş, 'ben bu yerini peşin alıyorum’ veya ‘vadeyle alıyorum’ diyecek. Tapusu da kendisine verilecek. Ondan sonra, kendi mecrasında, kendi yatağında, kendi şartları içerisinde mülk sahibi olarak bizim karşımıza gelecek. 2B yasası bu işleri daha kolay yapalım diye çıkıyor, çünkü İstanbul deprem bölgesi. İstanbul’a hem deprem dönüşümü, hem kentsel dönüşüm yapmak zorundayız” şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine, “Orada bir yanlış anlaşılma oldu. Git, oradaki arkadaşlarla hemhal ol, onlarla dertleş, doğruları onlara anlat, benim de onlara selamımı söyle, biz onları mağdur etmeyeceğiz, onların tapularını vereceğiz. Onlardan da yardım bekliyoruz” şeklinde talimat verdiğini dile getiren Bakan Bayraktar, “Yaptığımız düzenlemeler sizin içindir. Yanlış anlaşılmalar varsa özür diliyorum. Fakat biliniz ki biz sizi kesinlikle mağdur etmeyiz” dedi.

Bakan Erdoğan Bayraktar, toplantıda vatandaşların sorunlarını da dinledi. Bayraktar, TOKİ’de 8 yıl 3 ay başkanlık yaptığını, 6 senedir de Türkiye’de 170 noktada kentsel dönüşüm çalışmaları yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“Bir arkadaş desin ki, ‘burada vatandaşın yerini aldınız, vatandaşı mağdur ettiniz, bunu bir yere peşkeş çektiniz’. Bir tane örnek gösterin. Bakınız sosyal devlet fakirin, fukaranın, gecekondu sahibinin malını biz zenginlere peşkeş çekmez. Böyle bir şey yapmaz. Bu suçtur, eğer böyle bir şeyi birisi yapmışsa o irtikap yapmıştır. (...) Altını çizerek söylüyorum, 2B sahibi olan, tespit edilen yerleri 2B’yi kullananlara satacağız. Kanun bu. Bunun dışındaki laflara itibar etmeyin."

http://www.yapi.com.tr/haberler/2b-yasasini-bir-ay-icerisinde-meclisten-gecirecegiz_90511.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!