Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

300 Bin Araçlık Otopark Geliyor

Dünyanın en kalabalık metropollarından biri olan İstanbul'da temeli geçen yıl atılan projelerin dahilinde 300 bin araçlık otopark alanı oluşturulması planlanıyor.

hurriyetemlak.com/Ayşegül Güven
2 300 Bin Araçlık Otopark Geliyor

4 milyonun üzerindeki nüfusu ve 2.5 milyonu bulan araç sayısıyla dünyanın en kalabalık metropollerinden biri olan İstanbul’da otopark sorunu hergeçen gün artarak büyüyor. Birçok kişi sadece park sorunu yüzünden şehir merkezinden kaçıp sitelerde yaşama yolunu seçerken, inşaat firmaları da müşterilerilerin otomobilleri için lüks barınma alanları yaratma yarışına girdi. Geçtiğimiz yıl temeli atılan projelerin tamamlanmasıyla birlikte İstanbul’da yeni sitelerde yaşayanlar için 300 bin araçlık otopark alanı oluşturulması planlanırken, bunun için yapılacak yatırımın ise 1 milyar doları bulması bekleniyor.

Her 100 kişiden 13’ünün kendi otomobilini kullandığı İstanbul’da konut satabilmek için artık, sadece lüks yaşam alanları yaratmak yeterli olmuyor. Gittikçe büyüyen park sorunu yüzünden şehir merkezinden kaçmak isteyenler sitelere olan ilgiyi artırınca, inşaat firmaları şimdi müşterilerilerin otomobilleri için de lüks barınma alanları yaratma yarışına girdi. Kapalı alanlarda tek araçlık otopark maliyeti 10 bin dolara kadar çıkarken, açık alanlarda da firmaların park ihtiyacını karşılayabilemek için 3 blokluk bir sitede 1 blok alanını otomobillere ayırması gerekiyor.

Geçtiğimiz yıl temeli atılan projelerin tamamlanmasıyla birlikte İstanbul’da bu sitelerde yaşayanlar için 300 bin araçlık otopark alanı oluşturulması planlanırken, bu otoparklar için yapılacak yatırımın da 1 milyar doları bulması bekleniyor.

Otopark ikiye katlayacak

Şu an İstanbul’daki toplam otopark kapasitesi 255 binde kalıyor. Ancak, yeni projelerin tamamlanmasıyla birlikte her gün ortalama 1 milyon aracın trafiğe çıktığı İstanbul’da toplam kapasitenin 600 bine yaklaşması planlanıyor. Park alanının yetersiz olması, özellikle şehir merkezinde yaşayanların hızla otopark alanı sağlayan konut projelerine yönelmesini sağlıyor.

Şu an İstanbul’da 900 konutluk İdealistkent Projesi’nde 1700 araçlık otopark alanı bulunurken, 144 dairelik Levent Loft projesinde toplam 256 araçlık otopark yer alıyor. 1744 konutluk Uphill Court Ataşehir’de park için 3 bin 500 araçlık yer ayrılırken, 650 konutluk Bahçeşehir’de ise 795 araçlık otopark bulunuyor. Fiba Gayrimenkul’ün ikinci konut projesi Fibaline’da ise 365 daire için ayrılan otopark kapasitesi 472’yi buluyor. Banu Evleri’nde toplam 920 adet otopark bulunurken, Armina Evleri’nde 720, Kempinski Residence’da 900, Bellavue Residence’da 250 Ataşehir Residence’ta ise 217 araçlık kapasiteye sahip otopark alanlarının ayrılması planlanıyor.

Yüzde 55’İ kapalı

İstanbul’da inşaatı süre yeni prpjelerde gerçekleştirilen otoparkların yüzde 55’ini kapalı olanlar oluşturuyor. Firmalar hem peyzajı güzelleştirmek hem de arsalarından satılabilir alan kaybetmemek için kapalı otoparkın maliyetini göze alma yoluna gidiyor. Projelerde stüdyo ve 2 odalı daire sakinlerine ortalama 1 otopark düşerken, 3 ve 4 odalı daire sahiplerine 2 otopark alanı veriliyor. Firmalar projelerinde yaşayacakların otomobilleri için ayırdığı kapasitesinin ortalama yarısı kadarlık bir alanı da misafir otoparklarına ayırıyor.

Kapalı otopark satışı olumlu yönde etkiliyor

Eltes Güneşi ve My World projelerinde otopark alanlarını yeraltında konumlandırmalarında en önemli nedeni, ’güvenliğin oluşturduğunu söyleyen Ağaoğlu İnşaat satış ve Pazarlama Müdürü Ayten Alpar, "Konut sahibi olmak isteyenler için araçlarının dış hava koşullarından etkilenmemesi ve güvenli otoparklarda bulunması büyük önem taşıyor. Projelerde otoparkların kapalı alanlarda yer alması satış sürecini de olumlu yönde etkiliyor. Ayrıca konut sakinlerinin, özellikle de çocukların güvenliğinin sağlanması amacıyla, araçların site içerisinde seyir halinde olması da engelleniyor" dedi.

