Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

3 Yılda 10 Bin Lisanslı Mortgage Broker'ı Yetişecek

Mortgage Brokerları Derneği, verdiği eğitimlerle önümüzdeki 3 yıl içerisinde 10 bin profesyonel lisanslı mortgage brokerı yetiştirmeyi hedefliyor. Mortgage brokır'ları yurtdışında piyasanın önemli aktörlerden.

Referans Gazetesi



b>Mortgage Brokerları Derneği, verdiği eğitimlerle önümüzdeki 3 yıl içerisinde 10 bin profesyonel lisanslı mortgage brokerı yetiştirmeyi hedefliyor. Mortgage brokır'ları yurtdışında piyasanın önemli aktörlerden.

Gelişmiş ülkelerde uzun zamandan beri kullanılmaya devam eden mortgage sistemi, profesyonel ve rekabetçi çalışmalarla ülke ekonomileri içerisinde en önemli sektörlerden biri konumunda yer alıyor. Mortgage broker'lığı sektörün en önemli görev alanlarından birini oluşturuyor. Uzun süren lisanslı eğitimler, seminerler ve çalışmalar sonucunda profesyonel mortgage broker'ı olunabiliyor.

Mortgage broker'larının standartlarının belirlenmesi ve belirlenen bu değerlerle mortgage'dan yararlanacak olan kişilerin mortgage hizmetini doğru alması amacıyla kurulan Mortgage Brokerları Derneği'nin (MBD) Başkanı Hakan Buvan, Türkiye'de mortgage broker'lığına olan ilginin sektörün büyümesi ve sisteme paralel bir seyir çizdiğini aktardı. Brokerlığa ilgiyi yetersiz bulan Buvan, şöyle devam etti:

"Dünya ekonomisindeki en büyük yerlerden birini kaplayan finansal enstürmanın ülkemizde henüz emekleme aşamasında olduğunu ve yarın bu bebeğin büyüyüp koşacağını düşündüğümüzde mortgage broker'lığına ilginin çok daha fazla artacağını rahatlıkla söyleyebiliriz."

Henüz lisanslı broker yok

Türkiye'de şu anda MBD'nin lisanslama programını tamamlayıp MBD onaylı lisansa sahip mortgage broker'ının bulunmadığını belirten Hakan Buvan, dernek olarak öncelikle doğru eğitim programlarını ve partnerlerini oluşturma aşamasında olduklarını kaydetti. Buvan buna karşın, Türkiye'de uluslararası finans piyasalarında mortgage broker'lığı yapan yaklaşık 150 civarında brokerın bulunduğunu dile getirdi. Önümüzdeki 3 yıllık zaman diliminde ülkemizdeki mortgage hacminin büyümesiyle de doğru orantılı olarak 10 bin civarında brokerın mortgage piyasasında yerini alacağını anlatan Buvan, dernek olarak bu süreci hızlandırmak için geliştirdikleri stratejileri lisanslama sürecinden sonra tüm ilgililerle paylaşacaklarını söyledi.

Sistem sallanır ama çökmez

Mortgage finansman modelinin, dünya ekonomisinin en önemli enstürmanlarından biri ve derinlemesine işleyen bir sistem olduğunu belirten Buvan, "Mortgage sisteminin çökmesi demek dünya ekonomisinin büyük ölçüde çökmesi demektir. Sistemin temelinin gayrimenkule dayanması ve insan nüfusunun sürekli artışını düşünürsek, gayrimenkul her zaman değer kazanacaktır. Bu da sistemin en önemli garantisidir" dedi. Mortgage piyasasının sallanabileceğini ama çökmesini beklemediklerini vurgulayan Buvan, sistemin çökmesi durumunda sadece mortgage brokerları değil, bu alanla etkileşim halinde olan bütün sektörlerde derin izler bırakacağını kaydetti. Buvan, "Dünya finans piyasaları mortgage kadar etkin yeni bir enstrüman oluşturana kadar finans piyasalarının mortgagedan vazgeçmesi mümkün değildir. Ayrıca mortgage başarılı bir sistemdir sadece uygulama yanlışları bu krize neden olmuştur. Bizim de temel amacımız bu yanlışlıkların oluşmaması için gereken çalışmayı yürütmektir" dedi.

Finansman kuruluşları onay bekliyor

Mortgage konusunda toplumun daha detaylı ve anlaşılır bir dille bilgilendirilmesi gerektiğini dile getiren MBD Başkanı Hakan Buvan, bununla beraber makro ekonomiyi micro ekonomiye kadar indirgeyen mortgage sisteminin uygulayıcılarının, yani mortgage broker'larının yetişmesinin sistemin oturmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Türkiye'de henüz bankaların haricinde, birincil piyasa olarak adlandırılan piyasalarda, ipotekli gayrimenkul kredisi veren finansman kuruluşlarının faaliyet göstermesi için tebliğin onaylanmadığını ifade eden Buvan, en önemli eksiklerinin ise ikincil piyasalardaki aktörlerin henüz yerlerini almaması olduğunun altını çizdi. Buvan "2008 yılı içerisinde bizde MBD olarak eksiklerin tamamlanması için gerekli çalışmaları yapıp sektörün ivme kazanması için gösterilmesi gereken çabaları göstereceğiz" diyerek dernek çalışmalarını artıracaklarını söyledi.

2 yılda kullanım artar

Mortgage'ın henüz Türkiye'de tam anlamıyla uygulanmaya başlanmadığı için çok büyük bir canlanma getirmemesini normal gördüklerini vurgulayan Buvan, önümüzdeki 2 yıl içerisinde mortgage sisteminin kullanma oranının ciddi bir şekilde artacağını ve ülke ekonomisine ciddi bir ivme kazandıracağını söyledi. Buvan, bunun sadece kendi görüşleri olmadığını, uluslararası finans piyasalarının da ortak görüşü olduğunu anlattı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/3-yilda-10-bin-lisansli-mortgage-brokeri-yetisecek_59464.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!