Belediye her araçtan 100 YTL otopark ücreti alacak

Şu an 1300 otoparkın hizmet verdiği İstanbul’da toplam araç sayısı ise 2 milyon 350 bini buluyor. Park sorununun çözümü için kolları sıvayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapmayı planladığı yeni otoparkları İstanbulluların finanse etmesini sağlamaya çalışıyor. Kasım ayında görüşülecek Gelirler Vergisi Kanunu’na her araçtan yılda bir kez 100 YTL alınmasını önerisini götüren Belediye, İstanbullular’dan toplayacağı 235 milyon YTL ile 2008 yılına kadar 75 bin araç kapasiteli 1000 yeni otopark oluşturmayı hedefliyor.

Alan darlığı asansör kurduruyor

İstanbul’daki arsa kıtlığının firmaları kapalı otopark yapmaya zorladığını söyleyen Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Artık, projelerde özellikle de şehir merkezlerinde kapalı otopark rampası için bile ayıracak alan bulunamıyor. Bu nedenle firmaların imdadına araç asansörü gibi teknolojik imkanlar yetişiyor.

Otopark’ına bak daireni seç

Kempinski Residences Astoria: Astoria Alışveriş Merkezi de dahil olmak üzere içinde toplam 800 araçlık otopark barındırıyor. 1 odalı rezidanslara 1 araçlık, 2 ve 3 odalı rezidanslara 2 araçlık, 4 odali ve üstü daire tipleri için de 3 araçlık otopark alanı veryor.

Bellevue Residences: Çarşı kısmı hariç toplam 250 araçlık otopark alanı bulunuyor. 2 ve 3 odalı rezidanslara 2 araçlık, 4 odalı ve üstü daire tipleri için 3 araçlık otopark veriliyor.

Elitkent: Toplam 722 araçlık otopark kapasitesine sahip olan projede her daireye kapalı bir otopark veriliyor. Siteye araç girişine ise izin verilmiyor.

Sky Residece: Regnum’um Sky Residece projesi’nde toplam 88 araçlık otopark bulunuyor. Her daireye 2 araçlık otopark veriliyor.

My World: Ağaoğlu’nun Ataşehir’de gerçekleştirdiği My World Projesi’nde toplam araç kapasitesi 5250’yi buluyor. 1 artı 1 ve 2 artı 1 dairelere 1 park alanı ayrılıyor. 3+1, 4+1 ve 5+1 dairelere de 2 araçlık yer veriliyor.

Eltes Güneşi Ümraniye: 1400 araçlık otaparkın yer aldığı projede her daireye özel 1 araçlık otopark alanı ayrılıyor.

İdealist Kent: 330 dönüm arazimizin içinde 900 konutun bulunduğu projede 850 kapalı 850 açık otopark alanı yer alıyor. Villalar için de isteyene 1 isteyene 2 araçlık açık otopark imkanı sağlanıyor. Villalar için otopark alanının 250 ile 500 arasında değişmesi planlanıyor.

Levent Loft: Konut sahipleri için 146, misafirler için de 110 araçlık otopark kapastesi bulunuyor. Sitedeki park alanlarının tamamını kapalı olanlar oluşturuyor. Otopark katında sakinlere ayrıca 3 metrekarelik depo alanı da veriliyor.

Uphill Ataşehir: 105 bin metrekarelik otopark alanının bulunduğu projede 3 bin 500 araçlık kapalı otopark yer alıyor. 1+1 ve 2+1 dairelere bir otopark verilirken, 3+1 ve 4+1 dairelere 2 otopark, 5+1 ve 6+1 dairelere 3 otopark alanı sağlanıyor.

Uphill Bahçeşehir: Toplam 21 bin metrekarelik alanda 795 araçlık kapalı otopark bulunuyor. 1+1 ve 2+1 dairelere 1 otopark, 3+1 dairelere 2 otopark,4+1 villara da otopark veriliyor.

Fibaline: Bahçeşehir’de gerçekleştirilen projede 472 araçlık kapalı otopark yer alıyor. Stüdyo, 1+1, 2+1 dairelere 1 kapalı otopark verilirken 3+1,4+1 dairelere 2 kapalı otopark kullandırılıyor.

Banu Evleri: Toplam 920 araçlık otoparkın bulunduğu projede 460 araçlık apalı otopark yer alıyor. HıÜüer daireye 1 adet kapalı 1 adet de açık otopark düşüyor .

Armina: Toplam 720 adet otopark bulunuyor. Ayrıca projede yer alan alışveris merkezinin altında da 250 adetlik otopark yer alıyor. Projede her daireye 1 otopark düşüyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/300-bin-araclik-otopark-geliyor_48792.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • evet ilk ve tek örnegi istinyepark residence'de dilerim örnek olur, cevreci bir yaklaşım da ayni zamanda. YANITLA
  • İstanbul'da inanılmaz derecede otopark sorunu olduğu hepimizce malum ama yakın zamanda tüm konut projelerinde, otellerde, iş merkezlerinde bu sorun ortadan kalkacak. Henüz İstanbul'da yeni yeni bilinirlik kazanmasına rağmen araç kapasitesini iki katına çıkartıp hem inşaat maliyetlerini azaltan hem de çok daha fazla araç parkedilmesini sağlayan bir sistem var. Örneğini İstinye Park Residence kısmında görebilirsiniz. 400 araçlık yere 800 araç park edilebiliyor. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!